Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/01/2013

Δήλωση του Γιώργου Σταθάκη, υπεύθυνου τομέα ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αναφορικά τις εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το Πρόγραμμα του 2013

Σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, παρουσία του κ. Πρωθυπουργού, εξήγγειλε σειρά δεσμεύσεων για το 2013 συμπυκνώνοντας τις γύρω από τρεις προγραμματικούς άξονες: την ρευστότητα, τις υποδομές και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με το ζήτημα της ρευστότητας, οι εξαγγελίες περιορίζονται στην επαναφορά του προγράμματος του 2012 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εξαγγελίες για το τρέχον Ε.Σ.Π.Α. επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για την μη-ολοκλήρωση περίπου του 20% των έργων που είχαν περιληφθεί σε αυτό. Τα θετικά μηνύματα σχετικά με το Ε.Σ.Π.Α. του 2014-2020, δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι το νέο επενδυτικό εργαλείο, το «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο», βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των «ευχών και των δημοσίων σχέσεων» τις οποίες τόσο απεύχεται ο κύριος Πρωθυπουργός.

Σχετικά με το ζήτημα των υποδομών, οι εξαγγελίες για την επανέναρξη των αυτοκινητόδρομων, αφήνουν αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα του πόσα από τα έργα θα ξεκινήσουν, με ποια μέσα χρηματοδότησης και πως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των προβληματικών συμβάσεων. Εξάλλου, οι εξαγγελίες για την δημιουργία ενός νέου λιμένα για τα κρουαζιερόπλοια αφήνουν ερωτηματικά τόσο σχετικά με την σκοπιμότητα της αφαίρεσης αυτής της κερδοφόρου δραστηριότητας από τον Ο.Λ.Π. όσο φυσικά και για το μοντέλο χρηματοδότησης του νέου έργου, τις Σ.Δ.Ι.Τ., που πλέον έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αναποτελεσματικές.

Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας, καθώς με αυτό τον όρο περιγράφεται η εκποίηση κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου , όπως τα αεροδρόμια, τα ΕΛΠΑ, η ΕΥΔΑΑ και η ΕΥΔΑΘ. Με αυτό τον τρόπο εξαγγέλλεται η μακροπρόθεσμη μείωση των εσόδων των κρατικών ταμείων και η απώλεια του δημοσίου ελέγχου από τομείς απολύτως νευραλγικούς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ορθώς τοποθετήθηκε ο κ. Πρωθυπουργός. Οι αποτυχίες του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας δεν κρύβονται με «ευχές και δημόσιες σχέσεις». Η πλήρης αποτυχία του Invest in Greece, η στασιμότητα των δημοσίων επενδύσεων, ο αυξανόμενος ρυθμός λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ελάχιστα επηρεάζονται από την ατζέντα του κ. Υπουργού. Όλες οι τομές, που επί μακρών ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζει ότι εισάγει στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, αποτελούν στην πραγματικότητα εμμονή σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που πλέον έχει αποδείξει όχι μόνο την κοινωνική του αναλγησία αλλά και την οικονομική του αναποτελεσματικότητα, καθώς αδυνατεί να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

To Γραφείο Τύπου