Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/01/2013

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Αλ. Τσίπρα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, οι βουλευτές Γ. Δραγασάκης, Δ. Στρατούλης, Π. Λαφαζάνης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Βαλαβάνη,  Γ. Σταθάς, και από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής Κερ. Ραυτοπούλου και Ζώης Πεππές, συναντήθηκαν σήμερα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στη συνέχεια έγιναν δηλώσεις:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Η επιλογή της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας να διαλύσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και να γίνει η χώρα μας η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, χώρα της Ε.Ε., που δεν έχει Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είναι ακατανόητη και εγκληματική.

Εγκληματική, διότι όλο αυτό το διάστημα με τις αποφάσεις τους στον τραπεζικό τομέα επέλεξαν να ανακεφαλαιοποιήσουν μονάχα τις ιδιωτικές τράπεζες που είχαν αρνητική κεφαλαιακή επάρκεια και πριν το PSI και να τιμωρήσουν τις δημόσιες τράπεζες που πριν το PSI είχαν θετική κεφαλαιακή επάρκεια.

Ακατανόητη, διότι με αυτή τη δρομολογούμενη επιλογή τελικά το δημόσιο θα πληρώσει τα διπλάσια απʼ  ότι αν προχωρούσε στην ανακεφαλαιοποίηση του Τ.Τ. και στη διατήρηση ενός εργαλείου για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης στα χέρια του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης.

Εμείς καλούμε τον Πρωθυπουργό, τον Υπ. Οικονομικών, να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση σε ένα κομβικό ζήτημα. Να εξηγήσουν με πλήρη διαφάνεια τις επιλογές τους, τη σκοπιμότητά τους και να μας εξηγήσουν με ποιον τρόπο από εδώ και στο εξής, αν προχωρήσουν και σε αυτή την επιλογή, θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος από την ελληνική κυβέρνηση, την όποια ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού ο δημόσιος έλεγχος, έστω σε έναν πυλώνα ο οποίος στην πορεία θα μπορούσε να γίνει ισχυρός και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παίζει καθοριστικό ρόλο σ΄ αυτή την προοπτική . Εμείς θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων, που δεν αφορά μόνο στις εργασιακές τους θέσεις, αφορά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΗΧΑΤΣΙΟΣ, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Τ.Τ.: Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική και μακρά συζήτηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Του εκθέσαμε τις απόψεις και τις θέσεις μας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το τι πρόκειται ή σχεδιάζεται ή θα υλοποιηθεί σύντομα από την κυβέρνηση. Αυτό που σχεδιάζουν είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ένας τραπεζικός οργανισμός, όπως το Τ.Τ., που δεν δημιούργησε ποτέ βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, και πάντα προσέφερε στην οικονομία και στην κοινωνία. Ο σχεδιασμός τους είναι να ξεπουλήσουν δημόσια περιουσία.

Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Να παραμείνει το Τ.Τ. και να συνεχίζει να παίζει το ρόλο του ως αυτόνομο πιστωτικό ίδρυμα στη χώρα. Να δημιουργηθεί τέταρτος πόλος στον τραπεζικό χώρο για να μπορέσουν και οι μικροκαταθέτες να έχουν το σπίτι τους και σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, να υπάρξει διάδοχη κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις κα τα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

Είμαστε σε κινητοποιήσεις. Σήμερα έχουμε πορεία και στάση εργασίας, αύριο έχουμε 24ωρη απεργία, Δευτέρα 24ωρη απεργία και συνεκτιμούμε και επαναπροσδιορίζουμε τη στάση μας.

Και πάλι να ευχαριστήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρακαλώ να αναδείξει με όλες του τις δυνάμεις το θέμα του Τ.Τ. Ευχαριστώ.

To Γραφείο Τύπου