Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/01/2013

Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση - Ομιλία του Ν.Συρμαλένιου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση

Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση, για να μπορέσει να υπηρετήσει τον βασικό της στόχο, που είναι η υπηρεσία των πολιτών, των κοινωνικών αναγκών, της Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αποκέντρωσης. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση. 

Ο κ. Συρμαλένιος επεσήμανε κυρίως τα εξής: «Η Δημόσια Διοίκηση θα έπρεπε να είναι μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Αντʼ αυτού, επί πολλές δεκαετίες οικοδομήθηκε μια Δημόσια Διοίκηση με κομματικά και πελατειακά κριτήρια, που εξυπηρέτησε πρωτίστως τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, αντί για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Αυτή η Δημόσια Διοίκηση έγινε «δυνάστης» των Ελλήνων πολιτών και μετέτρεψε τους δημοσίους υπαλλήλους σε θύτες και παράλληλα θύματα του ίδιου συστήματος, σε κακοπληρωμένους και άβουλους υπαλλήλους. Οι πολιτικές ηγεσίες επί σειρά ετών προσπάθησαν να παρουσιάσουν τους δημόσιους υπαλλήλους ως μια προνομιούχα τάξη, που απομυζά τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, με στόχο να διχάσουν την κοινωνία και να απομονώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους από τους κοινούς αγώνες των εργαζομένων».

«Σήμερα, όπου οι μάσκες έπεσαν και όπου η τρικομματική κυβέρνηση απροκάλυπτα απομονώνει και επιτίθεται κατά περίπτωση σε διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας εντάσεις μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, είναι πλέον ορατό ότι απώτερος στόχος είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων και κοινωνικών υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας, οικονομικού ελέγχου κ.ά. στα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επί χρόνια υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες πλέον οδηγούνται σε διάλυση, με την βοήθεια των μνημονιακών δεσμεύσεων που πρόθυμα ανέλαβε η κυβέρνηση».

«Οι νησιωτικές περιοχές και ειδικότερα το Νότιο Αιγαίο πλήττονται ιδιαίτερα από την διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών και οι νησιώτες υποχρεώνονται σε ταλαιπωρίες και έξοδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Με τις τελευταίες αποφάσεις έχουν ήδη καταργηθεί 18 θέσεις στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ν. Αιγαίου με τα 48 κατοικημένα νησιά υπηρετούν περίπου 450 υπάλληλοι σε σύνολο 700, ενώ υπάρχουν μεγάλα κενά σε μηχανικούς, γεωπόνους, κτηνιάτρους, νομιάτρους, επόπτες υγείας, εργασίας κ.ά., με αποτέλεσμα σημαντικές κοινωνικές ανάγκες και δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών να μένουν «στον αέρα».

«Από το νομοσχέδιο ξεχωρίζω δύο σημεία, ενδεικτικά της «φιλοσοφίας» της κυβέρνησης: Το πρώτο είναι η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, που αποτελεί μια καθαρά συγκεντρωτική δομή, που ενισχύει με απολυταρχικό τρόπο τον πρωθυπουργικο-κεντρικό χαρακτήρα του πολιτικού μας συστήματος. Πρόκειται για τη σύσταση ενός «υπερ-υπουργείου», με όλους του τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και έναν «υπερ-υπουργό», με τη μορφή Γενικού  Γραμματέα, πενταετούς θητείας και απολύτως ελεγχόμενο από τον Πρωθυπουργό. Το δεύτερο είναι η συγχώνευση-κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση αυτή αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως «βαρίδι», από το οποίο θέλει να απαλλαγεί».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν υπερασπίζεται την ύπαρξη ενός αναχρονιστικού, συγκεντρωτικού, πελατειακού κράτους και πολύ περισσότερο δεν πείθεται ότι η εξυγίανσή του θα γίνει από αυτούς που κατάντησαν τη δημόσια διοίκηση ένα υποκατάστατο των μεγάλων συμφερόντων και δυνάστη του λαού. Είμαστε σαφώς υπέρ της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, με υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό αναβαθμισμένο εκπαιδευτικά, οικονομικά και αξιοκρατικά. Με Δημόσιο Τομέα του οποίου οι στρατηγικοί τομείς θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ταυτόχρονα θα υποβάλλεται σε διαρκή κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία απέναντι στο λαό».