Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/12/2000

Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού η 11 Δεκεμβρίου και τα διαθέσιμα στοιχεία για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο ξετυλίγουν μια εφιαλτική πραγματικότητα. 250.000.000 παιδιά -μάλιστα κάτω των 14 ετών- εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς. Εκατομμύρια είναι τα θύματα της εμπορίας για σκοπούς μαύρης εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, συνεχώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εμπορίας παιδικών οργάνων.

Ο μιλιταρισμός, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι πόλεμοι, η φτώχεια και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση επιδεινώνουν τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών. Ιδιαίτερα παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματα του θηλυκού παιδιού, καθώς επιβιώνουν οι προκαταλήψεις για "προτίμηση του γιού".

Για την συμπλήρωση της εικόνας, ας προσθέσουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αυτά των μειονοτικών πληθυσμών καθώς και των μεταναστών-προσφύγων. Ας προσθέσουμε ακόμα τα 600.000 παιδιά του Ιράκ, που πέθαναν ήδη από έλλειψη τροφής και φαρμάκων, λόγω του εμπάργκο.

Στη χώρα μας, τα παιδιά των φαναριών είναι η πλέον γνωστή και ορατή μορφή παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης - αλλά δεν είναι η μόνη. Οι λίγες έρευνες καταδεικνύουν και σεξουαλική εκμετάλλευση χιλιάδων μικρών παιδιών.

Οι εθελοντικές προσπάθειες, που είναι αξιόλογες, δεν αρκούν για να καλύψουν την απουσία πολιτικής.

Χρειάζονται θεσμοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί, προκειμένου να παρακολουθούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) και κατά δεύτερο λόγο επικύρωση από τη χώρα μας της Σύμβασης της Γενεύης (1999) για την απαγόρευση των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας. Η ίδια η Σύμβαση εμπεριέχει τη ρήτρα της κατάρτισης "εθνικού σχεδίου δράσης" με πόρους και υποδομές, που είναι αυτό που χρειάζεται η ακριβή υπόθεση των δικαιωμάτων των παιδιών.

ΟΧΙ στην κοινωνική αποδοχή της παιδικής εργασίας και παιδικής εκμετάλλευσης.

To Γραφείο Τύπου