Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/01/2013

Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θ.Πετράκου στην ολομέλεια. για τις συγχωνεύσεις φορέων

Παρατίθενται η ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στην συζήτηση επι του Ν/Σ «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Τα Κόμματα της συγκυβέρνησης μας λένε: «Καλά, δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλαγές στο κράτος; Το κράτος λειτουργεί πολύ ωραία;». Απαντούμε: Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης και του κράτους, αλλά στην κατεύθυνση της υπηρεσίας και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων διαφόρων μεγαλόσχημων.

Το παρόν νομοσχέδιο, λοιπόν, αν θέλουμε να του δώσουμε έναν τίτλο αποτελείται από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο τίτλος που πρέπει να του δώσουμε είναι: «Από το πελατειακό κράτος που εξυπηρετούσε ιδιωτικά συμφέροντα στην πορεία προς ένα καθαρόαιμο ιδιωτικό κράτος». Στο δεύτερο κομμάτι, που αφορά τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, εάν θέλουμε να του δώσουμε έναν τίτλο, πρέπει να πούμε καθαρά και ξάστερα «Αλλαγή του Πολιτεύματος: Από Κοινοβουλευτική Δημοκρατία περνάμε σε ένα άλλο σύστημα». Αυτή είναι όλη η ουσία.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Διότι τα θέματα οικονομίας και δημόσιας διοίκησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Στα ζητήματα της οικονομίας και στα ζητήματα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, εκεί θέλει πρώτα απʼ όλα να παρέμβει ο νεοφιλελευθερισμός.

Αυτό, λοιπόν, το είπε ο κύριος Υπουργός. Δεν μας άφησε περιθώριο να σκεφθούμε ότι τέλος πάντων, υπάρχουν κάποιοι οργανισμοί οι οποίοι δεν λειτουργούσαν. Μας είπε καθαρά και ξάστερα χθες ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στην πορεία όπου το κράτος θα κάνει ό,τι δεν θέλουν να κάνουν οι ιδιώτες. Όλα τα άλλα θα τα δώσει στους ιδιώτες. Αυτή είναι η λογική της συγκυβέρνησης. Σε αυτή η λογική έχει μπει και η ΔΗΜΑΡ, δυστυχώς.

Εδώ, λοιπόν, πάμε σε μια τέτοια λογική όπου τα πάντα δίνονται στους ιδιώτες. Το κράτος γίνεται ιδιωτικό καθαρά και αν σε κάποιους τομείς οι ιδιώτες δεν δείξουν ενδιαφέρον, τέλος πάντων, ας μείνει και κάτι δημόσιο. Μπορεί να πει κάποιος: Καλά, ειπώθηκε μια κουβέντα και εσείς την παίρνετε τοις μετρητοίς;

Έχετε και παρελθόν και παρόν. Μέλλον, βέβαια, δεν έχετε, πιστεύω. Και θα το αποδείξει πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός. Το παρελθόν και το παρόν λέει τα εξής. Πρώτον, σήμερα το πρωί απολύσατε τριακόσιες είκοσι πέντε γυναίκες, καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν τους ανανεώσατε τη σύμβαση σύμφωνα με την οποία έπαιρναν 315 ευρώ το μήνα, αυτό το τρομακτικό ποσό από το οποίο θα καταστρεφόταν η χώρα, εάν αυτές οι γυναίκες συνέχιζαν να δουλεύουν.

Δεύτερον, διώξατε όλο τον κόσμο από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κλείσατε το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, ενώ είχε εκσυγχρονιστεί με χρήματα από το ΕΣΠΑ -το Γʼ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τότε- και έρχεται τώρα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ζητά πάλι τον κόσμο πίσω. Και ο ΟΣΕ θα ζητήσει σε λίγο τον κόσμο πίσω.

Άκουσον-άκουσον τι κάνατε! Τους μεταθέσατε τους ανθρώπους και είπατε ότι δεν έχουν προϋπηρεσία! Είπατε ότι ξεκινούσε ο εργασιακός βίος των ανθρώπων οι οποίοι μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, από την ώρα που μετατάχθηκαν! Κι ας δούλευαν είκοσι πέντε χρόνια ως μηχανοδηγοί! Και τώρα τους θέσατε σε διαθεσιμότητα!

Θα σας αναφέρω και ένα τρίτο παράδειγμα, άμεσο, γιʼ αυτά που κάνατε. Διώξατε όλον τον κόσμο από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, για το οποίο ακόμα και το πρώτο Μνημόνιο έγραφε ότι πρέπει να ενισχυθεί! Βέβαια, καταλαβαίνουμε ότι κάτι έπρεπε να έχει γραφτεί! Αφού διέλυε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, σου λέει «τέλος πάντων να υπάρχει και ένα Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας»!

Τους διώξατε τους ανθρώπους! Θα απαντήσετε; Έκλεισε χθες τις υπηρεσίες στον Πύργο η Επιθεώρηση Εργασίας. Νομίζω ότι έκλεισε και στο Αγρίνιο. Θα απαντήσετε, λοιπόν, για το τι θα γίνει; Θα τους επαναφέρετε; Δεν απαντάτε σʼ αυτό.

Τέταρτον, κάνατε τη μεγαλεπήβολη σκέψη το ΙΓΜΕ να το συγχωνεύσετε με έναν Οργανισμό που είχε πέντε ανθρώπους. Φοβερή οργανωτική αλλαγή αυτή, κατά τη δική σας γνώμη, προς έναν μεγάλο εκσυγχρονισμό! Το ΙΓΜΕ, ένα ιστορικό ίδρυμα το οποίο διαχειρίζεται έργα εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ και έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, το διαλύσατε και το στείλατε να συγχωνευτεί με ένα το οποίο δεν έχει τίποτα! Και σήμερα, για να δείξετε το πόσο ενδιαφέρεστε, δεν έχετε διορίσει ακόμα ούτε Πρόεδρο! Υπάρχει και τροπολογία από τους συναδέλφους του ΚΚΕ, το έχουμε φωνάξει εκατό φορές και εμείς! Τι θα απαντήσετε, λοιπόν, γιʼ αυτό το θέμα, για το ΙΓΜΕ; Διώξατε τον κόσμο από το ΙΓΜΕ και δεν μπορούν να γίνουν τα έργα!

Πέμπτον, καταργείτε τώρα το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Προστασίας Ανηλίκων! Δηλαδή, μέσα σʼ αυτήν την κατάσταση, μέσα στην οικονομική κρίση, όπου πρέπει να ενισχυθούν οι δομές προστασίας των ανηλίκων, το καταργείτε και αυτό! Κάνετε αυτό που σας είπε χθες ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης και για το οποίο είδα ότι υπάρχει συμφωνία και από τρεις συναδέλφους της ΔΗΜΑΡ! Ακόμα και τρεις συνάδελφοι που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση είπαν «έλεος!»! Από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών που είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, διώχνετε τον κόσμο και τους μεταφέρετε! Τους ανθρώπους ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, τους μεταφέρετε και τους συγχωνεύετε σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Και σας ερωτώ το εξής: Γιατί δεν κάνατε το αντίστροφο; Γιατί να μην απορροφηθεί, για παράδειγμα, το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης από το ΙΓΜΕ που είχε πέντε ανθρώπους και κάνατε όλα αυτά; Γιατί το κάνατε αυτό το πράγμα;

Επίσης, καταργείτε τους φορείς προστατευόμενων περιοχών, κάτι για το οποίο φωνάζουν και συνάδελφοι των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Ας αναφερθούμε τώρα στο μέγα θέμα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, όπου πρώτον υπάρχει πενταετής θητεία. Δηλαδή, όπως είπαμε και χθες, θα φεύγει ο Πρωθυπουργός και θα μένει αυτός! Θα υπάρχει μία συγκεκριμένη δομή η οποία θα διαχειρίζεται τα πάντα! Μα, λέει ο κ. Βορίδης χθες «δεν πρέπει να ξέρει ο νέος Υπουργός τι άφησε ο παλαιός;». Καλά, δεν υπάρχουν Γενικοί Γραμματείς στα Υπουργεία; Δεν υπάρχουν Διευθυντές Υπηρεσιών; Πρέπει να φτιάξετε μία «υπερκυβέρνηση» αδιαφανή; Δηλαδή, έχουμε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διαχειρίζεται την περιουσία, φτιάχνετε και αυτούς και τελειώσαμε!

Πείτε μου τώρα, γιατί βάζετε αυτή τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού να εκτελεί ως δικαιούχος πράξεις του ΕΣΠΑ και άλλων συγχρηματοδοτούμενων έργων; Μόνο μία πηγή υπάρχει εδώ που έχετε φθάσει τη χώρα! Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έχετε διαλύσει! Κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο του ΕΣΠΑ!

Αυτό, δηλαδή, είναι ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και του Γενικού Γραμματέα ο οποίος θα έχει πενταετή θητεία. Και μας λέτε μετά από όλα αυτά ότι δεν αλλάζετε τη μορφή του πολιτεύματος;

Και για να σας βοηθήσω, ας πάω στην καλή, στην πιο ήπια εκδοχή. Φέρατε εδώ τους Γάλλους. Η θητεία του Προέδρου στη Γαλλία είναι πενταετής. Όμως, οι Γάλλοι έχουν προεδρικό σύστημα. Είναι, λοιπόν, άλλο το σύστημα της χώρας. Τουλάχιστον όταν κάνετε αντιγραφές, να τις κάνετε σωστά. Προσπαθήστε τουλάχιστον να γίνεται δημιουργική αντιγραφή και όχι εντελώς ξεπατικωτούρα. Όμως, επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι η ήπια εκδοχή. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι θέλετε να μεταφερθεί το κέντρο διακυβέρνησης της χώρας από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους σε άλλους διορισμένους, οι οποίοι θα εκτελούν τις εντολές των δανειστών.

Και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με το ότι έχουμε καταθέσει και περιμένουμε απάντηση στην τροπολογία μας για το διορισμό με βάση τις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π. 8Κ και 9Κ στο Ι.Κ.Α., το οποίο αυτήν την ώρα δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του, γιατί έχει τεράστιες ελλείψεις. Πρέπει, λοιπόν, να κάνετε δεκτή αυτήν την τροπολογία, έτσι ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του Ι.Κ.Α., των ΚΕΠΑ και του ΕΟΠΥΥ με τους επιτυχόντες των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. 8Κ και 9Κ.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.