Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/01/2013

Ομιλία του Θ.Πετράκου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην Ολομέλεια για το Φορολογικό

Παρατίθενται η ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στην συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις»:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ο κύριος Υπουργός Οικονομικών όταν μίλησε παρουσίασε μία ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα, επειδή είδε αύξηση των εξαγωγών. Αύξηση των εξαγωγών είδατε, κύριε Υπουργέ, γιατί έχει καταρρεύσει η εσωτερική κατανάλωση και οι επιχειρήσεις το μόνο που κάνουν είναι να εξάγουν. Δεν μας είπατε όμως, ότι την ώρα που ανακοινώθηκε η αύξηση των εξαγωγών, σήμερα στις οικονομικές εφημερίδες έχουμε κι άλλα νέα.

Πρώτο νέο. Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,5%.

Δεύτερο νέο. Αναστέλλει τη λειτουργία της η ιστορική εταιρεία «Νερά Λουτρακίου».

Τρίτη είδηση. Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 περί πτώχευσης ο Χατζηιωάννου και τα sprider.

Κίνδυνος να απολυθούν διακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας Karelia, μίας ιστορικής καπνοβιομηχανίας στην Καλαμάτα εκατόν είκοσι πέντε χρόνων, αν προχωρήσουν οι προτάσεις της Κομισιόν και οι δικές σας προτάσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο συνεχίζει την πολιτική Αλογοσκούφη από το 2005.

Λέτε ότι  μειώσατε το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Σας απαντήσαμε. Αυξήσατε όμως το κρύο και την παγωνιά στον κόσμο. Το λαθρεμπόριο δεν το μειώσατε, γιατί έχουμε δεδομένα στοιχεία, ότι το 2005 στα τσιγάρα το λαθρεμπόριο ήταν 3%. Η αύξηση της τιμής των φθηνών τσιγάρων υπέρ μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ξέρετε πόσο έχετε εκτοξεύσει σήμερα το λαθρεμπόριο των τσιγάρων; Στο 17%. Και με τη δική σας φορολογική πολιτική, που συνεχίσατε σε προηγούμενο νομοσχέδιο, θα πάει πάνω από 20%. Άρα, λοιπόν,  υπάρχει κι αυτή η αντιειδυλλιακή εικόνα, την οποία δεν παρουσιάζετε.

Ο κ. Βορίδης μας είπε να πούμε έναν καλό λόγο στους Υπουργούς που ασχολήθηκαν με τα πενήντα τέσσερις χιλιάδες ονόματα. Λάθος, κύριε Βορίδη. Οι κύριοι Υπουργοί πρέπει να πουν έναν καλό λόγο σε εμάς, που είχαμε καταθέσει ερώτηση με το συνάδελφο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για το σύστημα Target 2, που στις 30 Αυγούστου δεν μας απαντήσατε. Μετατρέψαμε την ερώτηση μας σε επίκαιρη, δεν ήρθατε. Στείλατε μία απάντηση στις 5 Οκτώβρη εκπρόθεσμα, γιατί τότε μπορούσατε.

Αναγκαστήκατε από την ερώτηση να ασχοληθείτε με τη λίστα των πενήντα τεσσάρων χιλιάδων ονομάτων που έβγαλαν πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό μέσω της νομίμου οδού, μέσω του τραπεζικού συστήματος. Αν δεν είχαμε κάνει την ερώτηση, δεν θα είχατε ασχοληθεί καθόλου. Άρα, λοιπόν, πρέπει να ευχαριστήσετε εμάς, που αναγκαστήκατε να ασχοληθείτε και δεν μπορούσατε παρά να μας δώσετε μία απάντηση. Αναγκαστήκατε.

Ο κ. Βενιζέλος έσχιζε τα ιμάτιά του εδώ όλες τις τελευταίες ημέρες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.  Άκουσον άκουσον τι είπε, «ότι γίνεται η χώρα κανονική χώρα». Δηλαδή είκοσι χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ η χώρα δεν ήταν κανονική; Άρα το ΠΑΣΟΚ απέτυχε πλήρως. Επομένως να μην φωνάζει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως ας πάμε να  δούμε τι λέτε τώρα με το φορολογικό σας νομοσχέδιο, γιατί ο κ. Βορίδης είπε ότι έχουν καταρρεύσει τα στερεότυπα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η τρικομματική Κυβέρνηση, καθώς και οι προηγούμενες, είχαν έναν και μόνο σκοπό, να υφαρπάξουν τη δημόσια και ιδιωτική  περιουσία και να την εκποιήσουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του πολυνομοσχεδίου φροντίσατε να τεθούν οι βάσεις για να εκποιηθεί η δημόσια περιουσία.

Προσέξτε κάτι. Χθες το βράδυ οι Ηνωμένες Πολιτείες –και σʼ αυτήν την ερώτηση δεν έχετε έρθει να απαντήσετε- το State Department, θυμίζοντας δεκαετία του ʼ50 και του ʼ60, έκανε παρέμβαση -είχε κάνει βέβαια ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρώτα- για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, απειλώντας ότι αν την πουλήσετε στην Gazprom τότε θα γίνει κόλαση και οι ντόπιοι υποστηρικτές τους εδώ, γιατί θέλουν βέβαια να την ξεπουλήσουν.

Προσέξτε, λοιπόν, το δρόμο που ακολουθείτε. Είχε γράψει κάποιος ότι οι αποκρατικοποιήσεις μπορεί να αποτελέσουν γεωστρατηγικό σας ναρκοπέδιο. Θα πείτε: Σε νοιάζει; Όχι δεν μας νοιάζει. Μας νοιάζει όμως να μην πουληθεί η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ, γιατί είναι κρίσιμες ενεργειακές επιχειρήσεις για το μέλλον της χώρας.

Επειδή μιλάτε πολύ για το δημόσιο και το ιδιωτικό, πείτε μου λοιπόν, στις ΕΠΑ το management  το έχουν οι ιδιώτες και δέκα χρόνια περιμένει ο κόσμος να επεκταθεί το δίκτυο, για να υπάρχει φυσικό αέριο, να υπάρχει στο 1/3, στο1/4  της χώρας για να μπορέσει να ζεσταθεί πιο φθηνά ο κόσμος. Οι ιδιώτες δεν το έχουν κάνει αυτό.

Τώρα λοιπόν, αφού έχετε κάνει όλα αυτά, έρχεστε σήμερα, μετά το τσεκούρι που κάνατε στους μισθούς, στις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες και προτείνετε ένα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως έχουμε εξηγήσει, μπορεί να χαρακτηριστεί «φορολογική επιδρομή με στόχο τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, χάρις των δανειστών» και δεύτερον επιδιώκετε, όπως σας είπαμε, να διαλύσετε τη μεσαία τάξη. Αυτός ήταν άλλωστε ο κύριος στόχος του μνημονίου.

Δεν πρόκειται να μαζέψετε τον ταμειακό στόχο γιατί δεν έχει ο κόσμος να δώσει, δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, δεν έχει να βάλει πετρέλαιο να ζεσταθεί. Κι εσείς έρχεστε εδώ και λέτε ότι «δεν θα μειώσουμε, δεν θα επαναφέρουμε», ούτε καν να επανέλθει στο Μάρτη του 2011 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, για να μπορέσει ο κόσμος να ζεσταθεί.

Δεν κάνετε και το άλλο, σας το είπαμε και πριν, θα διαλυθεί η χώρα, είπε ο κ. Στουρνάρας, αν το κράτος δώσει 150.000 το χρόνο για τριακόσιες γυναίκες καθαρίστριες να δουλέψουν ένα χρόνο ακόμα που ζητάνε και τους προτείνετε να γίνουν εργολάβισσες. Τις κοροϊδεύετε; Απαντήστε λοιπόν. Είναι ντροπή αυτό που απάντησε ο κ. Στουρνάρας, όταν θέσαμε το ζήτημα.

Αυτά δεν είναι παραμύθια, γιατί τα στοιχεία είναι πολύ σαφή και συγκεκριμένα. Το 2009 το 48,5% των φόρων είχαν πληρώσει μισθωτοί και συνταξιούχοι και το 2011 πήγε στο 55,5%. Αυτό τι είναι; Τώρα αυξάνετε το φόρο στις μικρές επιχειρήσεις και το μειώνετε στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Άρα, λοιπόν, αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στην καταστροφή, γιʼ αυτό όλοι οι φορείς των εργαζομένων του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα, οι φορείς των αγροτών, των επαγγελματιών είπαν «όχι» σʼ αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι μεγάλες πολυεθνικές. Αυτούς εκφράζει η συγκυβέρνηση κι αυτούς υπηρετεί.

Σας ευχαριστώ.