Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/01/2013

Ομιλία του Δ.Γελαλή, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου

Δ. ΓΕΛΑΛΗΣ: Επιβαρύνει δυσβάσταχτα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Γελαλής στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις», μεταξύ άλλων τόνισε:

 «Το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται σε μια κατεύθυνση καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, χωρίς  να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή. Τα νέα αυτά μέτρα, σε συνδιασμό με την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών,  προβλέπεται να αυξήσουν την φοροδιαφυγή και  να περιορίσουν τα έσοδα.

 Χρειάζεται, αντί να ψηφίζονται επαναλαμβανόμενοι φορολογικοί νόμοι, που ο ένας αναιρεί τον άλλον, να υπάρξει σταθεροποίηση του φορολογικού περιβάλλοντος.

Η αύξηση  των φορολογικών εσόδων θα έρθει , εφόσον οι παραβάτες ανεξάρτητα από την θέση που έχουν στην κοινωνία τιμωρούνται.

Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση και φυσικά η πολιτική  ικανότητα, να παρουσιασθεί έξι μήνες μετά τις εκλογές, ένα συνολικό σχέδιο για τις φορολογικές υπηρεσίες, που θα εξασφαλίσει μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και θα αντιμετωπίσει συνολικά την φοροδιαφυγή. Έτσι τα πολιτικά στελέχη και αυτής της Κυβέρνησης, παρά την προϋπηρεσία τους σε πανεπιστήμια και στον ιδιωτικό τομέα, που είχε πολυδιαφημισθεί σαν προσόν,  που έχουν την ευθύνη στον πιο κρίσιμο τομέα της οικονομίας ακολουθούν τις κλασσικές «παραδόσεις» των προκατόχων τους και :

-Νομοθετούν αποσπασματικά και διαρκώς.

-Δεν εμφανίζουν συνολικούς σχεδιασμούς.

-Υιοθετούν με μεγάλη ευκολία τακτικές «Μαυρογιαλούρου» με κομματικές και ρουσφετολογικές επιλογές, όπως αυτές πρόσφατα στις επιλογές των Διευθυντών Εφοριών, που ξεσήκωσαν αντιδράσεις από φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές, μέχρι και τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προτείνει ένα φορολογικό σύστημα που:

- Θα είναι απλό, σταθερό ,κοινωνικά δίκαιο με αναλογική φορολόγηση των εισοδημάτων  ώστε να μην φορολογούνται όλοι, πλούσιοι και φτωχοι, στην ίδια κλίμακα αλλά να προσφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους και τις ανάγκες τους.

- Θα καλλιεργεί και θα εμπεδώνει  ένα κλίμα φορολογικής συνείδησης όπου υπάρχει δικαιοσύνη στην φορολογία, και ανταποδοτικότητα μέσω της κοινωνικής  πολιτικής ,εφόσον το φορολογικό σύστημα για να επιτύχει απαιτεί την ενσυνείδητη συμμετοχή των πολιτών.

 - Θα φορολογεί όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με την ίδια κλιμακα, με περισσότερους συντελεστές, ώστε να αποκατασταθεί ο προοδευτικός χαρακτήρας της φορολογίας και θα θεσπίζει αφορολόγητο όριο σύμφωνα με το όριο της φτώχιας.

-  Θα βασίζεται στην πλήρη και απόλυτη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για όλους.

 - Θα στηρίζεται στην άμεση εφαρμογή του περιουσιολογίου όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου. 

- Θα δίνει  άμεσα λύση στο πρόβλημα των καρτέλ και του αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μονοπωλιακούς ομίλους ώστε να στηριχθεί η επιβίωση τους και η φοροδοτική τους ικανότητα.

- Θα φορολόγησει την μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία με προοδευτική κλίμακα» κατέληξε ο βουλευτής.