Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/01/2013

Με το νέο Οργανισμό «ακρωτηριάζεται» το Νοσοκομείο Χίου -- Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χίου στη σημερινή κινητοποίηση των γιατρών του Σκυλίτσειου

Με τον Οργανισμό του Νοσοκοκομείου Χίου που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ, ο βασικός θεσμός δημόσιας υγείας της Χίου  υποβάλλεται σε έναν σοβαρό «ακρωτηριασμό». Αντί να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι θέσεις γιατρών πρέπει να αυξηθούν μετά την ραγδαία αύξηση των αναγκών και του όγκου του έργου που επιτελείται στα δημόσια νοσοκομεία ελέω μνημονίου, οι θέσεις γιατρών μειώνονται σε ποσοστό αρκετά πάνω από 10%. ». Επειδή δεν ρωτήθηκε η ιατρική κοινότητα της Χίου, ο νέος Οργανισμός προχωρά ακόμη και σε κατάργηση κρίσιμων στις μέρες μας ειδικοτήτων. Σημειώνουμε ενδεικτικά την δια νόμου κατάργηση της προβλεπόμενης θέσης γιατρού με ειδίκευση στην ογκολογία, τη στιγμή που με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες οι ασθενείς που χρειάζονται την ύπαρξη μιας τέτοια ειδικότητας γιατρού στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για ένα σαφέστατο βήμα υποβάθμισης της λειτουργίας και υπονόμευσης της προοπτικής του Νοσοκομείου Χίου, το οποίο προστίθεται σε μια σειρά αρνητικών εξελίξεων: μνημονιακό κούρεμα-υφαρπαγή της περιουσίας του Σκυλίτσειου, ανύπαρκτος πρακτικά ΕΟΠΥΥ στη Χίο (όπως επιβεβαιώνεται με τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσαν σήμερα ο σύλλογος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ), πολιτική για το φάρμακο που υποχρεώνει τους πολίτες να προσπαθούν να πληρώνουν μόνοι τους τη φαρμακευτική δαπάνη, περαιτέρω δυσχέρειες στις μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα λόγω δραματικής αύξησης των εισιτηρίων και μείωσης των δρομολογίων, εξαίρεση από το δικαίωμα σε επικουρικούς γιατρούς, αποψίλωση από κρίσιμο προσωπικό τόσο στην κατηγορία των τεχνολόγων όσο και των νοσηλευτών. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Οι έτσι κι αλλιώς δραματικές επιπτώσεις του μνημονίου στη δημόσια υγεία, εκθέτουν τους πολίτες νησιωτικών και ακριτικών περιοχών σε ακραίους κινδύνους.

Οι αλλαγές αυτές δεν υπακούουν σε καμιά λογική εξορθολογισμού και καλύτερης οργάνωσης των τμημάτων του νοσοκομείου. Η ίδια εικόνα βεβαίως παρατηρείται και στους Οργανισμούς  των υπόλοιπων των νοσοκομείων, που έχουν εγκριθεί αυτή την περίοδο. Η μόνη λογική που διέπει τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Υγείας είναι η «συρρίκνωση» του ΕΣΥ και η δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας με αποκλειστικό στόχο την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και τον «εξευμενισμό» της τρόικας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας λειτουργεί ως «Προκρούστης» της δημόσιας περίθαλψης, της μόνης περίθαλψης που μπορούν να έχουν οι φτωχοί και αδύναμοι αυτής της χώρας στη σημερινή συγκυρία της ακραίας φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν λαμβάνει υπόψη της τεκμηριωμένες απόψεις και παρατηρήσεις ΔΣ, Ιατρικών Υπηρεσιών και των υπόλοιπων οργάνων της νοσοκομειακής κοινότητας, αλλά -σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις- επικυρώνει απαράδεκτους σχεδιασμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χίου θα συμπαρασταθεί σε κάθε πρωτοβουλία των εργαζομένων του Σκυλίτσειου (των γιατρών, των τεχνολόγων, των νοσηλευτών, των διοικητικών) για υπεράσπιση και αναβάθμιση του νοσοκομείου της Χίου, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου με στόχο τον σχεδιασμό που θα συνθέτει οργανικά επιστημονικά δεδομένα και κοινωνικές προτεραιότητες. Συνολικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απαιτεί την άμεση απόσυρση των νέων μνημονιακών Οργανισμών των νοσοκομείων και την αναμόρφωση τους, αφού προηγηθεί η πλήρης καταγραφή των επιδημιολογικά τεκμηριωμένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου Χάρτη Υγείας της χώρας.

Χίος 11-102013
Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο