Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/12/2000

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την βάναυση επίθεση δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας σε βάρος πολιτικών κρατουμένων με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί, μεταξύ των οποίων και γυναίκες.

Καταδικάζει την προσπάθεια φυσικής εξόντωσης πολιτικών κρατουμένων, μέσω της απομόνωσής τους στα διαβόητα "λευκά κελιά", η επικείμενη χρήση των οποίων έχει ξεσηκώσει εδώ και μήνες κύμα διαμαρτυρίας συγγενών των φυλακισμένων καθώς και δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων σε Τουρκία και Ευρώπη.

Επισημαίνει, ότι λίγες μόνο βδομάδες μετά την υπογραφή από τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας, το τουρκικό καθεστώς ποδοπατάει μαζί με τους πολιτικούς του κρατούμενους και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που απαιτούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων και των δημοκρατικών ελευθεριών στις υπό ένταξη χώρες.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους πολιτικούς κρατούμενους και τις οικογένειές τους.

Θα σταθεί στο πλευρό των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της Τουρκίας στον αγώνα τους για τον εκδημοκρατισμό της χώρας τους.

Καλεί τέλος την κοινή γνώμη, την ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε να παρέμβουν αποφασιστικά και να απαιτήσουν να πάψει η βάναυση μεταχείριση των κρατουμένων, να κλείσουν τα λευκά κελιά, να επιτραπεί στους κρατουμένους να έχουν επικοινωνία με τους δικηγόρους και τις οικογένειές τους, να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών στην Τουρκία.

Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου