Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» (Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ –Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ

-       Φαντάζομαι ακούσατε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την ανάγκη όπως εξέφρασε να καταδικαστούν αυτά τα φαινόμενα απʼ όλους. Οπότε θέλουμε ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.

 

Πρόκειται ασφαλώς για μια επικίνδυνη κλιμάκωση αδιέξοδων και τρομοκρατικών ενεργειών τυφλής βίας, οι οποίες είναι απόλυτα καταδικαστέες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Και αυτό νομίζω ότι είναι κατανοητό από το μεγαλύτερο  κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

 Αντικειμενικά αυτές οι ενέργειες θεωρώ ότι αποπροσανατολίζουν από τα επίδικα της συγκυρίας, σπέρνουν το φόβο και ουσιαστικά συμβάλουν στο να εμπεδοθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στην κοινωνία.

Δυστυχώς, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική ψυχραιμία και προσέγγιση, από αυτά τουλάχιστον που άκουσα πριν από λίγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 

-       Δηλαδή; Τι εννοείτε;

 

Να τοποθετούμαστε με την ανάλογη σοβαρότητα απέναντι σε αυτές τις καταδικαστέες ενέργειες. Γίνεται, για άλλη μια φορά, μια προσπάθεια αξιοποίησής τους στα πλαίσια ενός σχεδιασμού, του οποίου είμαστε μάρτυρες όλο το τελευταίο διάστημα, ενός σχεδιασμού έντασης, διχασμού, στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να απαξιωθεί όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα οι κοινωνικοί αγώνες.

 

-       Ένα λεπτό κ. Σκουρλέτη, όταν λέτε για σχέδιο εννοείτε ότι αυτές οι επιθέσεις είναι ενταγμένες σε ένα κυβερνητικό σχέδιο;

 

Εννοώ για ένα σχεδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης, του οποίου η κορύφωσή ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., η οποία έλεγε: «ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την επόμενη μέρα μπαίνουν γκαζάκια στο σπίτι του αδελφού του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική για τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένα ΜΜΕ και την επόμενη μέρα χτυπάνε δημοσιογράφους».

 

-       Ναι λέει ότι εσείς στοχοποιείτε κάποιους και στη συνέχεια γίνονται …επίθεσης..

 

Αυτό ξέρετε τι μου θυμίζει; Θυμόσαστε ένα βιβλίο στο σχολείο που λεγόταν «Λογική»; Που έλεγε: «το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι»; Θέλει, λοιπόν, μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Προφανώς έχουμε μια επιλογή στρατηγικής έντασης και διχασμού εκ μέρους της κυβέρνησης…..

 

-       Μήπως κ. Σκουρλέτη, όμως κι εσείς αργήσατε να καταδικάσετε αυτές τις ενέργειες; Δηλαδή, αφήσατε ένα διάστημα, το οποίο πέρασε λίγο χωρίς να είναι πολύ συγκεκριμένες οι θέσεις σας;

 

Δεν ισχύει αυτό. Φαντάζομαι ότι ρωτάτε ακριβώς για να διευκρινίσουμε ότι δεν ισχύει. Ξέρετε κάτι; Ιστορικά σε αυτό τον τόπο δεν υπήρξε παρακράτος και τρομοκρατία από την επίσημη Αριστερά. Υπήρξε όμως από την ακροδεξιά. Κι εγώ θέλω να καλέσω αυτή τη στιγμή να διερευνήσουμε όλοι μαζί και να δούμε αν πράγματι υπάρχει και άρωμα παρακρατικής δράσης σε αυτές τις τελευταίες ύποπτες ενέργειες.

 

-       Δηλαδή, εσείς βλέπετε δεξιό παρακράτος, ακροδεξιό παρακράτος πίσω από αυτές τις επιθέσεις κ. Σκουρλέτη; Με τι στοιχεία;….

 

Λέω, όλοι μαζί να διερευνήσουμε αν υπάρχει και μια τέτοια διάσταση. Δε λέω τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

 

-       Πάντως η ανακοίνωση τουλάχιστον που βγήκε, σε σχέση με την επίθεση στους δημοσιογράφους δεν έχει άρωμα ακροδεξιάς τοποθέτησης. Έχει μάλλον ακροαριστερής.

 

Αναφέρεστε σε ποιους;

 

-       Αναφέρομαι στις οργανώσεις, στις οποίες ανέλαβαν τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων.

 

Δεν καταλαβαίνω κατά πόσο εσείς επιφυλάσσετε για τον εαυτό σας το ρόλο του αναλυτή κάποιων κειμένων, εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα.

Και ξέρετε κάτι; Η προβοκάτσια έχει διάφορους τρόπους να στηθεί κάθε φορά. Άλλες φορές πιο έξυπνους, άλλες λιγότερο έξυπνους.

Εμένα με ενδιαφέρει ότι σήμερα η είδηση είναι οι νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ, τα τιμολόγια, το νέο φορολογικό και εμείς ασχολούμαστε με άλλα.

 

-       Παρʼ όλα αυτά κ. Σκουρλέτη, έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέτε, όσον αφορά τον κόσμο, από την άλλη όμως στις έρευνες που έκανε η ΕΛΑΣ στα χτυπήματα αυτά μίλησε για τυφλά χτυπήματα που, στην περίπτωση του αδελφού του κ. Κεδίκογλου οι εμπρηστές ήθελαν θύματα. Δηλαδή, εδώ θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει και ανθρώπους. Σωστά κάνετε και επισημαίνετε και  λέτε το τι άλλο συμβαίνει στην κοινωνία, από κει και πέρα όμως το να θρηνήσεις αθώα θύματα ή παιδιά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να περνάει έτσι.

 

Προφανώς. Γιατί, ποιος σας είπε ότι μπορεί να περνάει έτσι;…..

 

-       Όχι γιατί μετατοπίζετε τη συζήτηση, αυτή τη στιγμή που συζητάμε για τα συγκεκριμένα πράγματα, στις αυξήσεις της ΔΕΗ τις οποίες κι εμείς αναφέραμε στην αρχή,  στους τίτλους μας. Από  κει και πέρα όμως, για τα συγκεκριμένα πράγματα που συζητάμε αυτή τη στιγμή, άλλο είναι το ένα και άλλο είναι το άλλο. Γιατί αν τώρα είχαμε θρηνήσει και θύματα το πράγμα θα έπαιρνε τελείως διαφορετικές διαστάσεις.

 

Εγώ συμφωνώ να το βάλουμε έτσι. Αλλά είδα ότι, μόλις πριν από λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε για άλλη μια φορά ενσυνείδητα –και λέω ότι αυτό είναι το ποίημα που ακούμε όλες τις τελευταίες μέρες- να εμπλέξει την αντιπολιτευτική και μαχητική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες ενέργειες. Και σας ερωτώ τι θα κάνουμε; Θα αφαιρέσουμε το δικαίωμα από την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει τη δουλειά της;

 

-       Είναι κατανοητό αυτό που λέτε κ. Σκουρλέτη….

 

….Ή θα πιάσουμε μια συζήτηση περί καλών και κακών μορφών βίας, που αισθάνθηκε την ανάγκη τούτη τη στιγμή να πει δημοσίως ο κ. Κεδίκογλου πριν από λίγη  ώρα;

 

-       Εσείς πάντως δεν αισθάνεστε ότι έχουν γίνει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν οποιεσδήποτε δηλώσεις που μπορεί να δημιούργησαν έστω παρανόηση ή να αξιοποιούνται τώρα από την άλλη πλευρά, οι οποίες κακώς έγιναν; Μιλάω για κάποιες δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές του κ. Διαμαντόπουλου που κάποιοι θεώρησαν……

 

Καμία απολύτως σχέση με αυτά που σήμερα συμβαίνουν, δηλαδή με τα χτυπήματα της τυφλής βίας και τρομοκρατίας. Καμία απολύτως σχέση.

 

-       Ευχαριστούμε πολύ κ. Σκουρλέτη, καλημέρα σας.

To Γραφείο Τύπου