Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/12/2000

Επιστολή στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Ευρωβουλευτών Αλ.Αλαβάνου, Γ.Θεωνά, Μ.Μπακοπουλου

Επιστολή προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν έστειλαν σήμερα οι ευρωβουλευτές Αλ.Αλαβάνος(ΣΥΝ), Γ.Θεωνάς (ΚΚΕ) και Μ.Μπακόπουλος (ΔΗΚΚΙ) ζητώντας να προχωρήσει σε κατεπείγον διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση για να σωθεί η ζωή των απεργών πείνας τούρκων πολιτικών κρατουμένων. Η επιστολή, που υπενθυμίζει ότι την περασμένη βδομάδα το Ευρ. Κοινοβούλιο απέσυρε ψήφισμά του για τα λευκά κελιά της Τουρκίας προκειμένου να μη διαταράξει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και καταλήγει με ένα ποίημα του μεγάλου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, έχει ως εξής:

"Aγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Έχετε προφανώς πληροφορηθεί τις τραγικές εξελίξεις με την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία που ήδη φθάνει τους δύο μήνες. Δυστυχώς από χθες η τουρκική κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τους πολιτικούς κρατουμένους και τους συγγενείς τους, άρχισε να κάνει επιδρομές στις τουρκικές φυλακές.

Εσείς, ως γυναίκα, θα αισθάνεστε βαθύ τον πόνο από την τύχη των δύο πρώτων θυμάτων, γυναικών, που αντί να χαρούν τη ζωή τους με παιδιά και οικογένεια, την έχασαν νωρίς - νωρίς, η μια αυτοπυρπολημένη, η άλλη εξαντλημένη από την απεργία πείνας.

Νομίζω ότι θα συμφωνείτε ότι είναι κατεπείγον τόσο ένα δικό Σας διάβημα προς τις τουρκικές αρχές όσο και η με την υποκίνησή Σας ενεργοποίηση της γαλλικής κυβέρνησης, που ασκεί την προεδρεία του Συμβουλίου. Στόχος μας πρέπει να είναι να αποσυρθούν άμεσα οι δυνάμεις επιδρομής από τις φυλακές, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από την τρομακτική προοπτική της μακροχρόνιας απομόνωσης στα λευκά κελιά των νέων φυλακών, να εφαρμοσθούν οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρονται και στο κείμενο της Εταιρικής Σχέσης.

Δυστυχώς την περασμένη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή με πρωτοβουλία των μεγάλων ομάδων η κατεπείγουσα πρόταση ψηφίσματος για την απεργία πείνας των τούρκων πολιτικών κρατουμένων, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι σχέσεις μας με την τουρκική κυβέρνηση. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος που κάνει ηθικά αναγκαία την παρέμβασή μας. Δεν πρέπει να πέσει σκιά συγκάλυψης, ανοχής και αποσιώπησης στο Ευρ. Κοινοβούλιο για αυτούς τους προαναγγελθέντες θανάτους των τούρκων πολιτικών κρατουμένων.

Η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρώπη δεν σημαίνει σεβασμό σε αντιδημοκρατικές ενέργειες του καθεστώτος της, σημαίνει σεβασμό στα δικαιώματα και τον πολιτισμό αυτού του λαού. Ας ακούσουμε λοιπόν έστω και τώρα την κραυγή ενός μεγάλου τούρκου λογοτέχνη, του Ναζίμ Χικμέτ, που στο ποίημα του "Πέμπτη Μέρα Απεργίας Πείνας", το 1950, μέσα από τις τουρκικές φυλακές έλεγε:

"Αδέρφια μου,
της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής
Ποτέ δεν με αφήσατε μονάχο
Ούτε κι εμένα, ούτε τη χώρα μου, ούτε το λαό μου
Σκοπό δεν τόχω να πεθάνω
Μα αν με σκοτώσουν
Εγώ και πάλι ανάμεσά σας θα εξακολουθώ να ζω."

Με εκτίμηση,

Αλέκος Αλαβάνος, Γιάννης Θεωνάς, Μ.Μπακόπουλος

Αθήνα, 19/12/2000

To Γραφείο Τύπου