Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2013

Συνέντευξη Τύπου του Τμ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας -- Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Αυτή την περίοδο οι πολίτες της χώρας μας βιώνουν με επώδυνο τρόπο τις δραματικές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας αλλά και της πλήρους κατάρρευσης όλου του δημόσιου συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας. Αυτή την ώρα που η κοινωνία έχει όσο ποτέ την ανάγκη ενός επαρκούς και δημόσιου συστήματος υγείας η τρικομματική κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια το μνημονιακό σχέδιο της κατεδάφισης και των τελευταίων υπολειμμάτων του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους, πάντα βέβαια με το πρόσχημα του εξορθολογισμού και  του περιορισμού της σπατάλης.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία της Λάρισας υποβαθμίζονται συνεχώς. Οι σοβαρές συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της αδυναμίας πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι από καιρό ορατές με σοβαρές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων. Η μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και η απειλή των απολύσεων προκαλεί ομαδική κατάρρευση ηθικού. Οι προσλήψεις έχουν απαγορευτεί την ώρα που μεγάλο μέρος των εργαζομένων συνταξιοδοτείται. Αντίθετα απολύσεις προσωπικού έχουν ήδη προγραμματιστεί και αυτό αποτελεί δέσμευση προς την τρόικα. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη φέρει πολλές κλινικές κοντά στην αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης γιατρών. Η «λύση» που προκρίνει η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ στο σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα Νοσοκομεία ώστε πλέον όλες οι κλινικές να λειτουργούν οριακά.

Επιπλέον την παραμονή των Χριστουγέννων μπήκε σε εφαρμογή το αναμενόμενο σχέδιο «συγχώνευσης»-ουσιαστικής κατάργησης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ενώ αναμένεται ότι θα επιχειρηθεί και το κλείσιμο τουλάχιστον δύο Κέντρων Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα νοσοκομεία αποδιοργανώνονται μέσω της κατάργησης – συγχώνευσή τους, καθώς και κλινικών, τμημάτων και μονάδων τους, όπως και από τη μείωση θέσεων του προσωπικού. Ειδικότερα, οι νέοι Οργανισμοί που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ δείχνουν πού οδηγείται το δημόσιο νοσοκομειακό σύστημα υγείας.

Η διαφαινόμενη οριστική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ αποκλείει πια και την πρόσβαση των ασφαλισμένων στους ιδιώτες γιατρούς για στοιχειώδη κάλυψη των πρωτοβάθμιων υγειονομικών αναγκών τους. Η αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες υγείας κάνει για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «είδος πολυτελείας».

Για τους ολοένα και περισσότερους άνεργους και ανασφάλιστους βέβαια δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν τη δημοσιονομική «εξυγίανση» με την ίδια τους τη ζωή.

Ήρθε η ώρα της μαζικής λαϊκής αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απαιτεί την άμεση απόσυρση των νέων μνημονιακών Οργανισμών των νοσοκομείων και την αναμόρφωση τους, αφού προηγηθεί η πλήρης καταγραφή των επιδημιολογικά τεκμηριωμένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου Χάρτη Υγείας της χώρας.

Καλούμε τους πολίτες της Λάρισας να συμμετάσχουν μαζικά στο Συλλαλητήριο για τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία την Πέμπτη 17/1/13 στις 12:00 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.


Τμήμα Υγείας
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λάρισας