Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2013

Ομιλία της Χαράς Καφαντάρη στη Βουλή επί του φορολογικού νομοσχεδίου

ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτές τις μέρες, χθες και σήμερα, ακούσαμε πάρα πολλά για τη βία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο δέχθηκε επιθέσεις σε σχέση με το ότι υποθάλπει τη βία κ.λπ.. Εγώ θα θέσω ένα ερώτημα: Για τη βία που επιβάλλετε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία, γιʼ αυτήν δεν έχετε να μας πείτε τίποτα; Και μη μου πείτε ότι δεν ασκείτε μία ιδιαίτερη βία με αυτές τις μνημονιακές πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται.

Τολμώ να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι σταδιακά η Ελλάδα σήμερα γυρίζει πίσω και μας θυμίζει την Αγγλία του Όλιβερ Τουΐστ. Πλήρης απελευθέρωση εργασιακών σχέσεων, ανεργία η οποία πλησιάζει στο 30%, διάλυση του κοινωνικού κράτους, άστεγοι άνθρωποι, που στην Αττική μόνο είναι γύρω στις είκοσι χιλιάδες, άνθρωποι που καίνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους για να ζεσταθούν και ένα νέφος που πλανιέται παντού.

Βεβαίως, υπάρχει και διάλυση των μεσοστρωμάτων υπέρ των μονοπωλιακών και συγκεντρωτικών μορφών παραγωγής και εμπορίου.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και μέσω της έλλειψης κατοικίας είναι ένα φαινόμενο που αναδεικνύεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Τα μέτρα λιτότητας δημιουργούν άνεργους και άστεγους, ανθρώπους που μέχρι πρότινος υποτίθεται ότι ζούσαν μία ασφαλή ζωή.

Οι μνημονιακές πολιτικές σας, κατʼ επιλογή της τρόικας, που πιστά εφαρμόζετε ως Ελληνική Κυβέρνηση, οδηγούν σε αυτήν την πλήρη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Αποτύχατε, όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, διότι ούτε τους στόχους για το δημόσιο χρέος που είχατε βάλει δεν μπορέσατε να πιάσετε και ήταν η αιτία τόσων θυσιών επί τέσσερα χρόνια του ελληνικού λαού με τις μνημονιακές πολιτικές. Δεν μειώθηκε, ούτε και οι προβλέψεις δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και μετά το 2020.

Αποτύχατε, γιατί βάλατε φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, εξισώνοντας το φόρο με αυτόν του πετρελαίου κίνησης. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχετε τόσα έσοδα όσα προϋπολογίζατε, ούτε βέβαια να παταχθεί η λαθρεμπορία.

Ενώ οι μεγάλες πόλεις πνίγονται στην αιθαλομίχλη και υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ένα νέο νέφος προστίθεται στην ήδη επιβεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων. Άνθρωποι κρυώνουν, δάση λαθροϋλοτομούνται και εσείς επιμένετε σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική σας.

Πετύχατε, όμως και κάτι, όπως είναι η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την προϋπολογιζόμενη. Το αναγνώρισε μάλιστα και ο ίδιος ο κ. Όλι Ρεν και εσείς, η τρικομματική κυβέρνηση, πανηγυρίζετε γιʼ αυτό, γιατί πετύχατε περισσότερα εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι και οι πολιτικές λιτότητας έχουν κάποια όρια, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Στην Ελλάδα την περίοδο του 2009-2013 συντελείται η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΑ. Η Ελλάδα έχει βυθιστεί σε ύφεση παρόμοια με εκείνη που βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία τη δεκαετία του ʼ30. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθροιστική συρρίκνωση ΑΕΠ ανεπτυγμένης χώρας κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αντίστοιχη με την ύφεση που γνώρισε η ελληνική οικονομία, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου. Αυτό το λέει ο Bloomberg.

 Εδώ θα πω, όμως, ότι και η ίδια η έκθεση της Alpha Bank προβλέπει μείωση εσόδων και λόγω του ΦΠΑ, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης. Αδιέξοδη αυτή η πολιτική σας!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έρχεστε τώρα για να πάρουμε την άλλη δόση και να εξοικονομήσετε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο το ονομάζετε φορολογικό, αλλά δεν πρόκειται για φορολογικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για άλλο ένα υφεσιακό νομοσχέδιο, όταν η ύφεση για το 2013 προβλέπεται να φτάσει και το 6,5%.

 Πλήττει ιδιαίτερα τους ήδη δοκιμαζόμενους από την κρίση μικρομεσαίους εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, προσωπικές επιχειρήσεις, ΟΕ, ΕΕ που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστια επιβάρυνση. Θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με μόλις δύο κλίμακες, καταργώντας οποιουσδήποτε κανόνες φορολογικής δικαιοσύνης και ισονομίας, ενώ την ίδια στιγμή σε μεγάλες πολυεθνικές, ανώνυμες εταιρείες, οι συντελεστές φορολόγησης, μειώνονται.

Δίνετε την ευκαιρία στις ανώνυμες εταιρείες να μοιράσουν τα μερίσματα παλαιότερων ετών που δεν είχαν αποδώσει στους μετόχους με φόρο 25% που προβλεπόταν και να τα μοιράσουν τώρα με 10% Το φορολογικό νομοσχέδιο βέβαια δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τις τράπεζες.

Κεφαλαιακή ένεση της τάξης των 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πάρουν οι μεγάλες τράπεζες από τον συμψηφισμό της γενιάς του PSI με φόρο μελλοντικών κερδών. Αυτή τη  στιγμή, όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει κατάληψη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αυτό. Όταν οι τράπεζες απαλλάσσονται από φόρους, την ίδια στιγμή διαλύεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και είναι μεγάλη η ευθύνη σας να διαλύσετε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Θα είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν θα έχει Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ακολουθείτε το παράδειγμα που ήδη είδαμε και ζήσαμε και στην Αγροτική, της καλής και της κακής τράπεζας, ενώ τόσοι εργαζόμενοι θα μείνουν στους δρόμους.

Θα ήθελα τώρα να πω ότι οι μικρομεσαίοι θα κληθούν να καταβάλλουν 2,5 φορές περισσότερους φόρους, χωρίς να υπολογίζουμε την επιβάρυνση λόγω αυξημένης προκαταβολής. Η νέα αυτή φορολόγηση θα αποτελέσει χαριστική βολή στις επιχειρήσεις και θα αυξηθούν τα λουκέτα. Θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κάθετη πτώση κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων σημείωσε ήδη 12,1% μείωση το Σεπτέμβρη του ʼ12, έναντι του ʼ11. Και εδώ πέρα θα ήθελα να πω: Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φορολογική συνείδηση στους Έλληνες, όταν εκ προοιμίου θεωρούμε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους φοροφυγάδες; Πώς θα ανταποκριθούν οι μικρομεσαίοι; Γνωρίζετε ότι, με βάση στοιχεία του συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων, την τριετία 2008-2011 δεν ανταποκρίνονται 265.000 φυσικά πρόσωπα στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στον ΟΑΕΕ; Και από τον Σεπτέμβριο που θα λήξουν και τα βιβλιάρια, θα μείνει ανασφάλιστος και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσος κόσμος.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι θεωρούμε πρόχειρο και αποσπασματικό αυτό το νομοσχέδιο που ουσιαστικά παρέχει φοροασυλία. Άλλωστε, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τι άλλο είναι;

Είναι η κορυφή του παγόβουνου που δείχνει όλη αυτή τη διαπλοκή χρόνων και τη φορολογική ασυλία από την οποία το μεγάλο κεφάλαιο στην πατρίδα μας ευνοείται και απολαμβάνει χρόνια.

Είναι αντιαναπτυξιακό αυτό το νομοσχέδιο, είναι αντίθετο στις αρχές της απλότητας, στις αρχές της σταθερότητας -γιατί κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε και καινούργια φορολογικά νομοσχέδια- και κυρίως είναι βαθιά ταξικό, πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα κι έχει φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

Εμείς θα το καταψηφίσουμε σαφώς, θα αντισταθούμε μαζί με τον ελληνικό λαό για μία δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση κι όταν θα γίνουμε Κυβέρνηση η Αριστερά, μία στιγμή που πλησιάζει, θα καταθέσουμε ένα άλλο φορολογικό νομοσχέδιο και μία πρόταση πραγματικά αναπτυξιακή για την πορεία της χώρας με πρωταγωνιστή τον Έλληνα πολίτη.

Ευχαριστώ.