Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/12/2000

Επιστολή του Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Εξωτερικών για τους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές

Ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ.Παπανδρέου την ακόλουθη επιστολή για τους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές που βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Προς: Υπουργό Εξωτερικών
κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Κύριε Υπουργέ,

Σας είναι γνωστό ότι εδώ και δύο μήνες εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου έχοντας υπογράψει δήλωση, σύμφωνα με την οποία απαιτούν να μη τους δοθεί καμιά τροφή, ακόμη κι όταν χάσουν τις αισθήσεις τους. Αρκετοί άλλοι συμπατριώτες τους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης τους συμπαραστέκονται, απαιτώντας όλοι μαζί να μη λειτουργήσουν τα διαβόητα λευκά κελιά και να γίνουν στοιχειωδώς ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Προχτές το δικαστήριο της κρατικής ασφάλειας της Τουρκίας εξέδωσε απόφαση, με την οποία απαγορεύει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δημοσιεύουν την οποιαδήποτε είδηση, σχετικά με την απεργία πείνας ή τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Χθες η Τουρκική αστυνομία με το πιο ωμό και απάνθρωπο τρόπο επιτέθηκε μέσα στις φυλακές στους κρατουμένους απεργούς πείνας, προκειμένου να διακόψει την απεργία τους, με αποτέλεσμα τη δολοφονία ορισμένων εξ� αυτών, αλλά και την αυτοπυρπόληση άλλων.

Το θέμα είναι κυριολεκτικά συγκλονιστικό και αφορά άμεσα την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι πρόσφατα η τελευταία, μαζί και η χώρα μας, συνυπέγραψαν την εταιρική σχέση Ε.Ε - Τουρκίας στη βάση της οποίας η Τουρκία οφείλει να τηρεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ε.Ε, την ίδια ώρα που υπογράφουν την εταιρική σχέση, δεν είναι δυνατόν να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους για όλα όσα συμβαίνουν επί μήνες στην Τουρκία σε βάρος ανθρώπων φυλακισμένων για τις ιδέες τους, οι οποίοι υπερασπίζονται μέχρι θανάτου τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Κύριε υπουργέ, πιστεύω ότι έστω και την ύστατη στιγμή έχετε υποχρέωση να παρέμβετε προς την κυβέρνηση της Τουρκίας. Να παρέμβετε άμεσα, επίσης και στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., ζητώντας την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σταματήσει το αίσχος των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, να σταματήσει το πρόγραμμα εγκατάστασης τους στα "λευκά κελιά", να εξασφαλιστούν όροι ανθρώπινης διαβίωσής τους και σεβασμού των δικαιωμάτων τους.

Πιστεύω ότι έχετε ευθύνη, πριν είναι αργά, και πριν θρηνήσουμε και άλλα νέα θύματα να αναλάβετε τάχιστα τις απαραίτητες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Βουλευτής Β΄ Πειραιά

To Γραφείο Τύπου