Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2013

Ομιλία της Ε.Αμμανατίδου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΓ΄
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

 

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις».

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών μίλησε για φορολογική δικαιοσύνη, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και χτύπημα της φοροδιαφυγής. Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε τι εννοούσε στην Επιτροπή Οικονομικών, αποσαφηνίζοντας σε σχετικές δηλώσεις του τα εξής: «Η Ελλάδα έχει ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Από μόνοι μας είχαμε εξαιρέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ελεύθερους επαγγελματίες.».

Παρακάτω, επίσης, αναφέρει: «Εξαιρούσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους αγρότες, ακόμα και τους εύπορους. Δεν πρέπει να κάνουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα; Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνουν στο δίχτυ της εφορίας πολύ περισσότερο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες από το 2015.».

Τους πιάσατε, λοιπόν, τους φοροδιαφεύγοντες, κύριε Υπουργέ. Είναι οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Γιʼ αυτό αποφασίσατε να τους γδάρετε με το νέο φορολογικό, για να αποκαταστήσετε την κοινωνική δικαιοσύνη. Αφού πρώτα μειώσατε από το 11% στο 6% το συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, αφού μειώσατε την επιστροφή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων, αφού αυξήσατε κατά 300% το ντίζελ, αφού αυξήσατε τις εισφορές για τον ΟΓΑ έως και 29%, έρχεστε τώρα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να βάλετε τους φοροδιαφεύγοντες αγρότες στο δίχτυ της εφορίας.

Οι αγρότες θα φορολογούνται με βιβλίο εσόδων-εξόδων και φορολογικό συντελεστή 13% στα εισοδήματά τους από το 2014. Είπατε αρχικά ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για τους μικρούς αγρότες, αλλά για τους εύπορους. Εχθές ορίσατε το όριο στις 5.000 ευρώ, βάζοντας δηλαδή το σύνολο των γεωργών και των κτηνοτρόφων στο μέτρο. Λογαριάζετε, δηλαδή, τους αγρότες όλους ως εύπορους. Βάζετε τον ίδιο συντελεστή στον αγρότη που βγάζει 5.000 και ένα ευρώ και σʼ αυτόν που καθαρίζει 50.000 ευρώ! Και αυτό το λέτε εσείς δικαιοσύνη! Αυτό είναι μεθοδευμένη εξαφάνιση του μικρομεσαίου παραγωγού. Και τι θα γίνει μʼ αυτούς που έχουν ελάχιστο κλήρο και νοικιάζουν κάθε χρόνο διαφορετικά χωράφια; Τη μία χρονιά νοικιάζουν διακόσια στρέμματα, την άλλη χρονιά είκοσι στρέμματα. Θα μπαίνουν και θα βγαίνουν σʼ αυτό το καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων και εξόδων, ανάλογα με το αν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ ή όχι; Να μας απαντήσετε!

Μʼ αυτό το μέτρο, λοιπόν, ο αγρότης λογίζεται πλέον για την εφορία ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τέλος, δηλαδή, στην επιστροφή του ΦΠΑ, πάμε σε συμψηφισμούς, σε αλλαγές και μειώσεις στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων. Η μετατροπή του μικρού αγρότη σε έμπορο σας φαίνεται δικαιοσύνη ή κοινή λογική; Την ίδια στιγμή, μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Υφυπουργού, ετοιμάζεστε να φορολογήσετε ακόμα και τα αγροτεμάχια –και μιλώ γιʼ αυτά που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και είναι γη που παράγει.

Είστε έτοιμοι, κύριοι Βουλευτές –σε όλους σας μιλάω- να ψηφίσετε το τέλος της μικρομεσαίας αγροτιάς;

Κύριε Υπουργέ, υπονοείτε ότι οι αγρότες φοροαποφεύγουν και γιʼ αυτό επιβάλλατε φόρο 13% από το πρώτο ευρώ.

Θα ήθελα, όμως, να σας υπενθυμίσω ότι οι «φοροδιαφεύγοντες» -εντός εισαγωγικών- αγρότες τη χρονιά που πέρασε πλήρωσαν σε άμεσους φόρους 198 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με τις off-shore εταιρείες που πλήρωσαν 345 χιλιάδες ευρώ μόνο!

Υπονοείτε ότι όλοι οι αγρότες συλλήβδην κόβουν εικονικά τιμολόγια και αλλάζετε τον τρόπο φορολόγησης για να πατάξετε επιτέλους το «μαύρο χρήμα» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.

Όσον αφορά τα εικονικά τιμολόγια, κύριε Υπουργέ, ξέρετε. Για το «πλυντήριο» μαύρου χρήματος που είναι οι off-shore εταιρείες, δεν ξέρετε; Βεβαίως και να τα πιάσετε τα εικονικά τιμολόγια. Όμως, αυτό απαιτεί ελέγχους και όχι να πληρώσει όλος ο αγροτικός κόσμος το μάρμαρο.

Λέτε ότι έτσι πατάσσετε την ακρίβεια των τιμών από το χωράφι στο ράφι. Δεν ξέρετε ότι για την ακρίβεια ευθύνονται κυρίως τα καρτέλ στα αγρο-εφόδια έως τα τρόφιμα και κυρίως μετά τη διάλυση των συνεταιρισμών που ήταν κομματικά παραμάγαζα ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας; Δεν ξέρετε ότι αυτά τα καρτέλ ρουφάνε το αίμα του αγρότη και του καταναλωτή, όπως επίσης οι βιομήχανοι και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ; Όσο κυριαρχούν αυτοί, θα στενάζει και ο παραγωγός και ο καταναλωτής. Τα ολιγοπώλια όμως, κύριε Υπουργέ, η δική σας πολιτική τα στηρίζει και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και έρχομαι στη δεύτερη κατηγορία που πέφτει στο δίχτυ της εφορίας. Είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Αυτούς τους φορολογείτε από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% έως εισόδημα 50.000 ευρώ, ενώ πέραν αυτού, τους φορολογείτε με συντελεστή 33%. Μειώνετε, δηλαδή, το φορολογικό συντελεστή για τους μεγαλοεισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες -αυτούς που κυρίως φοροδιαφεύγουν- από 45% σε 33%. Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη όλων των εταιρειών που τηρούν διπλογραφικό σύστημα, ο φόρος αυξάνεται από 20% σε 26%, αλλά η φορολογία επί των μερισμάτων από 25% μειώνεται σε 10%. Έτσι, ο ενιαίος συντελεστής μειώνεται από 40% σε 32,8%. Με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής «τσακίζετε» τους μικρομεσαίους, ενώ όλες οι μερίδες της οικονομικής ελίτ παίρνουν το δικό τους δωράκι.

Για να πιάσετε τους φοροφυγάδες, όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, όπως σας λένε και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, κεντρικό ρόλο παίζει ο μηχανισμός είσπραξης και οι έλεγχοι. Η πάταξη της φοροδιαφυγής χρειάζεται αλλαγές στη διοίκηση και την τεχνολογία, όπως σας είπαν και οι επαγγελματίες. Σʼ αυτά δεν θα επεκταθώ, κύριε Υπουργέ. Όμως, η βούληση της Κυβέρνησης δεν είναι αυτή, αλλά η εισπρακτική αφαίμαξη που οδηγεί στο θάνατο του εμποράκου υπέρ των πολυεθνικών και των ομίλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει καταγγείλει αυτήν σας την πρακτική και έχει καταθέσει τις προτάσεις του για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην αδικία που γίνεται σε βάρος τριτέκνων και πολυτέκνων. Καταργείτε τις φοροαπαλλαγές και οδηγείτε τους πολύτεκνους και τρίτεκνους, που έχουν ήδη γονατίσει, στην εξαθλίωση.

Ο εκπρόσωπος του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ σας είπε ότι μόλις το 2017 τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα αντέχουν λόγω γήρανσης του πληθυσμού και η Κυβέρνηση αντί να δίνει δημοσιονομικά κίνητρα, αφαιρεί και αυτά που υπάρχουν.

Κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση έφερε ένα σκληρά ταξικό φορομπηχτικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που εξοντώνει μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά πολύ περισσότερο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους άνεργους, τα άτομα με αναπηρία και άλλους.

Δεν περιμέναμε, όμως, φορολογική δικαιοσύνη από εκείνους που παρείχαν πολιτική κάλυψη στις off-shore που είναι νόμιμες, αλλά όχι ηθικές, σʼ αυτούς που παρείχαν πολιτική κάλυψη στους φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ και των λοιπών λιστών, στους τραπεζίτες που τζογάροντας έριξαν την οικονομία στα βράχια, στα καρτέλ και στους εφοπλιστές. Όμως, ούτε ο ελληνικός λαός έχει να περιμένει κοινωνική δικαιοσύνη από τις δυνάμεις της εσωτερικής Τρόικας, από μία Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που νομοθετεί με σωρεία πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, με fast track διαδικασίες και με πάμπολλες αντισυνταγματικές διατάξεις που ακυρώνουν το ρόλο του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι και οι αγρότες, οι επαγγελματίες και η νεολαία να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον τους με δημοκρατικό τρόπο. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός και να είστε βέβαιοι ότι θα μιλήσει.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

http://www.youtube.com/watch?v=NvJDdXHVTm4