Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/12/2000

Επιτροπή ΣΥΝ που δραστηριοποείται ενάντια στα λευκά κελιά στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, o Παν. Λαφαζάνης, βουλευτής και η Μάγδα Σπηλιωπούλου και Αγγελος Μανταδάκης από την Επιτροπή του κόμματος που δραστηριοποιείται ενάντια στα λευκά κελιά στην Τουρκία έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Οσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στην Τουρκία αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα ολόκληρη. Γιατί η βαρβαρότητα με αυτόν τον ωμό τρόπο χλευάζει την ιστορία, χλευάζει τον ανθρωπισμό, τις δημοκρατικές αξίες και το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πρέπει να αισθάνεται ντροπή γιατί είναι ιστορικά και ηθικά υπόλογη. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου καταγγέλλει την βάναυση επίθεση, τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων. Τουλάχιστον 19 νεκροί, μεταξύ των οποίων και γυναίκες. Πάνω από 100 τραυματίες. Ενα λουτρό αίματος. Ανθρωποθυσίες στο όνομα της αντιδημοκρατικής βαρβαρότητας, καθώς ο κόσμος καλείται να περάσει από τον 20ο στον 21ο αιώνα. Εφιαλτική οπισθοδρόμηση που δεν μπορεί να σημαδεύει την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα των λαών όλης της γης.

Καταδικάζουμε εκ μέρους του ΣΥΝ αυτή την επιχείρηση φυσικής εξόντωσης πολιτικών κρατουμένων, πολιτικών αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος. Καταδικάζουμε την απομόνωσή τους στα διαβόητα λευκά κελιά και όλοι γνωρίζουμε ότι η χρησιμοποίηση τέτοιων μεθόδων δεν είναι τίποτε άλλο παρά προγραμματισμένη εξουθένωση τόσο των ιδίων των κρατουμένων, όσο και των οικογενειών τους όσο και των συντρόφων τους. Επισημαίνουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο βδομάδες μετά την υπογραφή από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης της εταιρικής σχέσης Τουρκίας-Ε.Ε. Πριν ακόμη στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής αυτής της εταιρικής σχέσης το τουρκικό καθεστώς περιφρονεί και ποδοπατά τις εγγυήσεις δημοκρατικής προστασίας. Δεν εξουθενώνει μονάχα τους πολιτικούς κρατουμένους, εξευτελίζει και κάθε διακήρυξη και κάθε αναφορά σε αρχές και κριτήρια που έχουν μέχρι σήμερα αποφασιστεί. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, οι εγγυήσεις για τις δημοκρατικές ελευθερίες σε όλες τις χώρες, αποδεικνύεται στην Τουρκία ότι είναι χωρίς αντίκρυσμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Τουρκία συμβαίνουν τέτοιες επιχειρήσεις εξόντωσης. Να θυμίσουμε και την μεγάλη απεργία πείνας το ΄96, όπου είχαν πεθάνει, κάτω από τις σχετικές με τις σημερινές συνθήκες, 12 πολιτικοί κρατούμενοι. Να θυμίσουμε τα αλλεπάλληλα κύματα βίας, τα οποία εξαπολύονται στην Τουρκία για την εκμηδένιση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά μας, από την πλευρά του ΣΥΝ έχουμε σταθερή πορεία συμμετοχής σε όλες τις προσπάθειες αλληλεγγύης με αποστολές στην Τουρκία και με κινητοποιήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ηδη από την περασμένη βδομάδα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΝ κινήθηκαν για την έγκριση από το Κοινοβούλιο ψηφίσματος για τα λευκά κελιά. Κατέθεσε η Ενωτική Ομάδα της Αριστεράς σχετικό σχέδιο ψηφίσματος και οι άλλες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου έπραξαν το ίδιο, Δυστυχώς όμως δεν ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία, με επιχειρήματα τα οποία ακούστηκαν για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση, μένει ανενόχλητη η τουρκική κυβέρνηση για να εξαπολύει αυτά τα πρωτοφανή κύματα βίας με στόχο την εξουθένωση των πολιτικών κρατουμένων.

Μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα και οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΝ, ο Αλ.Αλαβάνος και Μιχ.Παπαγιαννάκης επικοινώνησαν με τα γραφεία της Ευρωοομάδας στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΝ καθώς και με πολλούς ευρωβουλευτές συναδέλφους τους προκειμένου να επιδιώξουν άμεση παρέμβασή τους. Με όποιον τρόπο θα είναι πρόσφορος, γιατί το Ευρωκοινοβούλιο έχει διακόψει τις εργασίες του. Προκειμένου να σωθούν οι Τούρκοι αγωνιστές.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει τέτοιες ωμές πρακτικές εξόντωσης πολιτικών κρατουμένων, που φτάνουν στο έσχατο όριο της απόγνωσης και χρησιμοποιούν πια ως μοναδικό μέσο διεκδίκησης της ελευθερίας τους την ίδια τους τη ζωή. Και το κύμα αλληλεγγύης προς πολιτικούς κρατουμένους που κι εδώ στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να φτάσουν σε απεργίες πείνας, αυτό το κύμα αλληλεγγύης έσωσε ζωές και αποτέλεσε και μία εγγύηση ελπίδας για εμβάθυνση της δημοκρατίας και για στήριξη των κοινωνικών αξιών, των αξιών του ανθρωπισμού. Και κοινό ψήφισμα και κοινή επιστολή έστειλαν τρεις ευρωβουλευτές, ο Αλ.Αλαβάνος, ο Μαν.Μπακόπουλος και Γιαν.Θεωνάς από το ΔΗΚΚΙ και το ΚΚΕ.

Εμείς αμέσως μετά τη διακοπή των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου θα φέρουμε με πρόταση των ευρωβουλευτών του ΣΥΝ πρόταση στο ευρωκοινοβούλιο με το οποίο θα βάζουμε το θέμα της κατάστασης στις τουρκικές φυλακές. Ένα θέμα που έρχεται σε προκλητική, σε ωμή αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο για μια χώρα που βρίσκεται πια συνδεδεμένη με εταιρική σχέση με την Ε.Ε. Παραλλήλως, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ έχει απευθύνει επιστολή στα κόμματα που συμμετέχουν στο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς. Και ζητάμε απ' όλα τα κόμματα να αναδείξουν ως θέμα βασικής πολιτικής προτεραιότητας την έκφραση αλληλεγγύης προς τους φυλακισμένους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους. Την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε διάφορες χώρες για την σωτηρία τους και την επιδίωξη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όλων των κομμάτων και κινήσεων της Νέας Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στη χώρα μας ζητήσαμε από τον Υπουργό Εξωτερικών, μέσω επιστολής που έστειλε ο Π.Λαφαζάνης, την άμεση αντίδραση. Κι επίσης βουλευτές μας υπέγραψαν την κοινή έκκληση για ενεργοποίηση και της Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από το θέμα.

Πιστεύουμε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ε.Ε. την ίδια ώρα που υπογράφουν την εταιρική σχέση δεν είναι δυνατό να κλείνουν τα μάτια και τ'αυτιά τους σε όλα όσα συμβάινουν επί μήνες στην Τουρκία σε βάρος ανθρώπων φυλακισμένων για τις ιδέες τους, οι οποίοι υπερασπίζονται μέχρι θανάτου τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπολογιστικής στάσης. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπεκφυγών. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμψηφισμών, όταν τα δημοκρατικά δικαιώματα και η ανθρώπινη ζωή αντιμετωπίζουν αυτή την επίθεση εξουθένωσης, τότε όλοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις επιλογές τους. Κι εμείς λέμε, οι επιλογές μας είναι υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ των εγγυήσεων κοινωνικής προστασίας, υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών, υπέρ των ελευθεριών των μειονοτήτων προκειμένου ο 21ος αιώνας να μην συνοδευτεί από τις βαρβαρότητες οι οποίες και σήμερα τον κάνουν να ματώνει. Εστω και την ύστατη στιγμή πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παρέμβει προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, να παρέμβει αμέσως στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., ζητώντας την ενεργοποίηση των μηχανισμών για να σταματήσει αυτό το αίσχος, αυτό το ιστορικό όνειδος. Να σταματήσει αυτή η ωμή και προκλητική κατάσταση σε βάρος πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, το πρόγραμμα εξόντωσής τους, η προοπτική εγκατάστασής τους στα λευκά κελιά. Να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις έτσι ώστε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί να μπορούν να προστατεύσουν τους κρατουμένους από όλες τις καταχρήσεις ενός καθεστώτος που επιδιώκει την εξόντωσή τους. Εχει ευθύνη και υποχρέωση η ελληνική κυβέρνηση πριν είναι αργά, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα να αναλάβει απαραιτήτως άμεσες κι αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στους πολιτικούς κρατουμένους και τις οικογένειές τους. Θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της Τουρκίας, στον αγώνα τους για τον εκδημοκρατισμό της χώρας τους. Καλούμε, τέλος, την κοινή γνώμη, την ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. να παρέμβουν αποφασιστικά και να απαιτήσουν να πάψει η βάναυση αυτή μεταχείριση και να διασφαλιστούν εγγυήσεις προστασίας των κρατουμένων. Ο εφιάλτης των λευκών κελιών, οι απελάσεις των ένοπλων ομάδων εντός των φυλακών, οι αλλεπάλληλοι θάνατοι και όλα αυτά τα φρικώδη που σήμερα βιώνει η ανθρωπότητα δεν μπορεί να περνάνε μπροστά στα μάτια των κοινωνιών ως ένα απλό επεισόδιο, ως ένα θέαμα στην τρέχουσα ροή της καθημερινής ενημέρωσης.

To Γραφείο Τύπου