Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/01/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη, Κοινοβ. Εκπροσώπου στο ρ/σ Alpha 989 (Δ.Σταυρόπουλος-Δ.Βερύκιος)

Το θέμα δεν είναι η αυτονόητη, κατηγορηματική καταδίκη της βίας των καλάσνικοφ, το θέμα είναι το άθλιο παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι για να γαντζωθούν στην εξουσία, προσπαθώντας να φορτώσουν τη βία των καλάσνικοφ σε μία παράταξη του 30%. Αυτό δεν κάνει ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ζημιά στη χώρα, στην οικονομία, στην δημοκρατία. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό το παιχνίδι παίζεται με εντολή Σαμαρά. Είναι αδύνατον, με βάση την κοινή λογική, να βγάζει τέτοιες δηλώσεις ο κ. Κεδίκογλου με δική του πρωτοβουλία. Χρησιμοποιούν το άθλιο περιστατικό, το απολύτως καταδικαστέο, όχι μόνο για να λασπώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να αλλάξουν την ατζέντα. Να μη συζητάει ο κόσμος όσα πέρασαν χθες από τη Βουλή με μία διαδικασία-ντροπή για τη δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, να μη συζητάει ο κόσμος τις μεγάλες αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις της ΔΕΗ για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά, την ώρα που μεγαλοκαταναλωτές χρωστούν τα κέρατά τους.

Βγήκε η κυβέρνηση και είπε ότι οι αυξήσεις θα είναι 9%, ενώ σύμφωνα με τα τιμολόγια που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, για τις χαμηλές καταναλώσεις η αύξηση θα είναι έως 25%. Για κάποιον δηλαδή που έχει, για παράδειγμα, ένα σπίτι στο χωριό και πάει λίγες μέρες το χρόνο και καίει λίγο, θα πληρώσει 25% παραπάνω. Η ΔΕΗ, αυτόν που έχει μία μέση κατανάλωση, γύρω στις 1.600 kWh, θα τον βάλει να πληρώσει 15% παραπάνω. Με τις αυξήσεις αυτές, σκοπεύει να συγκεντρώσει μέσα στο χρόνο, 2,9 δις ευρώ, δηλαδή άλλα τρία δις ευρώ από τις τσέπες των καταναλωτών. Οι δε μεγαλο-οφειλέτες χρωστούν 1,2 δις ευρώ, αλλά κανείς δεν τους κυνηγάει γιατί είναι «φίλοι» τους και ορισμένοι από αυτούς μπορεί να βρίσκονται είτε στη λίστα Λαγκάρντ είτε σε άλλου τύπου λίστες.

Ένα ακόμη παράδειγμα: έχουμε 21.000 off-shore στην Ελλάδα. Όλες πρέπει να δηλώνουν κάθε χρόνο το ακίνητό τους, σύμφωνα με το νόμο. Μέχρι το Νοέμβριο, αυτές που υπέβαλλαν δήλωση ήταν μόλις 945! Τα ακίνητα που έχουν οι συγκεκριμένες off-shore εταιρίες αξίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που το ελληνικό κράτος έχει μαζέψει από τη φορολόγησή τους μόνο 345 χιλιάδες ευρώ!

Ο κ. Σαμαράς και οι συνεταίροι του δεν φοβούνται έναν ΣΥΡΙΖΑ που είναι δήθεν κόμμα κουκουλοφόρων, αναρχικών, κοκ. Αυτό που φοβούνται είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ που μεγαλώνει, ωριμάζει και έρχεται να κυβερνήσει. Κι έχουν τρελαθεί από το κακό τους, γιατί μέσα σε έξι μήνες, από την εποχή που επισκέπτονταν τη χώρα Ευρωπαίοι αξιωματιούχοι -Γιουνκέρ, Βάν Ρομπάι κλπ- και αρνιόντουσαν να συναντήσουν τον Τσίπρα με γελοίες δικαιολογίες, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Χθες ο Σόϊμπλε, με τον οποίο έχουμε σοβαρές διαφορές όπως είναι γνωστό, συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων και καταγραφή των διαφορών.

Έχουμε πει ότι θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο με ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και ότι θα σταματήσουν να πληρώνουν μια ζωή τα σπασμένα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Υπάρχει δυνατότητα να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, περιορίζοντας την φοροδιαφυγή, την ασυλία των υψηλών εισοδημάτων, την γραφειοκρατία και σταματώντας τις απευθείας αναθέσεις ακριβών έργων και προμηθειών.

To Γραφείο Τύπου