Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/01/2013

Δήλωση Φωτίου Θεανώ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Ιδιωτικά Πανεπιστήμια κατά παράβαση του Συντάγματος

Κυρώνονται σήμερα 6 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με τη δικαιολογία εκπλήρωσης δανειακών υποχρεώσεων και εκταμίευσης των δόσεων.

Στις Πράξεις αυτές, εκτός της νομοθέτησης η οποία καταργεί την ασυλία της χώρας ως προς τις διεκδικήσεις των δανειστών, περιλαμβάνεται επίσης μεγάλος αριθμός άρθρων που δεν συνδέονται με κανένα τρόπο με τις δανειακές υποχρεώσεις και εξυπηρετούν ευθέως την κυβέρνηση και τους συμμάχους της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο 31 όπου δίνεται η «δυνατότητα» σε ΝΠΔΔ, δηλαδή σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νοσοκομεία και ΟΤΑ να ιδρύουν ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιωτικά κολλέγια, δηλαδή Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ιδιωτικά ΙΕΚ και φροντιστήρια ξένων γλωσσών ως εταιρείες. Απελευθερώνεται η κερδοφόρα αγορά προϊόντων εκπαίδευσης για να δοθούν δώρα στους πολιτικούς φίλους της κυβέρνησης, μαζί τον εργαστηριακό εξοπλισμό και τα κτήρια που έχουν και χρησιμοποιούν τα ΑΕΙ!

  Όταν η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση υπολειτουργεί λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού και της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, η τρικομματική κυβέρνηση αποφασίζει να τη «βοηθήσει», με τη δημιουργία μαγαζιών εκπαίδευσης σε συνεργασία με επιχειρηματίες. Σε ποιους θα πουλήσουν τα πτυχία αυτά; Όχι βέβαια στα παιδιά της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, αλλά στους έχοντες και κατέχοντες.

Όπως περιγράφεται στις προς κύρωση διατάξεις, αφαιρείται κάθε δικαίωμα ελέγχου ακόμα και των Προγραμμάτων Σπουδών στα εν λόγω εκπαιδευτήρια, ενώ στους τίτλους σπουδών δίνεται πλήρης επαγγελματική ισοδυναμία με τα πτυχία των ελληνικών. Όλα τα παραπάνω ισχύουν από τις 19 Νοέμβρη 2012 και συμβαίνουν στη δεδομένη συγκυρία, όταν ήδη συζητούνται οι συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ και η επαναφορά της βάσης του 10, έτσι ώστε να βρεθεί έτοιμη «πελατεία».

Το σχέδιο δεν σταματά εδώ. Το άρθρο του εν λόγω νομοσχεδίου, με το συμβολικό αριθμό 16, προσμετρά τους δημόσιους λειτουργούς στους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, για να φτάσει στα επιθυμητά μεγέθη διαθεσιμοτήτων και απολύσεων.  

Ας γνωρίζει η κυβέρνηση και οι πρόθυμοι σύμμαχοί της ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια καταλήστευσης των δημόσιων αγαθών, σε κάθε πράξη νομοθετικού εξαναγκασμού και συνταγματικής εκτροπής. 

To Γραφείο Τύπου