Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/01/2013

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις νέες εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Η γνωστή κουτοπόνηρη λογική χειραγώγησης της κοινής γνώμης ακολουθήθηκε για μία ακόμη φορά. Ολόκληρο το τελευταίο διάστημα βομβαρδιστήκαμε με δημοσιεύματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης για πολύ τσουχτερές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να τρομοκρατηθεί η κοινή γνώμη και οι αυξήσεις που τελικά ανακοινώθηκαν να γίνουν δεκτές χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Η πραγματικότητα όμως είναι  ότι η αύξηση που ανακοινώθηκε τελικά από την κυβέρνηση στις 13/01 είναι η 12η τα 4 τελευταία χρόνια! Εξάλλου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αναμένονται δύο ακόμη ανατιμήσεις μέσα στο 2013.

Τα μέτρα αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος λαμβάνονται σε συνθήκες γενικότερης οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των πολιτών που δεν μπορούν, μεταξύ άλλων, να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι αυξήσεις λειτουργούν συσσωρευτικά στις πρωτοφανείς επιβαρύνσεις που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία και οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς το Μνημόνιο προβλέπει αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Κατά τη γνώμη μας, οι αυξήσεις οφείλονται:

1.     Στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η ίδια η τρόικα στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της επισημαίνει την ανάγκη αύξησης των τιμολογίων.

2.     Στις πολιτικές «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας. Οι αυξήσεις δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα: έχουν συμβεί σε όλες τις χώρες τις ΕΕ-15 (Ευρωζώνη) στις οποίες έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

3.     Στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που έχουν επιβάλλει τη λειτουργία της ΔΕΗ με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οδηγώντας σε πλήρη απώλεια του κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης.

4.     Στην πολιτική επιλογή να πριμοδοτηθούν σκανδαλωδώς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας χαριστικής ρύθμισης είναι ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.

Αντί της κοινωνικά ανάλγητης και οικονομικά αδιέξοδης πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι:

- Επιβάλλεται η άμεση κατάργηση του μνημονίου και των πολιτικών που το συνοδεύουν. Τα Μνημόνια και οι Εφαρμοστικοί Νόμοι επιβάλουν τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οδηγούν την ΔΕΗ στην απαξίωση.

-Τα όποια μέτρα ληφθούν θα υλοποιούνται παράλληλα με ακύρωση απαράδεκτων ρυθμίσεων. Θα ελεγχθεί το κόστος παραγωγής με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές (κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, απαλλαγή της ΔΕΗ από έγκλημα της επιβολής του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Diesel και το Φ.Α, ανάπτυξη της ΔΕΗ ώστε να μην κάνει πανάκριβες εισαγωγές και αγορές, αποπληρωμή χρεών από τους  μεγαλοπαραγωγούς, κατάργηση του «δώρου» του κου Παπακωνσταντίνου στα ΣΗΘΥΑ, κλπ).

-Θα καταργηθούν οι Νόμοι που χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς και θα επιδιωχτεί να εξοφληθούν τα χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών και του Δημοσίου προς την ΔΕΗ.

-Θα επανασχεδιαστεί ο τομέας των ΑΠΕ που για μας, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξοικονόμησης, κατέχει κομβική θέση στον ενεργειακό σχεδιασμό.

-Θα επικαιροποιηθούν (ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές κοινωνικά εκρηκτικές συνθήκες) τα κριτήρια ένταξης κοινωνικών ομάδων στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε να περιληφθούν σε αυτό όλα τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και όχι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών όπως συμβαίνει σήμερα.

-Θα παγώσει κάθε διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του τομέα της ενέργειας συνολικά.

Για την κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν θα υπάρξει δίλημμα μεταξύ βραχυπρόθεσμης διαχείρισης της κατάστασης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής προοπτικής. Θα λάβουμε άμεσα μέτρα που θα άρουν τις εγγενείς παθογένειες και τις στρεβλώσεις της απορρυθμισμένης αγοράς που περιγράφηκαν παραπάνω, τα οποία θα εντάσσονται στη συνολική αντίληψή μας για τη ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα.

 

To Γραφείο Τύπου