Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/01/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνου κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπ. Εργασίας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm(στο Ν. Χατζηνικολάου)

Στήνουν 3 κάλπες για να μαντρώσουν τους βουλευτές τους

 

Να περιμένουμε κινήσεις τύπου Ολάντ για το φορολογικό από μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;

Το πρώτο από όλα είναι να καταπολεμήσουμε αυτήν τη γάγγραινα που κατατρώει την κοινωνία και την οικονομία που είναι η φοροδιαφυγή, την οποία – όπως αποδείχθηκε από τη λίστα Λαγκάρντ – δυστυχώς την ανέχονταν, και κυβερνήσεις του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, και μνημονιακές κυβερνήσεις, παρότι είχαν και λίστες μεγαλοκαταθετών εξωτερικού στα χέρια τους, τρία χρόνια τώρα, που δεν τις αξιοποίησαν για να κάνουν φορολογικούς ελέγχους και να φέρουν έστω και ένα ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Νομίζω ότι για να καταπολεμήσεις τη φοροδιαφυγή, πρέπει να έχεις πρώτα πολιτική βούληση. Εμείς την έχουμε. Δεύτερον, πρέπει να έχεις ορισμένα εργαλεία. Τα εργαλεία που εμείς λέμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε είναι, πρώτον, το περιουσιολόγιο. Γνωρίζετε, κύριε Χατζηνικολάου, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει περιουσιολόγιο. Δηλαδή, να καταγράφεται η κινητή και η ακίνητη περιουσία όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να φορολογούνται με βάση αυτήν. Και εάν βρεθεί ότι ένα κομμάτι της περιουσίας, κινητής ή ακίνητης, δεν το δήλωσαν, αυτό το κομμάτι να δημεύεται υπέρ του Δημοσίου και υπέρ των εσόδων του ελληνικού λαού. Αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το κάνουμε. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πενήντα χρόνια. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να ενισχυθούν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί. Το τρίτο είναι ότι πρέπει να καταργηθούν ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως αυτό που ισχύει για εφοπλιστές και άλλα πλούσια στρώματα της κοινωνίας, και, τέταρτον, επιτέλους σε αυτήν τη χώρα να θεσπίσουμε, σε συνδυασμό και με το περιουσιολόγιο και τους φορολογικούς ελέγχους, ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό «Πόθεν Έσχες». Να ξέρουμε και το πραγματικό «Πόθεν» αλλά στην ουσία και το πραγματικό «Έσχες». Να ξέρουμε εάν αυτά έχουν φορολογηθεί και, εάν δεν έχουν, να φορολογούνται.

 

Σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ και τον τρόπο που θα γίνει η ψηφοφορία.

Τη θέση μας την ξέρετε. Είναι αυτονόητη. Θέλουμε να γίνει αυτό που γινόταν πάντα. Όταν γινόταν ψηφοφορία, στηνόταν κάλπη για κάθε ένα από τα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία ζητούνταν από διάφορες πολιτικές δυνάμεις, με το δικό τους σκεπτικό και το δικό τους έγγραφο, η παραπομπή τους σε ειδική προδικαστική επιτροπή. Αυτό κάναμε τόσα χρόνια. Από το 1974, μετά τη χούντα τουλάχιστον που λειτουργεί η Βουλή, αυτό κάναμε. Το γεγονός ότι πάνε να το αλλάξουν και να στήσουν τρεις κάλπες, όπου στην καθεμία θα ψηφίζεται η ξεχωριστή πρόταση των κομμάτων, στη μία των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, στην άλλη του ΣΥΡΙΖΑ και στην άλλη η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το κάνουν για να μαντρώσουν τους βουλευτές τους. Για να μην έχει τη δυνατότητα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ ή της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει είτε για να παραπεμφθεί και ο κ. Βενιζέλος – που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – είτε και για τον κ. Παπαδήμο και τον κ. Παπανδρέου που προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αυτό είναι καλπονοθεία. Είναι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Και εάν το συνδυάσουμε, κύριε Χατζηνικολάου, με ό,τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, ότι η νομοθέτηση δεν γίνεται στη Βουλή με νομοσχέδια, με συζήτηση και με νόμους, αλλά γίνεται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ερήμην των βουλευτών. Αυτό αλλοιώνει και «θάβει» την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Την μετατρέπει σταδιακά σε ένα τυμπανιαίο πολιτικό πτώμα και σε μια ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα. Είναι κουκούλωμα. Είναι συμψηφισμός. Είναι υπόκρυψη των ενόχων και κάλυψή τους. Και γιατί το κάνουν αυτό; Υπάρχουν βέβαια πολιτικοί λόγοι, το γνωρίζετε. Κυρίως τους ενδιαφέρει για τον κ. Βενιζέλο. Ποσώς τους ενδιαφέρει, τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη, για τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπαδήμο. Ο κ. Βενιζέλος είναι το πολιτικό κλειδί. Γιατί εάν παραπεμφθεί ο Βενιζέλος, καταρρέει η συνοχή της κυβέρνησής τους, καταρρέουν και τα μνημόνια τα οποία στηρίζει αυτή η κυβέρνηση και μπαίνουν οι βάσεις να ανατραπεί αυτό το διεφθαρμένο και χρεωκοπημένο πολιτικό σκηνικό που είναι διαπλεκόμενο με τα συμφέροντα των πλουσίων και των φοροφυγάδων.

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες Βενιζέλου ή και εσείς τον στοχοποιείτε;

Καταρχήν, εμείς δεν στοχοποιούμε ούτε πολιτικά πρόσωπα ούτε κόμματα. Και κυρίως αυτό που λέει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι εμείς θέλουμε να διαλύσουμε το ΠΑΣΟΚ, ε αλίμονο, το ΠΑΣΟΚ μπορεί και μόνο του να διαλυθεί, από ό,τι έχει αποδείξει τους τελευταίους μήνες. Εμείς λέμε το εξής, που είναι και η ουσία της υπόθεσης. Η παραποίηση του εγγράφου είναι η μία πλευρά και αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αλλά υπάρχει και η ουσία της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

 

Θα φανεί εάν τον αφορά.

Η ουσία της λίστας Λαγκάρντ είναι ότι την είχαν στα χέρια τους υπουργοί Οικονομικών, και ο κ. Παπακωνσταντίνου αφενός αλλά και ο κ. Βενιζέλος. Την είχαν επί μήνες στα χέρια τους, επί δύο χρόνια συνολικά, και δεν έκαναν το παραμικρό προκειμένου να διασταυρωθούν αυτά τα στοιχεία, να ασκηθεί φορολογικός έλεγχος σε αυτούς που ήταν στη λίστα Λαγκάρντ και στις άλλες λίστες και να εισρεύσει έστω και ένα ευρώ, έστω και ένα σεντς, στα δημόσια ταμεία. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.

 

Πρόκειται για πολιτική ευθύνη και όχι ποινική.

Όταν έχεις την εποπτεία για το ΣΔΟΕ και τον προϊστάμενο του, τον κ. Διώτη, τότε είναι σαφές ότι έπρεπε να δώσεις και συγκεκριμένες εντολές. Εγώ λέω το εξής. Πρώτον, ο κ. Βενιζέλος δεν πρωτοκόλλησε το στικάκι κατά την παραλαβή του από τον κ. Διώτη. Το βασικό δεν είναι, όταν ένας υπουργός παίρνει ένα τέτοιο πολύ σημαντικό έγγραφο ή στικάκι, να το πρωτοκολλεί; Δεν έδωσε εντολή. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι έδωσε εντολή να προχωρήσει ο φορολογικός έλεγχος.

 

Με βάση αυτά που λέτε για τον Βενιζέλο, θα έπρεπε να παραπέμψετε και τον Παπανδρέου. Το να παραπέμπεις τον έναν και όχι τον άλλο δημιουργεί την υπόνοια πολιτικού δόλου.

Για τον κ. Βενιζέλο ήδη υπάρχουν καταθέσεις. Έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ότι είχε στα χέρια του το στικάκι. Και εμείς την παραπομπή για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες την κάνουμε, γιατί είχε στα χέρια του το στικάκι επί δεκατέσσερις μήνες και δεν έδωσε σαφή, κατηγορηματική και γραπτή εντολή, κατά το δυνατόν με τον πιο επίσημο τρόπο, για να γίνει φορολογικός έλεγχος. Για τον κ. Παπανδρέου δεν έχουμε ακόμη στοιχεία ότι το είχε στα χέρια του, ότι ενημερώθηκε, ότι δεν έδωσε εντολή και λοιπά. Μεγάλες πολιτικές ευθύνες έχει και αυτός και ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Σαμαράς που στη διάρκεια της πρωθυπουργίας τους δεν αξιοποιήθηκε το στικάκι αυτό προς όφελος του ελληνικού λαού. Εάν προκύψει από την προδικαστική επιτροπή της Βουλής ότι ήξερε, γνώριζε και δεν έδωσε εντολή, είμαστε σε ετοιμότητα να παραπέμψουμε και τον κ. Παπανδρέου για αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Για το τελευταίο που με ρωτήσατε για τον κ. Βενιζέλο, μου λέτε ότι έδωσε το στικάκι. Ξέρετε πότε το έδωσε; Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχει το στικάκι και το παρέδωσε για να το πάρουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, μόνο μετά από τη χρονική στιγμή που οι εισαγγελείς διέταξαν προκαταρκτική εξέταση για να δουν πού βρίσκεται το στικάκι. Επομένως, όταν ενεργοποιήθηκαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, τότε πήγε και είπε ότι το έχει. Εμείς ξέρετε τι έχουμε και είμαστε οργισμένοι πολιτικά για αυτό; Ότι έχει γίνει σωρεία ερωτήσεων από βουλευτές μας, και από τον ίδιο τον Αλέξη τον Τσίπρα, δύο φορές στη Βουλή, στον τότε υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια που ήταν υπουργός, και όλες τις φορές απαντούσε ότι δεν έχει στα χέρια του κανένα, μα κανένα στοιχείο για τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία. Τις απαντήσεις του τις έχουμε δώσει στη δημοσιότητα. Άρα, αφενός μεν μας απαντούσε ότι δεν έχει τέτοια στοιχεία, ότι δεν έχει τέτοια λίστα και, αφετέρου, την έδωσε μόνο όταν ενεργοποιήθηκε εντολή των  οικονομικών εισαγγελέων για προκαταρκτική εξέταση. Που σημαίνει ότι ενεργοποιούνταν η δικαιοσύνη. Άρα για αυτό αναζητούμε και ποινικές ευθύνες. Εμείς δεν είπαμε για σίγουρες ποινικές ευθύνες. Λέμε ενδεχόμενες και για αυτό πρέπει να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Σε σχέση με την «εξωτερική πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια φιλική στροφή προς Γερμανία και ΗΠΑ;

Όταν [ο κ. Τσίπρας] πήγε στη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική, μας είπαν ότι λέμε ότι ανήκουμε στη Λατινική Αμερική. Τώρα που πήγε στη Γερμανία μας λένε ότι ανήκουμε στη Δύση. Τώρα που θα πάει στην Αμερική ότι ανήκουμε στις ΗΠΑ. Αύριο αν πάει στην Κίνα, ή δεν ξέρω πού αλλού, θα ανήκουμε στην Κίνα; Όλα αυτά τα κάνουμε στα πλαίσια μιας πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής, την οποία έχουμε πει και έχουμε δεσμευθεί ότι θα ασκήσουμε, εάν βρεθούμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κορμός μιας αριστερής κυβέρνησης. Και δεύτερον, για αναζήτηση διεθνών ερεισμάτων για τη χώρα μας, για να διεθνοποιηθεί το ελληνικό πρόβλημα, να έχουμε μια ευρύτερη στήριξη, με όσα συμβαίνουν σήμερα, και να πείσουμε βεβαίως ότι πρέπει να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους, διότι ούτε ο ελληνικός λαός μπορεί να το αποπληρώσει ούτε το μεγαλύτερο μέρος είναι δικό του. Για άλλους λόγους τα δανείζονταν οι δικομματικές κυβερνήσεις και όχι για να στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας. Από την άλλη, νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει και ένα άλλο υπόδειγμα διεθνών σχέσεων. Ότι όταν συναντιόμαστε με ξένους ηγέτες, ειδικά όταν παίζουν ρόλο για την Ελλάδα και ειδικά στην Ευρώπη, όπως είναι οι Γερμανοί, πρέπει να μην τους λέμε αυτά που θέλουν αυτοί να ακούσουν ούτε να τους χαϊδεύουμε τα αυτά, αλλά τους λέμε αυτά που θέλει ο ελληνικός λαός να τους πει.

To Γραφείο Τύπου