Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/03/2005

Αλ.Αλαβάνος: Στα θέματα των ΜΜΕ τα κράτη-μέλη έχουν δικαίωμα να πάρουν ειδικά νομοθετικά μέτρα

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, αναφερόμενος στα θέματα διαφάνειας και διαπλοκής, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΥΝ για την Οδηγία Μπολκενστάϊν, τόνισε τα εξής:

"Το πρόβλημα εμφανίζεται σήμερα ως μια διαφορά μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυβέρνησης σε σχέση με την υπερίσχυση του εθνικού συντάγματος ή του κοινοτικού δικαίου.

Δύο παρατηρήσεις:

Πρώτο: Το θέμα δεν αφορά μόνο στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας. Είναι μια αντίθεση που έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Υπάρχει η ακραία άποψη, που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Επιτρόπου, και συνολικά της Επιτροπής Μπαρόζο, ότι το κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού καλύπτει πλήρως και τον χώρο της ενημέρωσης.

Υπάρχει η άποψη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων όπως της Ιταλίας και άλλων χωρών, και κατά καιρούς ορισμένων κυβερνήσεων όπως όταν στη Γαλλία κυβερνούσαν οι σοσιαλιστές, ότι η ενημέρωση, ως παράγοντας για την στήριξη των δημοκρατικών θεσμών, δεν υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τον ανταγωνισμό.

Η αντίθεση έχει εκφρασθεί εδώ και μερικά χρόνια με την Ιταλία, με την υπόθεση Μπερλουσκόνι, τώρα με την Ελλάδα. Για αυτό και η έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα έχει επιπτώσεις συνολικά στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού δικαίου.

Δεύτερο: Υπάρχουν επίσημες θέσεις των κοινοτικών θεσμών ότι τα θέματα ενημέρωσης, όπως και τα θέματα πολιτισμού ή παιδείας, εξαιρούνται από τους κανόνες ανταγωνισμού και οι χώρες μέλη έχουν δικαίωμα να πάρουν ειδικά εθνικά νομοθετικά μέτρα που περιορίζουν τον ανταγωνισμό για να προστατεύσουν αξίες, όπως η πολυφωνία, η αποφυγή της συγκέντρωσης, η διαφάνεια, η αξιοπιστία. Αυτές τις θέσεις αποσιωπά με απαράδεκτο τρόπο ο Επίτροπος στην επιστολή του.

Η χώρα μας, αξιοποιώντας και αυτό το πλαίσιο - κάτι που δυστυχώς δεν έχει κάνει ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε προηγουμένως του ΠΑΣΟΚ - πρέπει να προχωρήσει σε ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα ζητήματα αδειοδότησης, αποφυγής της συγκέντρωσης και της διαπλοκής, αξιοπιστίας και διαφάνειας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης."

To Γραφείο Τύπου