Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/01/2013

Αποσπάσματα ομιλιών των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρη Στρατούλη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Αποσπάσματα ομιλιών των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρη Στρατούλη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την έγκριση της νέας πράξης νομοθετικού περιεχομένου «Παράταση της διάρκειας λειτουργίας της προσωρινής ενιαίας διοικούσας επιτροπής του άρθρου 1 της υπʼ αριθμ. 7/28.2.2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Αʼ 39), (Αʼ 188)»

 

Η κυβέρνηση βήμα το βήμα ολοκληρώνει την κατάργηση στων Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.

 

Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Βʼ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:

«Η κυβέρνηση με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε σήμερα προς έγκριση στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την παράταση λειτουργίας της Προσωρινής Ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής, που έχει συσταθεί για την εκκαθάριση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, φτάνει πολύ κοντά στο στόχο της για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων που απομένουν για την οριστική κατάργηση αυτών των δύο Οργανισμών.

Το κλείσιμο των δύο αυτών Οργανισμών (ΟΕΚ και ΟΕΕ) κοινωνικής πολιτικής, που δεν επιβάρυναν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα έσοδά του προέρχονταν από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών, αποτελεί ένα αντικοινωνικό και αντεργατικό έγκλημα διαρκείας της συγκυβέρνησης και της τρόικας σε βάρος των εργαζομένων.

Καταργούνται κοινωνικές πολιτικές, που αφορούσαν τα δικαιώματα στέγασης, διακοπών, ψυχαγωγίας, επιδότησης ενοικίου κλπ, για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τις έχουν προπληρώσει με μακροχρόνια καταβολή των εισφορών τους. Δίνονται με αυτόν τον τρόπο νέα πλήγματα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του επισιτισμού, της ψυχαγωγίας και της οικοδομής και οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στις απολύσεις και στην ανεργία.

Κι όλα αυτά γίνονται για να απαλλαγούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από τις εισφορές στον ΟΕΚ και στον ΟΕΕ ύψους 247 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που ήδη τους χαρίστηκαν, και για να εξυπηρετηθούν οι τοκογλύφοι-δανειστές της χώρας από την αξιοποίηση της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας των δυο Οργανισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιμένει ότι οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά να ανασυσταθούν, ανασυγκροτηθούν και αναβαθμιστούν με νέα πιο διευρυμένα κοινωνικά προγράμματα, που είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία λόγω της εφαρμογής των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, που οδηγούν όλο και νέα θύματά τους στην οικονομική εξαθλίωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, εδώ και 7 μήνες, και απαιτεί από το Προεδρείο της Βουλής την άμεση προώθησή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτησή της».

 

Χαραλαμπίδου Δέσποινα, βουλευτής Αʼ Θεσσαλονίκης:

«Το κλείσιμο των δυο Οργανισμών είναι αντικοινωνικό και απάνθρωπο μέτρο, γιατί στερεί κοινωνικές παροχές από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ιδιαίτερα στις συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι λαϊκές οικογένειες, αλλά και γιατί χτυπάει τα Συνδικάτα του Ιδιωτικού Τομέα μέχρι εξοντώσεως.

Σχετικά με τα μεγάλο θέμα της ακίνητης περιουσίας των Οργανισμών: Στη Θεσ/νικη, ο ΟΕΚ διαθέτει 560 στρέμματα σε περιοχές μεγάλης εμπορικής αξίας, 17 καταστήματα, 14 αίθουσες συγκεντρώσεων, πρότυπο ιδιόκτητο βιοκλιματικό κτίριο σε οικόπεδο επίσης ιδιόκτητο. Η Εργατική Εστία έχει στην πλήρη κυριότητά της ολόκληρο τον 6ο όροφο στην οδό Μητροπόλεως, οικόπεδο και κτιριακές εγκαταστάσεις που στεγάζονται ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Τούμπα, έναν όροφο στην πλατεία Αντιγονιδών, το κτίριο  που στεγάζεται το Ε.Κ.Θ. καθώς και ολόκληρο το κτίριο της Αισώπου, στο οποίο στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης. Το ερώτημα είναι πόση είναι συνολικά η κινητή και ακίνητη περιουσία των δυο Οργανισμών που η κυβέρνηση καταργεί και ποιος θα επωφεληθεί απʼ αυτή;