Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/01/2013

Η κυβερνητική πολιτική διαλύει και τον αθλητισμό -- Ομιλία της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ., Παναγιώτας Δριτσέλη, για τον αθλητισμό

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ., Δριτσέλη Παναγιώτα, στην τοποθέτησή της στο Κοινοβούλιο τόνισε τα εξής: «Είναι προφανές ότι όσον αφορά τον αθλητισμό το μόνο σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Παιδείας  είναι το σχέδιο διάλυσης του δημόσιου αγαθού του αθλητισμού μέσω της υποχρηματοδότησης και της οικονομικής απαξίωσης των δημοσίων αθλητικών δομών της χώρας.

Αντί να γίνει μια συνολική παρέμβαση, προκειμένου να αποφευχθούν οι παθογένειες του αθλητισμού (απάτες, διαφθορά, δόλος, αλλοίωση του αθλητικού πνεύματος, παραβίαση του φίλαθλου κανόνα, αθέμιτος ανταγωνισμός, βιαιοπραγίες κατά παραγόντων, κατά διαιτητών, ντόπινγκ ακόμα και σε σχολικά πρωταθλήματα και σε άτομα με αναπηρία) να στηριχθεί το αθλητικό σωματείο και να εξακολουθήσει ο αθλητισμός να είναι δικαίωμα για όλους τους πολίτες, επανατροποποιείτε ένα νόμο, τον ν.2725/1999 που έχει γίνει «κόσκινο» από τροπολογίες (αυτή είναι η εκατοστή τριακοστή πρώτη τροπολογία).

Με το άρθρο 38 επαναφέρεται μια λογική πριμοδοτήσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που επιβραβεύει τη νίκη και όχι τη συνολική αθλητική προσπάθεια. Μια λογική η οποία, εκτός από την πρόσβαση σε μια σχολή, δε δίνει κανένα άλλο κίνητρο για συνέχιση της υψηλής αθλητικής προσπάθειας και δεν ενισχύει την ενασχόληση με τον αθλητισμό, ούτε προάγει τις πανανθρώπινες αξίες που αυτός πρεσβεύει. Απουσιάζει κραυγαλέα κάθε είδους πρόβλεψη για τη μελλοντική εξέλιξη των αθλητών, ιδιαίτερα των ερασιτεχνικών αθλημάτων, μόλις εκείνοι ολοκληρώσουν την αθλητική τους καριέρα. Εμείς, λοιπόν, λέμε «όχι» στο κυνήγι της νίκης, «ναι» στην αθλητική προσπάθεια.

Η δική μας πρόταση εστιάζει στη δημιουργία ενός συστήματος πόντων όπου μεγάλες και μικρότερες διακρίσεις θα αθροίζονται ανάλογα και θα δίνουν την πρόσβαση σε μια σειρά από προνόμια με κύριο κριτήριο τη σταθερή αθλητική συμμετοχή κι όχι τη νίκη. Ζητούμενο για εμάς είναι ο αθλητής υψηλού επιπέδου, και ιδιαίτερα ο μη επαγγελματίας, να μην καταλήγει με το τέλος της καριέρας του άνεργος και ανασφάλιστος. Προκρίνουμε ένα σύστημα επιβράβευσης το οποίο εκτός από το ζήτημα της εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα ρυθμίζει εξίσου και την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών. Από τη μέριμνά μας δεν διαφεύγουν επίσης και οι προπονητές των διακριθέντων αθλητών. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης εντάσσονται και οι τέσσερις τροπολογίες τις οποίες προτείνουμε.

Η πρώτη αφορά ένα μείζον για το ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα, αυτό της αναβάθμισης της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση. Στη δεύτερη τροπολογία προτείνουμε η κάθε ομάδα να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τη μορφή του νομικού προσώπου που θα έχει σε περίπτωση που αυτή συμμετέχει στις μεγάλες κατηγορίες. Η τρίτη τροπολογία αφορά τις εκλογικές διαδικασίες των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών και προτείνουμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλους τους αθλητικούς φορείς και ιδιαίτερα στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες. Η τελευταία τροπολογία αφορά τη μισθοδοσία του υπηρετούντος προσωπικού των αθλητικών ομοσπονδιών.

Ωστόσο, σε αυτό το συνονθύλευμα τροπολογιών, επί παντός επιστητού, που έχει φέρει από την πλευρά του το υπουργείο, κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα ψηφίσουμε, ακόμα και αν με ορισμένες παραγράφους θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε υπό προϋποθέσεις. Έτσι καταψηφίζουμε τις τροπολογίες του υπουργείου και το άρθρο 38».