Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/01/1999

Κρίση στην Ολυμπιακή Αεροπορία

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την κρίση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, πραγματοποίησε σήμερα κύκλο συναντήσεων με το Προεδρείο της ΟΣΠΑ και τις διοικήσεις των Σωματείων, τον Πρόεδρο κ.Ζυγυγιάννη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας κ.Τσακιρίδη και με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Τ.Μαντέλη.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε:

"Ζήτησα να ενημερωθώ από τον υπουργό για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ολυμπιακή Αεροπορία. Επίσης είχα συνάντηση με τη Διοίκηση της Ολυμπιακής και την Ομοσπονδία των Σωματείων των Εργαζομένων στην Ολυμπιακή. Εκείνο που ενδιαφέρει τον ΣΥΝ είναι η σωτηρία, η εξυγίανση, η στήριξη της Ολυμπιακής, ώστε με σύγχρονο μάνατζμεντ και σε συνθήκες ανταγωνιστικότητας να επιτελέσει και να αναπτύξει πολύπλευρες δράσεις, χρήσιμες και ωφέλιμες για το δημόσιο συμφέρον. Πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλων δραστηριοτήτων οι οποίες προϋποθέτουν την αποτελεσματική, αξιόπιστη και φερέγγυα λειτουργία του εθνικού αερομεταφορέα .

Η Ολυμπιακή δεν μπορεί να είναι στο έλεος των διαδοχικών κρίσεων. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχει αποτελέσματα το πρόγραμμα εξυγίανσης. Και με αυτήν την έννοια ενόψει και του θερινού προγράμματος το οποίο σχεδιάζει η Ο.Α., επιβάλλεται εγκαίρως να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος με κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών και των παραγωγικών κενών που έχουν δημιουργηθεί σε όλους τους τομείς, με την πρόσληψη του αναγκαίου εποχιακού και μόνιμου προσωπικού, το οποίο απαιτείται να υπάρχει για να φέρει σε πέρας αυτό το θερινό πρόγραμμα. Θα είναι χαριστική βολή για την Ο.Α., εάν φτάσουμε παραμονές έναρξης του θερινού προγράμματος και διαπιστωθεί πάλι η έλλειψη προϋποθέσεων από πλευράς προσωπικού για την κάλυψη αυτού του προγράμματος.

Ο ΣΥΝ ενδιαφέρεται για τη σωτηρία της ΟΑ και τη διασφάλιση της δημόσιας λειτουργίας της σε συνθήκες σύγχρονου μάνατζμεντ που θα της δώσουν τη δυνατότητα με πολύπλευρες συμμαχίες να αναπτύξει ανταγωνιστική δραστηριότητα. Μπορεί η Ολυμπιακή και να εξυγιανθεί και να είναι ανταγωνιστική".

Ερώτηση δημοσιογράφου: Για την εκχώρηση της διοίκησης και τη μετοχοποίηση της εταιρείας συμφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική;

Ν.Κωνσταντόπουλος:
"'Όχι το μάνατζμεντ να είναι σύγχρονο. Ούτε εκχώρηση, ούτε μετοχοποίηση. Υπάρχει ένας βασικός στρατηγικός στόχος, για τον οποίο εμείς λέμε ότι επιβάλλεται εθνική συμφωνία για τη σωτηρία της Ολυμπιακής. Η Ολυμπιακή αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να οδηγηθεί στη συρρίκνωση, ούτε στον τεμαχισμό, ούτε σε συμπληρωματικούς ή δορυφορικούς ρόλους, ούτε στην εκποίηση.
Ο ΣΥΝ έχει άλλη αντίληψη για τον δημόσιο χαρακτήρα της Ο.Α και πιστεύουμε ότι μπορεί μέσα από την επιτυχία του προγράμματος εξυγίανσης να εξασφαλισθεί. Αρκεί αυτό να είναι η πραγματική θέληση της κυβέρνησης και της Διοίκησης, ως προς την προοπτική της Ο.Α. Η διαδοχική αποτυχία προγραμμάτων εξυγίανσης είναι αυτή που πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της ΟΑ. Και με αυτήν την έννοια και η Διοίκηση της ΟΑ και η κυβέρνηση, αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν το καθήκον να μην επιφυλάξουν στην ΟΑ διαδοχικές κρίσεις, αλλά να οδηγήσουν το πρόγραμμα εξυγίανσης στην επιτυχία του. Έχουμε καταθέσει και σχετικές προτάσεις".

To Γραφείο Τύπου