Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/01/2013

Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Βάσει της υπ΄αριθ. 53100 οικ.Φ.100.4/16-11-2011 Απόφασης του Αρχηγού Π.Σ. ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή για την αναδιοργάνωσή των Υπηρεσιών του. Σύμφωνα και με δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 23.01.2012 η Επιτροπή συγκροτήθηκε από μέλη του Π.Σ. με σκοπό αφού ολοκληρώσει τις εργασίες της να παραδώσει το πόρισμα για αξιολόγηση στα αρμόδια όργανα του Π.Σ. Παρόλα αυτά το πόρισμα αυτής της επιτροπής ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε.

Η αναδιοργάνωση του Π.Σ. οφείλει να υπηρετεί τις ανάγκες αποτελεσματικότητας του έργου που αντιστοιχεί στον κοινωνικό του ρόλο. Ειδικότερα για τις Ε.Μ.Α.Κ. η όποια αναδιοργάνωση τους πρέπει να ενσωματώνει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει συσσωρευθεί, την ειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού τους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αποτελεσματικότερης οργάνωσής τους σε σχέση με τη φύση της αποστολής τους: την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ωστόσο, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι πολιτικές αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών εν γένει του Δημοσίου που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών αποδομούν τις Δημόσιες λειτουργίες, απαξιώνουν τον κοινωνικό τους ρόλο και οργανώνονται αποκλειστικά με βάση λογιστικά κριτήρια συρρίκνωσης δαπανών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΥΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος) μετά απο συνάντηση του προεδρείου της στις 4-1-2013 με τον Αρχηγό του Π.Σ., η ηγεσία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει μόνον δυο Ε.Μ.Α.Κ. πανελλαδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλα και να μειώσει τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια.

Επειδή η ανθρώπινη ζωή, η διάσωση και η προστασία της δεν κοστολογούνται.

Επειδή εκτός απο την σύγκλιση του συμβουλίου επιτελικού σχεδιασμού του Π.Σ. στο οποίο κατατέθηκαν οι προτάσεις των συνδικαλιστών και απο το οποίο ουδεμία απόφαση κοινοποιήθηκε, δεν υπάρχει κάποια άλλη επίσημη πρόταση ή σχέδιο απο το Υπουργείο σας που να αφορά την αναδιαργάνωση του Π.Σ.

Επειδή οι φειδωλές ανακοινώσεις του Υπουγού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του Π.Σ. για πλεονάζον προσωπικό στο Π.Σ. και της ηγεσίας του Π.Σ. για κλείσιμο των περισσοτέρων Ε.Μ.Α.Κ. και μείωση των κλιμακίων, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας και πανικού στις τοπικές κοινωνίες.

Επειδή απαραίτητη στόχευση της αναδιοργάνωσης του Π.Σ. είναι η ενίσχυση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας του και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του.

Επειδή ο διάλογος για την οργάνωση του κοινωνικού ρόλου του Π.Σ. οφείλει να είναι ανοικτός στην κοινωνία με συμμετοχή της ηγεσίας του Π.Σ., των συνδικαλιστικών φορέων του Π.Σ., της επιστημονικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων.  

Επειδή οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών επιτελούν ένα πολύ δύσκολο έργο που απαιτεί μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης και εκπαίδευσης.

Επειδή η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου του για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα; Βάσει ποιου σχεδίου θα γίνει και ποιους στόχους θα επιτύχει η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Π.Σ.; 

2.    Προτίθεται να προβεί στη συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός απο τα κόμματα, η ηγεσία του Π.Σ., εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Π.Σ., εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξειδικευμένοι επιστήμονες, προκειμένου να καταγράψουν τις ανάγκες και να κατρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προστασίας του πολίτη;

3.    Δεσμεύεται να διατηρήσει αλλά και να βελτιώσει με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό όλες τις Ε.Μ.Α.Κ. πανελλαδικά, αφού σύμφωνα και με την απάντησή του Υπουργείου του στη υπ΄ αριθ. ερώτησή 163/16-07-2012 μας «η προστασία των πολιτών από τις θεομηνίες, ατυχήματα και άλλα καταστροφικά γεγονότα αποτελεί για το Υπουργείο του πρωταρχικό στόχο»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαίρη Διακάκη

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Χαρά Καφαντάρη

Στάθης Παναγούλης

Δημήτρης Τσουκαλάς