Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/01/2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών αναγκών του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού ιδρύματος με την επωνυμία “ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ”

ΠΡΟΣΘΗΚΗ-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας “Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών αναγκών του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού ιδρύματος με την επωνυμία “ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ”””

 

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το Νοσοκομείο “ΠΑΝΑΓΙΑ” αποτελεί μια σύγχρονη και επιστημονικά λειτουργική Νοσοκομειακή μονάδα με εξειδικευμένα τμήματα και κλινικές (μονάδα τεχνητού νεφρού, περιτοναϊκή κάθαρση, λιθοτριψία, ειδικά ιατρεία, χειρουργική, παθολογική, καρδιολογική, ενδοκρινολογική, νευρολογική, ουρολογική, ορθοπεδική κλινική) με δυναμικότητα 200 και πλέον κλινών και πολύ ακριβό και σύγχρονο ιατροτεχνικό υλικό.

Η προσφορά του νοσοκομείου αυτού με τη συμμετοχή του στις γενικές εφημερίες και την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας  είναι ακόμα πολύ σημαντική στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, όχι μόνο της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των όμορων δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και της Χαλκιδικής.

Το Νοσοκομείο “ΠΑΝΑΓΙΑ” (πρώην 2ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ) με Υπουργική Απόφαση έχει ενοποιηθεί διοικητικά με το Νοσοκομείο του ΕΣΥ “Άγιος Παύλος” στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να έχει επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τη λειτουργία του.

Οι εργαζόμενοι για την εξοικονόμηση πόρων και την ανάπτυξη νέων προοπτικών,  καθώς το νοσοκομείο δε στεγάζεται σε δικό του κτίριο, έχουν προτείνει εδώ και χρόνια την ανέγερση νέας πτέρυγας 200 τουλάχιστον κλινών στο νοσοκομείο υποδοχής “Άγιος Παύλος”. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου μάλιστα υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη ανέγερσης και οι οικονομικοί πόροι μπορούν να ανευρεθούν από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Σε εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες υγείας στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται έντονη δημογραφική αύξηση του πληθυσμού.

Η δημόσια νοσοκομειακή υποστήριξη της ανατολικής Θεσσαλονίκης θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι την ολοκλήρωση της λειτουργίας της νέας πτέρυγας στον “Άγιο Παύλο” και για να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και να βελτιωθούν η λειτουργία και η αποτελεσματικότητά του, το Νοσοκομείο “ΠΑΝΑΓΙΑ”  πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι  απαραίτητη η παράταση της ισχύος της σύμβασης του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος»-Παράρτημα «ΠΑΝΑΓΙΑ»   με την εταιρεία «EUROMEDICA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»  από 01/05/2012 και μέχρι 31/12/2014 για τη στέγαση και λειτουργία του παραρτήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ» (τέως 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), μέχρι την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας 200 κλινών στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”, με διασφάλιση και καμία διατάραξη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων  του συνόλου των ήδη εργαζόμενων στη EUROMEDICA, με ταυτόχρονη ενίσχυση της λειτουργίας του παραρτήματος “ΠΑΝΑΓΙΑ”. 

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο ...

Με σκοπό την διατήρηση της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών υγείας, παρατείνεται από 01.05.2012 έως 31.12.2014 η ισχύς της ιδιότυπης σύμβασης του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος – Παράρτημα «Παναγία»» με την εταιρεία «EUROMEDICA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» για τη στέγαση και λειτουργία του παραρτήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ» (τέως 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), έναντι μειωμένου ανταλλάγματος σε σχέση με το ισχύον, με διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων του συνόλου του ήδη απασχολούμενου προσωπικού της EUROMEDICA στο νοσοκομείο, μέχρι την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας 200 κλινών στο Γ.Ν. Αγ. Παύλος με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Αγ. Παύλος, σε ειδική συνεδρίασή του που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών του.

Αθήνα, 17/01/2013

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

Ανδρέας Ξανθός

Δημήτριος Στρατούλης

Ιωάννης Αμανατίδης

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Ιωάννα Γαϊτάνη

Αναστάσιος Κουράκης

Δέσποινα Χαραλαμπίδου