Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/01/2013

Λήψη μέτρων για την μείωση της παραβατικότητας στην Μεσσηνία και την κοινωνική ένταξή των τσιγγάνων - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη - Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων - Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -Εσωτερικών

     Η επί δεκαετίες ανεπαρκής πολιτική εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων για κοινωνική ενσωμάτωση των τσιγγάνων σε συνδυασμό:

•    Με τις μνημονιακές πολιτικές οι οποίες έχουν βυθίσει στην φτώχεια και την ανέχεια και την ανέργεια 3,5 εκατ.

•    Την  ελλιπή αστυνόμευση της υπαίθρου της Μεσσηνίας.

Έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραβατικότητα και εγκληματικότητα κυρίως οι κλοπές στην Μεσσηνία και ιδιαίτερα στην Μεσσήνη.

Είναι χαρακτηριστικό το  ψήφισμα του δημοτικού Συμβούλου Μεσσήνης το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων:

«….Οι κάτοικοι των περισσότερων περιοχών του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης είναι παντελώς ανυπεράσπιστοι και έρμαια στις διαθέσεις των εποχούμενων συνήθως αθιγγάνων. Οι παρανομούντες αθίγγανοι κυρίως με τα αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας (δημόσιας και ιδιωτικής), ζημιώνουν σοβαρά τους πληττόμενους ήδη από την οικονομική κρίση δημότες μας και  διασπείρουν το φόβο και την ανασφάλεια …»

Η έκρηξη παραβατικότητας έχει αιτίες και δεν λύνεται με την φασιστικού περιεχομένου δήλωση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου «Διαλύστε όλους τους καταυλισμούς των Ρομά». Επιβάλλεται η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα που να συμβάλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση αλλά και μέτρα πρόληψης αλλά και μέτρα προς αυτσηροποίηση των ποινών και για τους κλεπταποδόχους .

Χρειάζονται πρωτοβουλίες για εκτόνωση του εκρηκτικού κλίματος. Οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί όχι μόνον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αλλά μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα.

1)     Άμεσο μέτρο κρίνεται ή ενίσχυση της Αστυνόμευσης στη Μεσσήνη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα ορισμένων τσιγγάνων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση ώστε ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτοδικίας. Τέλος αν και υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία τις τελευταίες ημέρες, αυτό δε μπορεί να είναι μόνιμο λόγω της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η Α.Δ. Μεσσηνίας.

2)     Είναι ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων κοινωνικής μέριμνας για την επιβίωση του τσιγγάνικου πληθυσμού, καθότι στην οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε τα επιδόματα που έχουν κοπεί και υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης του τσιγγάνικου πληθυσμού. Οπότε θα πρέπει να διατεθούν κονδύλια για να ενταχθούν στην κοινωνία.

3)    Απαιτείται σοβαρή ενίσχυση σε προσωπικό και υποστήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών της Μεσσηνίας και πρώτα από όλα της Μεσσήνης.

4)     Τέλος είναι απολύτως αναγκαίο να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπορία μετάλλων που θα έχει ως στόχο τον εντοπισμό των κλεπταποδόχων, την αυστηροποίηση των ποινών σε αυτούς και την ενθάρρυνση της νόμιμης ενασχόλησης των τσιγγάνων με την ανακύκλωση.  Η τεχνολογία (έχει προχωρήσει θεαματικά και θα πρέπει να τεθούν υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση, αλλά και τα πάσης φύσεως οχήματα που εμπλέκονται στη συλλογή και τη μεταφορά: Όπως π.χ. να εγκατασταθούν κάμερες 24ωρης λειτουργίας στις εισόδους τους, υποχρεωτική χρήση GPS σε οχήματα μεταφοράς μετάλλων, ηλεκτρονική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων και κ.λ.π .

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Τι ενέργειες έχει υλοποιήσει και τι πρόκειται να υλοποιήσει η κυβέρνηση ώστε να ενταχθεί  ο πληθυσμός των τσιγγάνων της περιοχής στην τοπική κοινωνία;

•    Τι επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει η αστυνομία ώστε να επιτευχθεί αίσθημα ασφάλειας στην Μεσσήνη σε ό,τι αφορά ακραία κρούσματα παραβατικότητας στα οποία αναφερόμαστε;

•    Γιατί δεν εκπονείται άμεσα ένα σχέδιο με ό,τι έχει να κάνει με την εμπορία μετάλλων που θα έχει ως στόχο τον εντοπισμό των κλεπταποδόχων, την αυστηροποίηση των ποινών σε αυτούς και την ενθάρρυνση της νόμιμης ενασχόλησης των τσιγγάνων με την ανακύκλωση; Άλλωστε η τεχνολογία η έχει προχωρήσει θεαματικά και μπορεί να τεθούν υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης όλες οι επιχειρήσεις  που ασχολούνται την υπόθεση της ανακύκλωση των μετάλλων , αλλά και τα πάσης φύσεως οχήματα που εμπλέκονται στη συλλογή και τη μεταφορά.

•    Τι κονδύλια είναι προγραμματισμένο να διατεθούν για την ένταξη στην κοινωνία των πληθυσμών των αθιγγάνων της περιοχής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Τσουκαλάς Δημήτριος