Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/01/2013

Να μην εκποιηθεί η έκταση ΔΕΠΟΣ στην Ερμιονίδα Αργολίδας - Ερώτηση Δ.Κοδέλα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Οικονομικών

Κύριε Υπουργέ,

η έκταση των 970 στρεμμάτων στην Ερμιονίδα, που είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου ήδη από τη δεκαετία του 1970 και μεταβιβάστηκε στη συνέχεια στην ΑΕ ΔΕΠΟΣ, έμεινε όλα αυτά τα χρόνια «ξεχασμένη» και απαξιωμένη, στρατηγική που ακολουθείται δυστυχώς κάθε φορά, όταν επιχειρείται η διαμόρφωση συνθηκών για το ξεπούλημα ενός δημοσίου αγαθού/ακινήτου. Η  έκταση αυτή είναι όμως σημαντική τόσο για την οικονομική της αξία όσο και για και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Επιπρόσθετα, παραμένει  σε τέτοιο καθεστώς που μπορεί να την καταστήσει και πάλι αντικείμενο διεκδικήσεων από τους «δανειστές» της ΔΕΠΟΣ. Μάλιστα, σύμφωνα και με έγγραφο που σας έχει στείλει ο Δήμος Ερμιονίδας (Αρ. Πρ.: 15408), τμήμα της έκτασης κινδυνεύει, αφού υπάρχει προγραμματισμένος επαναληπτικός πλειστηριασμός  που θα γίνει στις 30/1/2013 έναντι ποσού 690.881,84 ?.

Τέλος, ανησυχία έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, που αφορούν σε πιθανή ένταξη της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή, σε ένα Ταμείο που στόχο έχει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη συγκέντρωση εσόδων για τους δανειστές και στο οποίο υπάρχουν ήδη δύο παραιτήσεις από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων - η μία της Σλοβάκας Μπουμπενίκοβα, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε σκάνδαλα στην χώρα της και η άλλη της E. Παπακωνσταντίνου λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ειδικά στην περιοχή της Αργολίδας η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη αφού ήδη εκκρεμεί απάντησή σας σε ερώτηση που καταθέσαμε στις 30-8-2012 και αφορούσε στην ένταξη του λιμανιού της Α. Επιδαύρου στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς καν να έχετε ενημερώσει ή και να γνωρίζετε τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς για το μέλλον του λιμανιού.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Έχει προβεί το Υπουργείο στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί ότι το ακίνητο δεν θα εκπλειστηριαστεί;

2.    Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν την έκταση να εντάσσεται στο ΤΑΙΠΕΔ;

3.    Έχει εκπονηθεί ή εκπονείται κάποιο σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, καλύπτοντας πραγματικές και διαχρονικές κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές ανάγκες;

 Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Κοδέλας