Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/01/1999

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κρίση στην Παιδεία

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίαςμε θέμα συζήτησης την κρίση στην Παιδεία

Aπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο έγινε δεκτός σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Ζήτησα να δω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί το θέμα της Παιδείας είναι θέμα Ελλάδας. Και η Ελλάδα βασανίζεται όχι από τα παιδιά της. Την Ελλάδα την βασανίζουν οι αντιεπιστημονικές και λαθεμένες κυβερνητικές επιλογές.
Εξέφρασα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία μου για την αναστάτωση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας και την αγωνία μου για την αναζήτηση διεξόδων και ουσιαστικών λύσεων. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί τα προβλήματα στην Παιδεία παίρνουν διαστάσεις εθνικής κρίσης.

Μου είναι ακατανόητη η στάση της κυβέρνησης. Την ώρα που η κοινωνία θρυμματίζεται, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους γοήτρου. Μου είναι ακατανόητη η επιμονή του Υπουργού Παιδείας. Φαίνεται ότι ο κ. Αρσένης δεν διδάχτηκε τίποτε από την αποτυχία των S-300 και κοντά σ� αυτή την αποτυχία θέλει να φορτώσει στη χώρα και την αναστάτωση της Παιδείας.

Γνωρίζω τα ασφυκτικά συνταγματικά περιθώρια που δεσμεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι κι αυτό μια ευθύνη των δύο κομμάτων που δεν θέλησαν στην πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος να δώσουν κάποιες ευχέρειες. Η κυβέρνηση οφείλει να προκαλέσει σύσκεψη των κομμάτων για να αναζητηθεί υπό τον Πρόεδρο διαδικασία αξιόπιστου διαλόγου.

Δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι η χώρα θα σπαράσσεται από μια κρίση Παιδείας και η πολιτική ηγεσία θα παρακολουθεί τα θέματα από μακριά. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα της παιδείας με όρους εσωκομματικούς εν όψει συνεδρίου, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της παιδείας με όρους εσωκομματικούς από πλευράς σκοπιμοτήτων της επικαιρότητας.

Το δικομματικό και εσωκομματικό σκάκι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή παρά να απογοητεύει ακόμη περισσότερο τα παιδιά και την ελληνική κοινωνία. Φαίνεται τελικά ότι στο Υπουργείο Παιδείας υπάρχει κάποιος Μινώταυρος που θέλει να τρέφεται σε κάθε εποχή από την αντίστοιχη νέα γενιά της".

Ερώτηση δημοσιογράφου: Στη Βουλή στην πρόταση δυσπιστίας θα ψηφίσετε ναι;

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει τις προτάσεις μας για την αναζήτηση διεξόδου. Εχουμε ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής του νόμου, τη διόρθωση συγκεκριμένων επίμαχων διατάξεων, γιατί πια, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα νομοσχέδια. Αντί, λοιπόν, να απειλούμε τα παιδιά, την ώρα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα κυβερνητικά μέτρα, ότι θα χάσουν τη χρονιά τους, επιβάλλεται να αναζητήσουμε διαδικασίες, μέσα από την αναστολή εφαρμογής του νόμου, διόρθωσης και αλλαγών.

Πρέπει να βρεθεί η αξιόπιστη εκείνη διαδικασία διαλόγου, η οποία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Με τις νοοτροπίες γοήτρου, με την επίδειξη δύναμης και με το δικομματικό σκάκι μιας επιθυμητής πόλωσης δεν αντιμετωπίζεται η αναστάτωση της Παιδείας. Ανεξαρτήτως, λοιπόν, των παιχνιδιών τακτικής για εσωκομματικές σκοπιμότητες που παίζουν κυβέρνηση και Ν.Δ., ο ΣΥΝ θα είναι συνεπής με την αυστηρή κι υπεύθυνη κριτική του και θα ψηφίσει τη μομφή κατά του Υπουργού Παιδείας, που είναι μομφή κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

To Γραφείο Τύπου