Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/01/2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY Ν.ΠΑΠΠΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ALPHA (Χαριτάτος)

 

 

 

-       Θα είμαι ευθύς και σύντομος, επιτρέψτε μου. Είστε ο κομιστής του USB ανάμεσα σε μια δύναμη και στον Κώστα Βαξεβάνη, το συνάδελφο;

-        

Νομίζω και δεν θα αποφύγω το ερώτημά σας, ότι πρέπει κάθε επίθεση να την βάζει κανείς μέσα στο συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο και τη συγκεκριμένη πολιτική στιγμή στην οποία εξελίσσεται. Η επίθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο πρόσωπό μου ήταν και προαναγγελθείσα και αναμενόμενη. Προαναγγελθείσα από συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο το οποίο επικαλέστηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και αναμενόμενη βέβαια διότι έχουμε ανοίξει έναν ανυποχώρητο πόλεμο με αυτό που στην Ελλάδα ονομάζεται διαπλοκή και το προηγούμενο διήμερο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια να κουκουλωθεί άλλο ένα  σκάνδαλο.

Ο κ. Βενιζέλος μας κατηγόρησε ότι διαρρεύσαμε εμείς το USB το οποίο αυτός κρατούσε στο γραφείο του για 14 μήνες. Είναι κάτι το οποίο σαφώς δεν κάναμε. Ο κ. Βενιζέλος είναι έτοιμος να μας κατηγορήσει ότι διαρρεύσαμε και τα αμυντικά σχέδια της χώρας.

Νομίζω πως η στάση του, προδίδει το πόσο τον ενόχλησε η δημοσίευση. Θα θέλανε πραγματικά αυτή η ιστορία να έχει περάσει στα ψιλά και ο κ. Βενιζέλος να επαίρεται, όπως γνωρίζει πάρα πολύ καλά να κάνει, ότι είναι ο αρχιερέας της πάταξης της φοροδιαφυγής. Σε αυτή την περίπτωση έχουν πιαστεί με την γίδα στην πλάτη και παριστάνουν και τους τιμητές.

Ξέρετε είναι ένα σύστημα το οποίο αποκτά στοιχεία πολύ κλειστής λειτουργίας, θα έλεγα αιμομικτικής, όπου ο ένας δίνει συγχαρητήρια στον άλλο, ενώ η κοινωνία τους έχει πάρει χαμπάρι. Πρόκειται για ένα πολιτικό προσωπικό και ένα μιντιακό βραχίονα τα οποία έχουν μηδενική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου και έχουν στα δυόμισι, τρία χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου βυσσοδομήσει και κατασυκοφαντήσει κάθε κοινωνική ομάδα.

Ο κ. Βενιζέλος στην προκειμένη περίπτωση είναι συνώνυμο του σκανδάλου και θα πρέπει να γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι την επιλογή που έκανε να τον καλύψει μέχρι τέλους θα την λουστεί κατά το κοινώς λεγόμενο μέχρι την τελευταία σταγόνα.

 

-       Σας ακούω με προσοχή. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι εσείς σε πηγαδάκια με δημοσιογράφους διαρρέατε πληροφορίες ότι μέσα στη λίστα Λαγκάρντ είναι συγγενικά του πρόσωπα και μάλιστα ο πεθερός του ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή από το 2008. Είπε πολλές λεπτομέρειες που φωτογράφιζαν ή μιλούσαν ευθέως για εσάς. Είπε ότι εσείς ήσασταν ο κομιστής του USB από τη μια περιοχή προς τον δημοσιογράφο, τον Κώστα Βαξεβάνη το συνάδελφο, αλλά και για όλο το πεδίο των αρνητικών διαρροών προς το πρόσωπο του κ. Βενιζέλου και γενικότερα του ΠΑΣΟΚ.

-        

Τον κ. Βενιζέλο αν και είναι πάρα πολύ δύσκολο, τον παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή. Για μένα είπε ότι είχα και πολλαπλά αντίγραφα τα οποία μοίραζα και για τον κ. Σκουρλέτη ότι διακινούσε ότι μέσα στη λίστα βρίσκονται συγγενικά του πρόσωπα. Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει απαντήσει στον κ. Βενιζέλο. Εγώ είμαι πάρα πολύ ευθύς στην τοποθέτησή μου. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί γιατί εξελίσσεται αυτή η επίθεση και μάλιστα καθαγιάζεται και αναδεικνύεται από συγκεκριμένα μίντια τα οποία πριν λάβουν το δάνειό τους  είχαν μια επιθετική στάση προς τον κ. Βενιζέλο και αφού το έλαβαν, μπήκαν μπροστά στην επιχείρηση ξεπλύματος και καθαγιασμού του. Νομίζω όμως ότι οι πάντες έχουν αντιληφθεί στην πολιτική σκηνή ότι η αριστερά δεν είναι μια παράταξη που μπορεί να εκβιάζεται, να απειλείται και να λειτουργεί με τους όρους που έχουν ορισμένοι μάθει να λειτουργούν μεταξύ τους. Αυτές τις τακτικές λοιπόν, θα έλεγα στον κ. Βενιζέλο, να τις κρατήσει για τους ομοίους του και γι αυτούς με τους οποίους διαπλέκεται. Στη δική μας παράταξη τέτοιου είδους κινήσεις δεν έχουν πάτημα.

 

-       Η μαρτυρία, η δημόσια αναφορά, για κάποιους αβασάνιστη μαρτυρία του κ. Βενιζέλου μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και προς τον Αλ. Τσίπρα ότι κι εγώ διατηρώ, κρατάω ακόμα στο αρχείο μου έγγραφα που είχα στη διάθεσή μου ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, απόρρητες εκθέσεις, απόρρητα σημειώματα, είναι αξιοποιήσιμα πολιτικά ή νομικά τα όσα αναφέρθηκαν…

 

Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τις αρχές…

 

-       Τη δικαιοσύνη λέτε;..

 

Βεβαίως. Γιατί έχουμε μια δημόσια ομολογία ότι διαβαθμισμένα έγγραφα κρατούνται ως ηλεκτρονικές φωτοτυπίες, καθώς είπε, στο σπίτι του κ. Βενιζέλου. Αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτό πασάρεται ως νόρμα, πώς θα αισθάνεται ο ελληνικός λαός σκεπτόμενος ότι ο κάθε πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει και από ένα αντίγραφο των αμυντικών σχεδίων της χώρας στο σπίτι του..

Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Βενιζέλου ήταν μήνυμα προς κάποιον ή ήταν το απερίγραπτο μεγαλείο του κ. Βενιζέλου το οποίο δεν τον απέτρεψε να το εκστομίσει. Αλλά θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες μέρες να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα αμυντικά σχέδια της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα από την πορεία των εξελίξεων σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ, είναι ότι, ακόμα κι αν πιαστούν να κλέβουν,  θα μείνουν με νύχια και με δόντια γαντζωμένοι στην εξουσία. Μπορεί να κέρδισαν μια ψηφοφορία, έχασαν όμως και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας τους, έχασαν και την ψυχή του ελληνικού λαού, τον οποίο, χωρίς να διστάζουν, αυτή τη στιγμή εκτελούν με τα μέτρα της λιτότητας.

 

-       Η τελική πρόταση Βενιζέλου για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν ήταν αναδίπλωση Βενιζέλου.. ή ήταν ένα επικοινωνιακό κόλπο ώστε ο ίδιο να απεμπλακεί….

 

Ήταν μια προσπάθειά του να αποσυμπιέσει…

 

-       Γιατί έχει δοθεί αλλιώς στα μέσα….

 

Ναι.. Μια προσεκτική ματιά στο πώς τα μίντια χειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να είναι πάρα πολύ διδακτική για τους πάντες.

Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι  έκαναν μια υποχώρηση για να δείξουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τη μυστικότητα της ψήφου, αλλά επέμειναν μέχρι τέλους σε μια διαδικασία η οποία  θα απέτρεπε τους βουλευτές να πάνε να ψηφίσουν και στις τρεις κάλπες… Έχουν λάβει κάποια μηνύματα και δεν μιλάω για την ηγεσία της Ν.Δ. Γιατί, αν τα νούμερα που αποτυπώθηκαν είναι σωστά,  περί τους 90 βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες. Η εικόνα ενός πρωθυπουργού να ψηφίζει μόνο στη μία νομίζω ότι είναι προσβλητική, όχι  για τον ίδιο, αλλά  για την ίδια την λειτουργία του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας μας.

 

-       Χθες ζήσαμε προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ αρχηγών κομμάτων. Ήταν δυνατοί, έντονοι διαξιφισμοί μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Ευαγγ. Βενιζέλου. Κάλεσε ο Ευαγγ. Βενιζέλος να αναρωτηθεί ο Αλ. Τσίπρας τι θα κάνει ο ίδιος εάν χρειαστεί να μπει στη θέση του υπογράφοντος ένα οποιοδήποτε νέο μνημόνιο ή μια οποιαδήποτε συμφωνία μελλοντική με τους εταίρους, με τη Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ ή την Ε.Ε.;

 

Καταλάβατε γιατί σας είπα πριν ότι είναι ένα κλειστό πολιτικό μιντιακό σύστημα το οποίο νομίζει ότι όλοι λειτουργούν με τους όρους τους δικούς τους; Προφανώς ήρθε η πληρωμένη απάντηση από τον πρόεδρό μας. Ότι υπογράφουν όσοι μπορούν να τους έχουν στο χέρι.

Εδώ σχεδόν ακούσαμε κριτική που βάλαμε το θέμα του κατοχικού δανείου και της κατάθεσης Χριστοφοράκου στον κ. Σόιμπλε. Και σας βεβαιώνω ότι και στην κοινή γνώμη της Γερμανίας αλλά και στην πολιτική ηγεσία της υπάρχει μεγάλη ευαισθησία γι αυτά τα δύο ζητήματα. Πότε και σε ποια στιγμή αποτέλεσαν αυτά αιχμή του δόρατος μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης; Ας αναρωτηθεί ο ελληνικός λαός;… να μας καταγγείλουν που τα βάλαμε.

 

-       Σας έθεσε πάλι χθες ο κ. Βενιζέλος στο κάδρο του αντιεξουστιακού χώρου,  των επεισοδίων, των αναφορών των τελευταίων ημερών.. Και επανέλαβε τη ρητορική αυτή και χθες στο ελληνικό Κοινοβούλιο .. Ποια είναι η δική σας θέση;…

-        

Δυστυχώς την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, ουρά της οποίας γίνεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, την έχει αναλάβει μια ακροδεξιά κλίκα η οποία αναπαράγει στερεότυπα πολεμικής απέναντι στην Αριστερά σαν αυτά που και το ΠΑΣΟΚ το ίδιο στο παρελθόν το ίδιο έχει υποστεί..

 

-       Ακροδεξιά κλίκα.. Ποιοι είναι αυτοί;…

 

Θα ήθελα αυτή τη στιγμή να μείνω σ΄ αυτό. Ενδεχομένως η εξέλιξη των πραγμάτων να μας δώσει τη δυνατότητα να πούμε και περισσότερα.

Σε κάθε περίπτωση –κι αυτό πρέπει να το έχει στο μυαλό του ο καθένας μας- αριθμητικά και πολιτικά δεν είχε απολύτως καμία σημασία τι θα έκανε ο κ. Βενιζέλος εχθές. Η ευθύνη λοιπόν για την εξέλιξη βαραίνει τη Ν.Δ. και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Ο κ. πρωθυπουργός διάλεξε να κουβαλήσει στους ώμους του τον κ. Βενιζέλο. Θα πληρώσει βαρύ πολιτικό τίμημα.

 

-       Απών χθες ο εορτάζων κ. Σαμαράς από την πολιτική διαδικασία..

 

Η πορεία των τελευταίων μηνών έχει αποδείξει ότι αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το να συμπεριφερθεί ως κρυπτόμενος σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή νομίζω ότι δεν τον τιμά και καλά θα κάνουν τα κυβερνητικά επιτελεία να αναθεωρήσουν τη στρατηγική του εξαφανισμένου που έχουν διαλέξει για τον κ. Σαμαρά.

 

-       Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ήττα για ποιον; Είναι ήττα για την αντιπολίτευση;.. Ποιος κερδίζει, ποιος χάνει από τη χθεσινή εξέλιξη;…

 

Είναι ήττα για τη δημοκρατία. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε πολλές ψήφους παραπάνω από την κοινοβουλευτική μας δύναμη, λίγοι βουλευτές προσέτρεξαν στην κάλπη για να ρίξουν ένα ξεκάθαρο όχι στην παραπομπή των υπολοίπων,. Καταγράφεται αυτό, όπως καταγράφεται και η απαρέγκλιτη βούληση των τριών να κρατήσουν τη συνωμοσία σιωπής ψάχνοντας να φορτώσουν τα πάντα σε ένα πρόσωπο και να συνεχίσουν να κάνουν του δουλειά τους όπως την έκαναν μέχρι τώρα.

 

-       Να σας ρωτήσω κάτι ευθέως; Πότε γνωρίζατε την ύπαρξη του USB.. Γνωρίζατε ότι υπήρχε σε χέρια δημοσιογράφων και ειδικά του εκλεκτού συναδέλφου του κ. Βαξεβάνη.. το γνωρίζατε πριν τη δημοσίευση ή μετά τη δημοσίευση;…

 

Με τη δημοσίευση..

 

-       Ξεκάθαρο αυτό που λέτε….

 

Απολύτως.. Κοιτάξτε.. Ο κ. Βενιζέλος έχει μια τακτική από την αρχή αυτής της υπόθεσης. Θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση από το ποιος απέκρυψε τη λίστα, στο ποιος και γιατί τη δημοσίευσε. Γιατί η δημοσίευση τους χάλασε τη σούπα της ομερτά. Αυτό, εμείς λειτουργώντας ψύχραιμα και αποφασιστικά, το αποτρέψαμε.

 

-       Τον κομιστή τον γνωρίζετε εσείς;..

 

Από πού και ως πού να τον γνωρίζω;..Αυτό που γνωρίζω είναι τι έγραψε στο περιοδικό του ο κ. Βαξεβάνης. Από κει και πέρα τι να σας πω;…

 

To Γραφείο Τύπου