Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/01/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Βʼ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνου ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπ. Εργασίας στο ραδιόφωνο του Alpha στον Βερύκιο Σταυρόπουλο

-        Η πολιτική κρίνεται και στις εντυπώσεις. Και σήμερα ο Τύπος πανηγυρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στριμώχτηκε»

Ποιον να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον κ. Σαμαρά που, στο όνομα της προστασίας και στην επιλογή που είχε να υψώσει ασπίδα προστασίας για τον κ. Βενιζέλο, δεν δίστασε να κάνει αυτό που δεν έκαναν και πολλοί βουλευτές της ΝΔ; Δηλαδή να παραβιάσει τη μυστικότητα της ψήφου. Να πάει και να ψηφίσει μόνο στην κάλπη, στην οποία κρινόταν εάν παραπέμπεται ο κ. Παπακωνσταντίνου; Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι λέει το πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο είναι και χρεωκοπημένο και διαπλεκόμενο. Επίσης, γνωρίζουμε ότι και το μιντιακό σύστημα στηρίζει αυτήν την κυβέρνηση. Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά. Ειδικά το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό κατεστημένο, το οποίο ούτε γιατρειά παίρνει ούτε κάθαρση ούτε τίποτα. Θέλουμε να το ανατρέψουμε αυτό το πολιτικό σύστημα και κατεστημένο. Μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός. Και νομίζω χθες αναδείχθηκε ότι το βασικό θέμα των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ήταν να περιορίσουν την όποια έρευνα στον κ. Παπακωνσταντίνου για παραποίηση εγγράφου και να μείνει απʼ έξω όχι μόνο ο κ. Βενιζέλος αλλά και το βασικό πρόβλημα της λίστας Λαγκάρντ. Ότι την είχαν δυόμισι χρόνια, την πηγαινοέφερναν μεταξύ συρταριών τους υπουργοί Οικονομικών και υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ, ότι δεν την αξιοποίησαν για να γίνει έλεγχος, όχι μόνο στη λίστα Λαγκάρντ αλλά και σε πολλές άλλες λίστες, γιατί είναι η κορυφή του παγόβουνου. Να δούμε εάν αυτά τα χρήματα είναι αφορολόγητα και να εισρεύσει έστω και ένα ευρώ, έστω και ένα σεντς, στα ταμεία του Δημοσίου. Αυτό δεν ήταν το βασικό πρόβλημα; Να μην υποκρύπτεται και να υπάρξει μια αξιοποίηση. Αυτός ήταν ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

-        Λέτε ότι δεν σας ενδιαφέρει το μιντιακό σύστημα. Η κοινή γνώμη όμως διαμορφώνεται μέσα από αυτό.

Εμείς πρέπει να υποταχτούμε στο μιντιακό σύστημα; Επειδή έχει διαμορφωθεί ένα τρίγωνο της αμαρτίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, δηλαδή από τη μία είναι τα κόμματα του μνημονίου, από την άλλη είναι τα οικονομικά συμφέροντα που κάνουν και συστηματική κερδοσκοπία και συστηματική φοροδιαφυγή –και [αυτό] αποδείχθηκε από τις διάφορες λίστες καταθετών στο εξωτερικό– και στηρίζουν αυτά τα κόμματα του μνημονίου. Και από την άλλη είναι το μιντιακό σύστημα με μεγαλοεκδότες που στηρίζει και στηρίζεται από αυτό το πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Τι να κάνουμε εμείς; Να υποταχτούμε σε αυτό το σύστημα; Αυτό το ξέρουμε. Εμείς απευθυνόμαστε απευθείας στον ελληνικό λαό.

 

-        Αυτό το μιντιακό σύστημα θα το βρείτε μπροστά σας, εάν γίνετε κυβέρνηση. Τι θα κάνετε;

 

Αυτό το γνωρίζουμε και γνωρίζουμε αυτές τις δυσκολίες. Και να σας πω ευθέως ότι γνωρίζουμε και έχουμε ενημερώσει και ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό ότι ο δρόμος μιας αριστερής κυβέρνησης δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Και μεγάλο μέρος του μιντιακού συστήματος θα το έχουμε απέναντι και οικονομικά συμφέροντα θα έχουμε απέναντι και σίγουρα ένα πολύ μεγάλο μέρος του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Παίρνουμε και εμείς τα μέτρα μας για να το αντιμετωπίσουμε. Και το πρώτο μέτρο που θα πάρουμε είναι η ενεργοποίηση του ελληνικού λαού εκείνη την κρίσιμη περίπτωση· και επίσης διεθνών στηριγμάτων, διεθνούς αλληλεγγύης. Θα επιδείξουμε βεβαίως και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας, χωρίς να υποταχτούμε σε κανένα από αυτά τα συμφέροντα και σε κανένα εκβιαστικό δίλημμα.

-        Ο ΣΥΡΙΖΑ τι στάση θα κρατήσει σε σχέση με το αʼ εξάμηνο του 2013 με τις μειώσεις μισθών κλπ;

Τα κοινωνικά προβλήματα είναι πρώτιστα στις δικές μας προτεραιότητες. Θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα –και με πολιτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσπαθώντας να στηρίξουμε και κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες– να αποτραπεί η εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου, το οποίο οδηγεί σε πλήρη οικονομική εξουθένωση τον λαό μας.

-        Προαναγγέλλετε κινητοποιήσεις;

Εμείς δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε κινητοποιήσεις και να πατήσουμε κουμπιά για να ξεκινήσουν. Ξέρουμε ότι οι κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από μεγάλα τμήματα του λαού μας, τα οποία θίγονται από αυτές τις πολιτικές, αλλά δεν τρελαίνονται να κατεβαίνουν στους δρόμους επειδή πατάει κουμπιά ή επειδή τους δίνει εντολές ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατεβαίνουν πάντα λόγω των προβλημάτων που τους δημιουργούνται από αυτές τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα έχουμε ανάπτυξη και ένταση των κοινωνικών αγώνων το επόμενο διάστημα και εμείς έχουμε πει ευθέως από την αρχή ότι αυτούς τους κοινωνικούς αγώνες, οι οποίοι αποσκοπούν στην αποτροπή και ανατροπή αυτών των μνημονιακών πολιτικών, θα τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Άρα, το πρώτο είναι η στήριξη των κοινωνικών αγώνων. Και το δεύτερο είναι ότι θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο –με πολιτικές πρωτοβουλίες και με στήριξη των κοινωνικών αγώνων– να ρίξουμε αυτήν την κυβέρνηση, με τους αγώνες του λαού και, βέβαια, με την ψήφο του –γιατί με την ψήφο θα βγει και θα αναδειχθεί μια αριστερή κυβέρνηση που θα σταματήσει τις μνημονιακές πολιτικές και την καταστροφή και θα ανοίξει άλλους ελπιδοφόρους δρόμους. Επομένως, θα έχουμε μπροστά μας πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις αντιπολιτευτικού τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και προβολή των εναλλακτικώς μας λύσεων και προτάσεων. Διότι πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε να πούμε και να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τα μνημόνια.

 

-        Έχετε να μας πείτε κάποια θετική πρόταση για το επόμενο διάστημα; Κάποια εφαρμόσιμη πολιτική;

 

Το κάνουμε αυτό και καταθέτουμε συνεχώς τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια στη Βουλή, για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Και στο Υπουργείο Εργασίας πηγαίνουμε και κάνουμε συναντήσεις και με τον υπουργό και τον υφουπουργό, εάν χρειαστεί. Τους θέτουμε τα ζητήματα και προσπαθούμε να επιλύσουμε μέσα σε αυτήν τη συγκυρία και το παραμικρό πρόβλημα. Δεν μπορούμε όμως να αλλάξουμε τα πράγματα μέσα στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει απαρέγκλιτα αυτή η κυβέρνηση. Για αυτό θέλουμε να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός ότι μνημόνια και σωτηρία του ελληνικού λαού, μνημόνια και το να κρατάει ψηλά το κεφάλι του ο ελληνικός λαός, μνημόνια και να μην πεινάσει και να μην κρυώσει ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Πρέπει να φύγουμε από τα μνημόνια. Τα μνημόνια σπέρνουν φτώχεια, σπέρνουν ανεργία, σπέρνουν οικονομική εξαθλίωση, σπέρνουν φασισμό… Είδατε χθες. Για ένα ποδήλατο ακροδεξιοί έσφαξαν στα Πετράλωνα έναν Πακιστανό. Εάν δεν κάναμε συνεχείς πιέσεις, από ό,τι είδατε, στον κ. Δένδια και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δεν θα το έβλεπαν αυτό το πράγμα –ότι δηλαδή οι δολοφόνοι ήταν ακροδεξιοί– και δεν θα έβγαζαν στη δημοσιότητα αυτά που βρήκαν στα σπίτια τους. Επομένως, το έχουμε πει με πολύ καθαρό τρόπο. Δεν κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό. Αλλιώς θα ήμασταν κι εμείς ΔΗΜΑΡ και θα συμμετείχαμε στην κυβέρνηση. Θα λέγαμε, εντάξει, μέσα στα πλαίσια μνημονιακών πολιτικών, να κάνουμε κανένα μερεμέτι και τίποτα τέτοιο. Είδατε πόσο υπολογίζουν ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. τις τροπολογίες, τις οποίες καταθέτουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Τις πετάει στον κάλαθο των αχρήστων ο κ. Στουρνάρας.

 

-        Προαναγγέλλετε ότι, εάν γίνετε κυβέρνηση, θα ακυρώσετε το μνημόνιο;

Είναι προγραμματική μας δέσμευση ότι θα ακυρώσουμε τα μνημόνια, και στη θέση τους θα βάλουμε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αναδιανομή των εισοδημάτων προς όφελος των φτωχότερων στρωμάτων. Αυτό το λέμε και είναι η βασική μας δέσμευση καθώς και η διαφορά μας από τα κόμματα που κυβερνούν.

 

-        Για αυτό πήγατε στη Λατινική Αμερική;

Θεωρώ αυτονόητο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, εάν είναι Αριστερά και θέλει να δώσει ένα άλλο υπόδειγμα διακυβέρνησης της χώρας, πρέπει και εμπράκτως, ως αντιπολίτευση, να αποδεικνύει ότι ως κυβέρνηση θα έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, με κριτήριο τη στήριξη των συμφερόντων της χώρας. Αυτό κάνουμε από τώρα και αυτό θα κάνουμε, εάν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί ως κορμό μιας αριστερής κυβέρνησης.

 

To Γραφείο Τύπου