Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2013

Δήλωση της Βασιλικής Κατριβάνου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Β΄ Αθηνών για τη ρατσιστική δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν

Η δολοφονία του εικοσιεφτάχρονου Σαχτζάτ Λουκμάν, τα ξημερώματα της Πέμπτης στα Πετράλωνα, είναι ένα στυγερό ρατσιστικό έγκλημα που πραγματικά μας γεμίζει θλίψη και οργή. Δυστυχώς, όμως, είναι ένα έγκλημα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί έκπληξη. Η έξαρση της ρατσιστικής βίας είχε καταγγελθεί επανειλημμένα από μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές οργανώσεις, εγχώριες και διεθνείς ΜΚΟ. Ειδικά  το τελευταίο εξάμηνο, όλες αυτές οι οργανώσεις δεν σταμάτησαν να επισημαίνουν την ολιγωρία των Αρχών, την ατιμωρησία των δραστών και την πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας των θυμάτων-«στόχων». Αυτές τις παρατηρήσεις επαναλαμβάνει και η Διεθνής Αμνηστία στην ανακοίνωσή της μετά το φόνο του εικοσιεφτάχρονου, την ίδια στιγμή που εξαγγελθέν τμήμα της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας ατενίζει αμέριμνο τη νεοναζιστική δράση.

Ωστόσο, μολονότι αναμενόμενο, το στυγερό έγκλημα της Πέμπτης δεν είναι ένα οποιοδήποτε έγκλημα. Είναι η πρώτη φορά που η ίδια η Ελληνική Αστυνομία συνδέει μια δολοφονία μετανάστη με τα φυλλάδια «πολιτικού κόμματος» ( για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, της Χρυσής Αυγής), που βρέθηκαν στο σπίτι ενός από τους δράστες.

Καθένας και καθεμιά μας, χριστιανοί και άθεοι, «νοικοκυραίοι» και «εξεγερμένοι», αριστεροί και δεξιοί, δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί παρατηρητές της δολοφονίας αυτής ή να αρκεστούμε σε μια απλή καταγγελία.  Αφορά όλες και όλους μας γιατί, μαζί με τον Σαχτζάτ Λουκμάν, μαζί με την ανθρώπινη ζωή, δολοφονείται  και η ανθρωπιά μας, το δίκιο και η αξιοπρέπεια.

Ο κ. Δένδιας, αντί να ασχολείται για άλλη μια φορά με  τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει επιτέλους  να κάνει ό,τι  αναλογεί πραγματικά στον ρόλο  του, για να διαλευκανθεί σε βάθος αυτό το στυγνό έγκλημα,  να ριχθεί φως σε παλαιότερες υποθέσεις ρατσιστικής βίας και στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και φυσικά να αποτραπούν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον. Όσο ακροδεξιός και να είναι, οφείλει να αναλάβει στοιχειωδώς τις ευθύνες του.

To Γραφείο Τύπου