Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/01/2013

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο «Κόκκινο 105,5»

-       Είναι γνωστή και ξεκάθαρη η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ΄ αυτά τα κρούσματα. Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση βέβαια και σήμερα θα συνεχίσει την οδό της αξιοποίησης για πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη.

 

Τίποτε δεν αποκλείεται από την κυβέρνηση. Εκείνο όμως το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι, αν πρόκειται για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού –όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες- πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια που ασφαλώς τυγχάνει της πλήρους και απόλυτης καταδίκης, όχι μόνο πιστεύω από όλα τα κόμματα, αλλά και από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας . Νομίζω ότι, εάν τελικά επιβεβαιωθεί αυτή η εκδοχή, η  τοποθέτηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού σ΄ ένα τέτοιο σημείο πρόκειται για μια ακόμη αρνητική άκρως επικίνδυνη εξέλιξη που πρέπει να μας κάνει όλους με ψυχραιμία να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα και να ορθώσουμε τα αντίστοιχα πολιτικά μέτωπα. Και βέβαια να μην υποπέσουν κάποιοι στη γοητεία της πολιτικής αξιοποίησης η οποία τελικά νομίζω ότι πλήττει σε τέτοιες περιπτώσεις την ίδια τη δημοκρατία.

 

-       Ήσασταν απόλυτα σαφής σχετικά μ΄ αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα στην κορυφή της επικαιρότητας είναι η έκθεση του ΔΝΤ, που πιστοποιεί τη σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τρία χρόνια, περί αδιέξοδης και καταστροφικής μνημονιακής συνταγής, η οποία έκθεση όμως εκφράζει και ανησυχία για την πολιτική επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι δικαιολογημένη αυτή η ανησυχία παρά τη δημοσκοπική ίσως στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Νομίζω ότι αξίζει να επισημάνουμε κάποια πράγματα με αφορμή τη δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης. Πρώτα απ΄όλα είναι αυτό που λέτε,  ο φόβος δηλαδή στο ενδεχόμενο να προκύψει μια κυβέρνηση της αριστερά , η οποία βεβαίως θα βρεθεί ύστερα από την ελεύθερη έκφραση του ελληνικού λαού μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, δείχνει ουσιαστικά τον φόβο για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Και δείχνει πώς αυτό το υπερεθνικό κέντρο που λέγεται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μια αλλεργία με την ίδια τη δημοκρατία. Και κατά έναν ξεδιάντροπο τρόπο ουσιαστικά θέλει να διαμορφώσει ένα κλίμα παρέμβασης και τη δημιουργία ενός κλίματος απειλής στην περίπτωση που ανέβει η αριστερά στην Ελλάδα λέγοντας τα όσα λέει.

Αλλά από κει και έπειτα υπάρχουν κάποιες άλλες επισημάνσεις που θέλω να κάνω. Εάν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ εγκυμονεί τόσο μεγάλους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, σημαίνει ότι δεν έχει λειτουργήσει το πρόγραμμα που εφαρμόζεται μέχρι τώρα. Και άρα αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις φωνές εκ μέρους της εγχώριας μνημονιακής κυβέρνησης, που μιλούν για στόχους που είναι επιτεύξιμοι και ως ένα βαθμό έχουν επιτευχθεί, για επιστροφές στις αγορές και όλα αυτά ή για την απομάκρυνση του κινδύνου της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτή την αντίθεση με κάποιον τρόπο οφείλουν να μας την εξηγήσουν. Και η κυβέρνηση εδώ και βέβαια οι άνθρωποι οι οποίοι τους καθοδηγούν, που ένα μέρος τους ήταν κι αυτοί που έγραψαν αυτή την έκθεση του ΔΝΤ.

 

-       Είναι παραδοχή αποτυχίας αυτή η έκθεση, η οποία όμως στηλιτεύει και επικρίνει και εκφράζει τις ανησυχίες για τον χώρο που έπεσε εξ αρχής μέσα σε σχέση με τις συνέπειες αυτής της οικονομικής συνταγής, δηλαδή ίσως να είναι η επιτομή της αντίφασης αυτή η έκθεση σε σχέση μ΄ αυτό το σκέλος.

-       Τώρα, κυβερνητικά στελέχη αλλά και μεγάλο μέρος του Τύπου υπογραμμίζουν πως μετά την ψηφοφορία για την προανακριτική η κυβέρνηση βγαίνει ισχυροποιημένη, ο κ. Βενιζέλος απαλλαγμένος από ομηρίες και πως εδραιώνεται η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Η έκθεση του ΔΝΤ έρχεται να τα αμφισβητήσει όλα αυτά;.. Εν τέλει η κυβέρνηση αυτή θα μακροημερεύσει;…

 

Το αν θα μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση νομίζω ότι εξαρτάται πρώτα απ΄ όλα από τον ίδιο το λαϊκό παράγοντα, από το τι θα κάνουμε όλοι εμείς που νομίζω ότι είμαστε το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας –και δεν μιλάω στενά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για όλους όσους έχουν αντιληφθεί το αδιέξοδο, την πλήρη αποτυχία και τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής- να κάνουμε πραγματικότητα την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη δημοκρατική ανατροπή της.

Το δεύτερο όμως είναι πως θεωρώ ότι είναι τόσο μεγάλα τα αδιέξοδα που η ίδια, αυτή καθεαυτή η πολιτική του μνημονίου γεννάει, ώστε κάτω από το βάρος αυτής της αποτυχίας είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή η κυβέρνηση να μακροημερεύσει.

Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει από σήμερα και κάθε μέρα να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Και θα σας έλεγα ότι αυτό που εισπράττουμε κι εμείς από την επαφή μας με τον κόσμο   δεν είναι ερωτήματα γύρω από τον χαρακτήρα, την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής. Σ΄ αυτό το επίπεδο έχουμε ένα πλεόνασμα αναλύσεων και θετικών επισημάνσεων, τις οποίες ο κόσμος μας τις αναγνωρίζει. Σ΄ εκείνο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε αρκετά ακόμα πράγματα είναι στο τι θα κάνουμε εμείς.. σε σχέση με προτάσεις , κινήσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή του μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας από την επόμενη της ημέρας που θα βρεθούμε στα πράγματα έως την εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

 

-       Θα σας μεταφέρω κάποια ερωτήματα ακροατών, που ούτως ή άλλως σκεφτόμουν κι εγώ να κάνω.. Εδώ και μέρες καλείτε με διάφορους τρόπους τον κ. Βενιζέλο να απαντήσει τα περί διαρροών από εσάς –που κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής- διαρροών περί συμπερίληψης συγγενικών του προσώπων στη λίστα Λαγκάρντ. Έχετε κάποιο νέο από την Ιπποκράτους;

 

Τώρα ετοίμαζα μια δήλωσή στην οποία υπενθυμίζω ότι είναι η τρίτη μέρα από τη συζήτηση στη Βουλή και σιωπά. Σιωπά απέναντι στην πρόκλησή μου να κατονομάσει σε ποιους δημοσιογράφους και πότε εγώ ανέφερα ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνονται συγγενείς του. Ειδάλλως θα επιβεβαιώσει ο κ. Βενιζέλος ότι έχει καταστεί συνώνυμο του ψεύδους, του ανέξοδου βερμπαλισμού και της αλαζονείας. Αν δεν μπορεί να το κάνει ο ίδιος, ας βάλει κάποιον εκπρόσωπό του.

Αλλά η όλη αυτή υπόθεση την επόμενη της συζήτησης στη βουλή ειλικρινά είναι για γέλια και για κλάματα. Δεν μπορεί οι άνθρωποι οι οποίοι έδωσαν μια λυσσαλέα μάχη να συγκαλύψουν αυτό το κορυφαίο σκάνδαλο το οποίο συμπυκνώνει όλες εκείνες τις πλευρές της φαυλότητας, της εκτεταμένης διαφθοράς και της ελεγχόμενης  ανομίας, δηλαδή τα πολιτικά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος που υπηρέτησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. το προηγούμενο διάστημα, όλοι αυτοί λοιπόν που έδωσαν αυτή τη λυσσαλέα μάχη, σήμερα  μιλάνε για υποτιθέμενη σκευωρία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και εγκαλούν αυτούς οι οποίοι πήγαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του σκανδάλου. Πρόκειται για μια γελοιότητα άνευ προηγουμένου. Νομίζω όμως ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν. Ο κόσμος έχει καταλάβει τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της υπόθεση και το ποιοι τελικά κρύβονται πίσω απ΄ αυτή την ιστορία.

 

-       Τέλος, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα μεθαύριο θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις Ινστιτούτων στις οποίες θα μιλήσει.. Η στόχευση αυτού του ταξιδιού ποια είναι;…

 

Αυτό το ταξίδι δεν πρέπει να το δεις μόνο του. Θα πρέπει να το εντάξεις σ΄ όλες αυτές τις διεθνείς πρωτοβουλίες που γίνονται εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Πρωτοβουλίες για να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από ζητήματα οικονομίας και να ανταλλάξουμε εμπειρίες. Δεύτερον ως την προσπάθεια να ανιχνεύσουμε διαθέσεις γύρω από τη χώρα μας, έξω από τα όρια της Ευρώπης. Να δούμε τη δυνατότητα συμμαχιών και να έχουμε αυτή την απευθείας επικοινωνία, καταθέτοντας τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας προσεγγίσεις γύρω απ΄ αυτά τα ζητήματα. Για  το πώς αντιλαμβανόμαστε  την κρίση στην Ελλάδα ως βεβαίως κορυφή του παγόβουνου της ευρύτερης συστημικής κρίσης του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Νομίζω ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει γίνει το επίκεντρο των συζητήσεων τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, και όλοι αντιλαμβάνονται και φοβούνται ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ακριβώς λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η ίδια η παγκοσμιοποίηση, θα σήμαινε ένα απρόβλεπτο ντόμινο τόσο στις οικονομίες, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα , επιβάλλονται τέτοιες πρωτοβουλίες Και αυτή τη στιγμή η δύναμη η οποία θέλει να αναλάβει τα ηνία της χώρας οφείλει, έχει υποχρέωση να βγει έξω από τα σύνορα, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, να επικοινωνήσει και να καταθέσει τους προβληματισμούς της.  Έτσι πρέπει να το δει κανείς.

Δεν έχουν σχέση αυτά τα οποία λέγονται και προσπαθούν οι αντίπαλοί μας να χρεώσουν σ΄αυτή την πρωτοβουλία, περί δήθεν μιας προσπάθειας να καταθέσουμε πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης απέναντι στα ισχυρά διεθνή κέντρα. Ίσως έτσι θα ήθελαν να ήταν, ίσως αυτοί να είναι οι ενδόμυχοι πόθοι τους. Εμείς στον μόνο που απολογούμαστε είναι απέναντι στον ελληνικό λαό, αυτού του λαού, αυτού του κόσμου της εργασίας θέλουμε να εκφράσουμε τα συμφέροντα και αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη δύναμή μας στις αποσκευές μας, στην ψυχή μας και στην ίδια τη ζωή

 

-       Θα μιλήσει πάντως σ΄ ένα δύσκολο και δύσπιστο κοινό ο Αλ. Τσίπρας τις επόμενες ημέρες.. Έχετε την ελπίδα ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να πείσουν ίσως το πιο δύσκολο κοινό απέναντι στο οποίο θα βρεθεί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ..

 

Δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση να πείθονται κοινωνίες ή συγκεκριμένα ακροατήρια που θα αποτελούν το κοινό αυτών των ομιλιών από κάποιες, όσο  εμπεριστατωμένες και να είναι αυτές , ομιλίες. Το σίγουρο είναι ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η πραγματικότητα έχει αλλάξει κι ότι ένας ισότιμος συνομιλητής σ΄αυτή την πραγματικότητα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

 

To Γραφείο Τύπου