Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/01/2013

Επίσκεψη στο Δήμο Δυτικής Μάνης πραγματοποίησε εχθές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος

Αρχικά συναντήθηκε στην Στούπα με εκπροσώπους των φορέων του Δήμου Δυτικής Μάνης (Σύλλογος Επαγγελματιών Στούπας, Σύλλογος Καταλυματιών, Γαία, Λαϊκή Συνέλευση Μάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Πολιτιστικός Σύλλογος Τραχήλας). Οι εκπρόσωποι των φορέων ενημέρωσαν το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση στην Μάνη φωτοβολταϊκών πάρκων και μάλιστα πολύ κοντά στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Λεύκτρου. Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «είναι απαράδεκτη η εγκατάσταση του εν λόγω φωτοβολταϊκού πάρκου πολύ κοντά στον ανακηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Γενικότερα πρέπει να απαγορευτεί στην Μάνη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εκτός των οικιακών, διότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της περιοχής.»

Στη συνέχεια ο Θανάσης Πετράκος μίλησε σε συγκέντρωση στο κέντρο «ΚΟΡΑΛΙ» στον Άγιο Νικόλαο. Στην ομιλία του μεταξύ των άλλων τόνισε: «Μετά την συγκάλυψη των ευθυνών για την μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ετοιμάζει ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία, όπως απαιτούν Γερμανία και ΔΝΤ. Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να «σκοτώσει» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δίνοντάς το «προίκα» στους τραπεζίτες. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του ζητάει νέα μέτρα 4,6 δις ευρώ για την τριετία 2014-2016, απολύσεις 27.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θα φτάσουν συνολικά στο 27% την τετραετία, επέκταση των χαρατσιών και περικοπές στην υγεία και τα επιδόματα».

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να ανατραπεί πολύ γρήγορα αυτή η συγκυβέρνηση και αυτή η πολιτική. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα που θα τερματίσει τη λιτότητα, θα ανακόψει την ύφεση και θα προχωρήσει αποφασιστικά σε μια νέου τύπου ανάπτυξη με την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Το νέο αυτό ξεκίνημα έχει ως προϋπόθεση μια κυβέρνηση της αριστεράς που θα αμφισβητήσει το νεοφιλελευθερισμό.

 Αφετηρία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η άμεση απαλλαγή της χώρας από την τροϊκανή «νεοαποικιοκρατία» και η ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα άμεσο έκτακτο πρόγραμμα αντιστροφής των υφεσιακών τάσεων, τόνωσης της οικονομίας και των λαϊκών εισοδημάτων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα σημαίνει πρώτα απ΄όλα την ανάληψη δύο μεγάλων επιλογών.

Πρώτον: την άμεση εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος για την εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής, επενδυτικής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής, μαζί με μια γενναία επιλογή ρύθμισης, μέχρι διαγραφής, των δανείων για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες νοικοκυριών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Δεύτερον: Την εφαρμογή ταχύρρυθμων ριζοσπαστικών μέτρων για την ανασυγκρότηση και αποδοτική λειτουργία του ελληνικού δημοσίου μαζί με το πέρασμα σε εθνικό έλεγχο των πλέον στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι μια κυβέρνηση παραδοσιακό τύπου, η οποία μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της με το λαό παθητικό θεατή σε ένα κυβερνητικό μονόπρακτο.

Η Αριστερά, για να κάνει το κυβερνητικό άλμα, χρειάζεται να βρεθούν συμπαραταγμένες σε ένα κοινό πρόγραμμα όλες οι δυνάμεις της και κυρίως να κατακτήσει την πολιτική, ιδεολογική και πολιτιστική ηγεμονία σε ένα μεγάλο πλειοψηφικό και αγωνιστικό κοινωνικό μπλοκ, στο οποίο, με κυρίαρχο το ρόλο της μισθωτής εργασίας, θα συμπεριλαμβάνονται τα μικρομεσαία επαγγελματικά και βιοτεχνικά στρώματα των πόλεων και η μικρομεσαία αγροτιά.

To Γραφείο Τύπου