Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/01/2013

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΕΒΙ - Δημόσια διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ


Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, ανταποκρίθηκαν όλοι οι φορείς του βιβλίου στο κάλεσμα της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με αφορμή την ανακοίνωση του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, υπεύθυνου για θέματα Πολιτισμού κ. Τζαβάρα, για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Τους ανθρώπους του βιβλίου υποδέχτηκαν ο συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού, βουλευτής Τάσος Κουράκης και ο βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος.

Παρευρέθησαν οι βουλευτές Θεανώ Φωτίου, Μαρία Κανελλοπούλου, Έφη Γεωργοπούλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Από τους συνδικαλιστικούς φορείς συμμετείχαν οι πρόεδροι του ΣΕΒΑ, του ΣΕΚΒ, της ΕΝΕΛΒΙ, της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς και ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου, οι πρώην Διευθύντριες του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη και Μυρσίνη Ζορμπά, πρώην μέλη του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ. Επίσης,  συμμετείχε αντιπροσωπεία εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ. Στην εξαιρετικά επιτυχημένη διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλοί εκδότες, βιβλιοπώλες, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, συγγραφείς, ποιητές και μεταφραστές, ανάμεσά τους η Μάρω Δούκα, ο Αλέξης Ζήρας, ο Γιώργος Μπλάνας, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Κώστας Καναβούρης, ο Βασίλης Ρούβαλης, ο Ντίνος Σιώτης, η Έλενα Χουζούρη, η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ο Παρασκευάς Καρασούλος, ο Γιάγκος Ανδρεάδης και πολλές ακόμα προσωπικότητες των Γραμμάτων.

Οι βουλευτές Τάσος Κουράκης και Πέτρος Τατσόπουλος τόνισαν ότι η επικείμενη κατάργηση του ΕΚΕΒΙ αποτελεί μέρος του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία τρία χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας και που στοχεύει στη σταδιακή απαξίωση και την οριστική διάλυση όλων των δημόσιων φορέων του πολιτισμού, όπως και όλων των κοινωνικών δομών.

Ο συντονιστής του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Σωτήρης Σιώκος αναφέρθηκε στη σημασία του ΕΚΕΒΙ ως μοναδικού θεσμού που ενισχύει τη βιβλιοφιλία και το κύρος του βιβλίου και επισήμανε την ανάγκη το ΕΚΕΒΙ να συνεχίσει απρόσκοπτα το σημαντικό του έργο, με την προϋπόθεση να είναι πραγματικά ανεξάρτητος φορέας που θα διέπεται από συγκεκριμένη νομική μορφή και θα υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας. Τόνισε επίσης την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για το βιβλίο, απαραίτητα στοιχεία της οποίας είναι η δημιουργία εθνικού δικτύου βιβλιοθηκών, η ενίσχυση της παραγωγής και της διακίνησης του βιβλίου, η διαρκής επικοινωνία με όλους τους παράγοντες του βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η αντιμετώπιση του βιβλίου ως εργαλείου εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης.

Εκφράστηκε, η αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ προς τους εργαζόμενους του ΕΚΕΒΙ, οι οποίοι εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με «μπλοκάκι» και τώρα, παρά τις δηλώσεις του κ. Τζαβάρα, ρίχνονται στον καιάδα της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί, με την τεράστια εμπειρία στο χώρο του βιβλίου, πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στο φορέα και μάλιστα με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Τονίστηκε επίσης, η αναγκαιότητα να καταργηθεί η διάταξη του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των επαγγελματιών του βιβλίου, με την οποία επιχειρείται η φίμωση και ο αφανισμός μεγάλου μέρους των συγγραφέων, αλλά και η οικονομική εξόντωση μεταφραστών και επιμελητών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θεωρεί ότι μια αποτελεσματική πολιτική για το βιβλίο έχει ανάγκη από έναν ανεξάρτητο φορέα που θα την υλοποιεί και ότι στην παρούσα συνθήκη η απόφαση κατάργησης του ΕΚΕΒΙ, αντιδημοκρατική και αυθαίρετη όπως πολλοί από τους παρισταμένους παρατήρησαν, δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό και δεν προτείνει καμία πειστική εναλλακτική λύση ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των δράσεών του.

Μετά και τη διαβούλευση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ καλεί τον αναπληρωτή υπουργό κ. Τζαβάρα να ανακαλέσει την απόφασή του για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, να διατηρήσει το φορέα ζωντανό και να φροντίσει για την απρόσκοπτη λειτουργία του με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας. Σχετικά με το θέμα, προτίθεται να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και να οργανώσει άμεσα με τους φορείς του βιβλίου, του πολιτισμού και της παιδείας ημερίδα με θέμα «Εθνική πολιτική βιβλίου και βιβλιοθηκών».

 

Η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ