Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/03/2005

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπ.Οικονομικών είναι ένα άγριο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων και περικοπής δαπανών

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη, μέλους της Π.Γ. και υπεύθ. Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, δήλωσε τα εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ αθετώντας πλήρως όλες τις δεσμεύσεις της ανακοίνωσε, μετά και την πρωτοφανή αύξηση των διοδίων, ένα άγριο πακέτο φοροεισπρακτικών μέτρων και περικοπής δαπανών, το οποίο θα πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, σε μια περίοδο, μάλιστα, πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης, νέας εισοδηματικής λιτότητας και καλπάζουσας ακρίβειας.

Τα φοροεισπρακτικά κυβερνητικά μέτρα θα αφαιμάξουν διπλά τους εργαζόμενους μιας και θα τα πληρώσουν τόσο με την αύξηση της φορολογίας όσο και με την γενικευμένη εκτίναξη του πληθωρισμού, που θα έχουν ως συνέπεια. Ταυτόχρονα οι εκτεταμένες περικοπές κρατικών δαπανών που ανακοινώθηκαν είναι βέβαιο ότι, παρά τους περί του αντιθέτου κυβερνητικούς ισχυρισμούς θα έχουν ως αποτέλεσμα νέα μείωση των ήδη χαμηλών κοινωνικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων, με βαρύτατες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.

Η πολιτική της κυβέρνησης με τα μέτρα που δημοσιοποιήθηκαν αποκαλύπτει χωρίς περιστροφές το σκληρό αντικοινωνικό και ταξικό της πρόσωπο. Διότι την ίδια ώρα που επιβάλλονται νέοι φόροι στους οικονομικά ασθενέστερους, έχουν θεσπιστεί σειρά φορολογικών μειώσεων για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ προωθούνται και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στα μεγάλα εισοδήματα.

Η πρόσφατη ιστορία αυτού του τόπου έχει καταντήσει υπόθεση αλλεπάλληλων περιόδων με βαρύτατες θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες όχι μόνο πάνε χαμένες, αλλά και μετατρέπονται σε υπερκέρδη και πλούτο για τους λίγους.

Για άλλη μια φορά, όπως έγινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος δεν θα το πληρώσουν όσοι κέρδισαν και επιδοτήθηκαν από αυτή την εξέλιξη, αλλά κυρίως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει συνεχώς, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η ήδη υπέρογκη νέα φτώχεια στην Ελλάδα.

To Γραφείο Τύπου