Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/01/2013

Συνέντευξη τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας - Γραμματείας Τμ. Φ.Α. και Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

photo Όπως είναι γνωστό η τρικομματική κυβέρνηση έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες άσκησης πολιτικής στη τρόικα, η οποία με το πρόσχημα της «τεχνικής βοήθειας» διοργανώνει επισκέψεις της TASK FORCE σε όλα τα Υπουργεία.

Η αποστολή αυτών των επισκέψεων είναι ο υποτιθέμενος έλεγχος της δημοσιονομικής κατάστασης, η αξιολόγηση των υπηρεσιών κάθε Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων, αλλά ο τελικός στόχος είναι η επιβολή πολιτικών που διαλύουν κάθε πλευρά της κοινωνικής πρόνοιας.

Για τον αθλητισμό ειδικότερα, οι επισκέψεις αυτές σημαίνουν κάτι παραπάνω από δραματική μείωση των επιχορηγήσεων, γεγονός που ήδη γνωρίζουμε. Σημαίνουν απόλυτη αποχώρηση του κράτους από την Συνταγματική του υποχρέωση να στηρίζει τον αθλητισμό, σημαίνουν επιβολή συρρίκνωσης του αντικειμένου μέσω κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων που εξυπηρετούν κρίσιμους τομείς του αθλητισμού, σημαίνουν πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων αθλητικών χώρων, σημαίνουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων και ουσιαστική κατάργηση του αθλητισμού. Ο αθλητισμός θα είναι ιδιωτικός και επί πληρωμή μόνο για όσους αντέχουν.

Η αξίωση της τρόικα και των Σουηδών ελεγκτών της TASK FORCE κατά τη πρόσφατη «επίσκεψη» στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για πλήρη κατάργηση των επιχορηγήσεων για τον αθλητισμό και η μετατροπή των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών σε Ανώνυμες Εταιρείες, είναι καταστροφική.

Η απαίτηση για μαζικές απολύσεις εργαζομένων των Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι προκλητική.

Η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σε τμήμα μιας υποδιεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας εξυπηρετεί τους παραπάνω σκοπούς.

Η τρικομματική κυβέρνηση εξυπηρετεί τις ανάλγητες ορέξεις των δανειστών και στην καταστροφή του ελληνικού αθλητισμού και ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν φαίνεται διατεθειμένος, παρά το ότι προέρχεται από τις τάξεις του αθλητισμού, να πράξει το αυτονόητο. Να αντιδράσει ακόμα και να παραιτηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει το εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα για ένα «ΕΝΙΑΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ» στη χώρα. Ο Αθλητισμός με κυβέρνηση της Αριστεράς θα παραμείνει ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. Για όλους, και όχι μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, με το Βουλευτή Δημήτρη Γελαλή, και την αντιπροσωπεία του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, με τους Συναδινό Ιούλιο και Τάσο Πανταζίδη, μέλη της Κ.Ε. και τους Κωσταρόπουλο Γιώργο και Δρίβα Γιάννη, μέλη της Γραμματείας του Τμήματος, θα συναντήσουν τους αθλητικούς φορείς της Λάρισας:

Τους εργαζόμενους του ΕΑΚ Λάρισας, με τους οποίους θα συζητήσουν για τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΑΚ Λάρισας και τα συνδεμένα με αυτό εργασιακά τους προβλήματα. Για το σχεδιαζόμενο έγκλημα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων αθλητικών φορέων και παράδοσης δημόσιων αθλητικών υποδομών σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα πράξει τα αυτονόητα ώστε το ΕΑΚ Λάρισας να καταστεί αυτοδύναμο και βιώσιμο χωρίς να αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο ο δημόσιος χαρακτήρας του και η υπηρεσία του στον ελληνικό αθλητισμό. Η συμβολή των εργαζόμενών του, μέσα από διαδικασίες συλλογικής συμμετοχής στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, είναι σημαντική για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Τους κολυμβητικούς συλλόγους, με τους οποίους θα συζητήσουν τα προβλήματα λειτουργίας του κολυμβητηρίου και των συλλόγων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ λαμβάνοντας την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ενίσχυσης της κολύμβησης και διασφάλισης λειτουργίας των κολυμβητηρίων, όπως για παράδειγμα:

1.    Χρηματοδότηση των εγχώριων πανελλήνιων πρωταθλημάτων και ταυτόχρονα συνεχή-αυστηρό έλεγχο της διαχείρισης των πόρων από τις ομοσπονδίες, μέσα από το σύστημα ενιαίας αρχής πληρωμών που έχουμε επεξεργασθεί

2.    ειδική τιμολογιακή και φορολογική πολιτική στα καύσιμα, όταν πρόκειται για τη λειτουργία δημόσιων αθλητικών χώρων

3.    συνεργασία και πολύπλευρη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα εποπτευόμενα από αυτή κολυμβητήρια

4.    ένταξη των κολυμβητηρίων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων σε προγράμματα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να τις καταστήσουμε ενεργειακά αυτοδύναμες, βιώσιμες και σε πολλές περιπτώσεις επικερδείς

5.    στελέχωση με εξειδικευμένο τεχνικό και ιατρικό προσωπικό ώστε να πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των αθλουμένων

Την Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Λάρισας, με την οποία θα συζητήσουν για τα προβλήματα του αθλήματος στη Λάρισα και γενικά.

Η μείωση των επιχορηγήσεων, η οποία σχεδιάζεται κατʼ επιταγή της τρόικα αλλά μέχρι σήμερα κρύβεται επιμελώς από την αθλητική ηγεσία, θα είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούμε να μιλάμε για αθλητισμό στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους αθλητικούς φορείς σε αντίσταση. Εμείς, όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού ξέρουμε τι θα πει συλλογικότητα και αγώνας. Ήρθε η ώρα αν δεν αντιδράσουμε τώρα θα βιώσουμε ένα αθλητικό αρμαγεδώνα.

Θα σταθούμε δίπλα στους αθλητικούς συλλόγους, στους αθλητές και τους προπονητές. Σε κάθε εργαζόμενο στον χώρο του αθλητισμού. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στη νεολαία και σε κάθε πολίτη.

Ευχαριστούμε

*Τη συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, παρουσία του βουλευτή Λάρισας Δημήτρη Γελαλή, τα μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Ιούλιος Συναδινός (συντονιστής Τμήματος, μέλος Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ), Τάσος Πανταζίδης (μέλος Γραμματείας Τμήματος και μέλος ΠΣΕ) και Γιάννης Δρίβας (μέλος Γραμματείας Τμήματος), ενώ την εισαγωγή έκανε ο συντονιστής του Τμήματος Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Γιώργος Κωσταρόπουλος.