Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/01/2013

Επίσκεψη στο ΕΑΚ Λάρισας

Συνάντηση με εργαζομένους του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας, πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  Ιούλιος Συναδινός (συντονιστής Τμήματος, μέλος Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ), Τάσος Πανταζίδης (μέλος Γραμματείας Τμήματος και μέλος ΠΣΕ) και Γιάννης Δρίβας (μέλος Γραμματείας Τμήματος), ο βουλευτής Λάρισας Δήμητρης Γελαλής και ο συντονιστής του Τμήματος Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας Γιώργος Κωσταρόπουλος.

Ο διευθυντής του ΕΑΚ Λάρισας, κ. Δημήτρης Μακρίδης, αναφέρθηκε στην αδιέξοδη κατάσταση που έχει οδηγηθεί το ΕΑΚΛ λόγω της έλλειψης προσωπικού, της υποχρηματοδότησης και του χαμηλού προϋπολογισμού από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι: «Το αθλητικό κέντρο βρίσκεται σε απόγνωση, εξαιτίας των χαμηλών επιχορηγήσεων αδυνατούμε να καλύψουμε λειτουργική έξοδα, όπως τη θέρμανση των χώρων. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του αθλητικού κέντρου είναι τεράστιος και απαιτεί τακτική συντήρηση, η όποια γίνεται πλέον με την αυτοθυσία των εργαζομένων. Υπερβάλουμε σε υπηρεσίες με εργασιακές υπερβάσεις για να προσφέρουμε στην αθλούμενη νεολαία τα απολύτως απαραίτητα και να κρατήσουμε τα γήπεδα προσβάσιμα σε όλους.

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στην καθαριότητα και στην υγιεινή των χώρων. Ιδιαίτερα στο κολυμβητήριο, τον πιο ευαίσθητο χώρο των εγκαταστάσεων, δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης καθαριότητα.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν πρόβλημα στην αξιοπιστία της υπηρεσίας  και μας καθιστά υπόλογους και ελλειμματικούς  σε περίπτωση που κάτι θα πάει στραβά.

Οι πολιτικές κατευθύνσεις των τελευταίων χρονών, ο ανορθόδοξος τρόπος με τον όποιο η εκάστοτε επιτροπή αποφάσιζε και κοστολογούσε διαφορετικά τις υπηρεσίες οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο και σε φαύλο κύκλο. Η πολιτική βούληση τους είναι να μετακυλήσουν το κόστος των παραπάνω σε γονείς και μαθητές».

Από τη πλευρά του ο βουλευτής, Δημήτρης Γελαλής, υποστήριξε ότι: «Η κυβερνητική πολιτική εξαφάνισε και τον αθλητισμό από τον κρατικό προϋπολογισμό και έφερε τα συνακόλουθα αποτελέσματα με τις μειώσεις εργαζομένων, τις περικοπές στις ετήσιες επιχορηγήσεις και τη μεταφορά του κόστους των εθνικών γυμναστηρίων στους δήμους και στις περιφέρειες.

Οι μνημονιακές περικοπές ανάγκασαν πολλά στάδια, γυμναστήρια και κολυμβητήρια να αδυνατούν πλέον να φιλοξενήσουν τους αθλούμενους και το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται η αθλητική δραστηριότητα για πολλά αθλητικά σωματεία. Ένα αποτέλεσμα που επιβαρύνει την ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών.

Ο αθλητισμός, έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης την τελευταία εικοσαετία, είναι από εκείνους τους τομείς κοινωνικής πρόνοιας που οδηγούνται από την τρόικα στην εξαφάνιση, με πολύ σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον δημόσιο χαρακτήρα του».

Τα  μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τόνισαν ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι αντιμάχεται τη μνημονιακή πολιτική που οδηγεί τον αθλητισμό στην καταστροφή και τον μετατρέπει σε είδος πολυτελείας.

Η μείωση των επιχορηγήσεων, η οποία σχεδιάζεται κατʼ επιταγή της τρόικα αλλά μέχρι σήμερα κρύβεται επιμελώς από την αθλητική ηγεσία, θα είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούμε να μιλάμε για αθλητισμό στην Ελλάδα.

Η τρόικα εσωτερικού αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στη νεολαία μας και ο αρμόδιος Υφυπουργός αθλητισμού σιωπά.

Ο Αθλητισμός είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις στον αθλητισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ λαμβάνοντας την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ενίσχυσης και διασφάλισης λειτουργίας των αθλητικών κέντρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει το εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα για ένα «ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού» στη χώρα μας, με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά».

Στη συνάντηση εκ μέρους των εργαζομένων ΕΑΚ Λάρισας συμμετείχαν οι κκ. Δημήτρης Βλάνδος, Θωμάς Αντωνόπουλος και Γιώργος Τσουκαρέλας.

To Γραφείο Τύπου