Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/01/2013

Το Υπουργείο Παιδείας “νίπτει τας χείρας του” για τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας...

Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού απάντησε σε ερώτηση που καταθέσαμε σε σχέση με την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο Μουσικό Σχολείο Αργολίδας (Προσύμνη). Αν και έσπευσαν να απαντήσουν, δημιουργώντας προσδοκίες, ωστόσο οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν μάλλον απογοητευτικές...

Στο κρίσιμο αίτημα που διατυπώσαμε, για την άμεση ανάγκη να καλυφθούν οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος της Παραδοσιακής Μουσικής, η απάντηση απλά αγνοείται. Με λίγα λόγια είμαστε ήδη στο 2ο τρίμηνο και καμία λύση δε διαφαίνεται για την κάλυψη του κενού, πόσο μάλλον για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών.

Ταυτόχρονα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ελλείψεις καθηγητών μουσικών οργάνων η απάντηση που δόθηκε ήταν τουλάχιστον γραφική. Η μόνιμη επωδός του Υπουργείου σε σχέση με τα κενά σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης επαναλήφθηκε ως εξής: “στη συνέχεια τίθεται η κάλυψη των υπόλοιπων κενών μουσικών ειδικεύσεων”.

Το γνωστό πρόβλημα με τις πιστώσεις του Υπουργείου που πάντα καθυστερούν είναι δυστυχώς προβλέψιμο. Γιατί άραγε η πολυπόθητη δόση-μαμούθ που πήρε η χώρα για ακόμα μια φορά δεν μεταφράστηκε σε προσλήψεις, στην Παιδεία εν προκειμένω;  

Με απλά λόγια το Υπουργείο απέφυγε να πάρει θέση για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, δίνοντας βάσιμα επιχειρήματα ότι τα Μουσικά Σχολεία αποτελούν ασύμφορη “πολυτέλεια” για την Παιδεία που “οραματίζονται”.

Ωστόσο, η απάντηση που δεν πήραμε από το Υπουργείο μπορεί και θα δοθεί από τους μαθητές, τους καθηγητές και όλους αυτούς που αγωνιούν για τη διατήρηση και την επέκταση του θεσμού των Μουσικών Σχολείων. Αυτοί γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλύτερα πόσο απελευθερωτική και γόνιμη είναι η Μουσική Εκπαίδευση.

Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε θερμά και εμείς τις παράστασεις διαμαρτυρίας (μετά μουσικής πάντα) που οργανώνουν στις 30 Ιανουαρίου τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία όλης της Ελλάδας στο Υπουργείο Παιδείας, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στα δίκαια αιτήματα για μια αναβαθμισμένη και δημιουργική Παιδεία.

To Γραφείο Τύπου