Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/02/1999

3μερη επίσκεψη του ΣΥΝ στη Μόσχα (4-7/2/99)

Τριήμερη επίσκεψηαντιπροσωπείας του ΣΥΝ στη Μόσχα (4-7/2/99)

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μαζί με τον Πάνο Τριγάζη υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και κλιμάκιο του ΣΥΝ πραγματοποίησαν τριήμερη αποστολή στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μόσχα, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση και με πρόγραμμα που έκανε ο κ.Γκ.Ζουγκάνωφ (ηγέτης της Λαϊκής Πατριωτικής Ένωσης της Ρωσίας), ο Πρόεδρος και η αποστολή του ΣΥΝ συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη Αλέξιο, τον κ.Ζουγκάνωφ και το Προεδρείο της Λαϊκής Πατριωτικής Ένωσης, τον Α’ Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ.Αβντέγεβ, τον κ.Λούσκωφ, Δήμαρχο της Μόσχας, τον κ.Τσιλιγκάρωφ, Αντιπρόεδρο της Δούμας, τον κ.Μορόζωφ, Πρόεδρος του Κόμματος “Ρωσικής Επαρχίας”, τον κ. Μάλτσεφ, Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργαζομένων, τον κ.Λαπσίν, Πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος, τον κ.Ποντπεριόσκιν, Πρόεδρο του Κόμματος Πολιτιστική Κληρονομιά, Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Δούμα.

Κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Η τριήμερη αποστολή του ΣΥΝ στη Μόσχα είχε σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα και πλούσια συμπεράσματα ευρύτερης σημασίας.

1. Οι ελληνορωσικέςσχέσεις σε όλα τα επίπεδα μπορούν και πρέπει να αξιοποιούν διαρκώς αποτελεσματικότερα την ιστορική φιλία των δύο λαών και τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών στην περίοδο που διανύουμε. Γι’ αυτό κι επιβάλλεται να αναβαθμιστούν οι ελληνορωσσικές σχέσεις στον σχεδιασμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο ΣΥΝ με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές και τη συνεργασία που άρχισε στη Ρωσία.

2. Στα κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, οι θέσεις, ο ρόλος και οι κινήσεις της Ρωσίας είναι παράγοντας σταθερότητας και ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή. Στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστηρίζει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και στο Κοσσυφοπέδιο θεωρεί επικίνδυνο λάθος με ιστορικές συνέπειες την στρατιωτική επίθεση χωρίς της γνώμη κι απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κοινότητα στρατηγικών συμφερόντων επιβάλλει να ενεργοποιηθεί η Ρωσσοελληνική Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια στα Βαλκάνια, που αδρανεί μετά από πιέσεις τρίτων, αλλά και να ενεργοποιηθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στην Ν.Α. Ευρώπη και στη Ν.Α. Μεσόγειο.

3. Στη διεθνή σκηνή δεν πρέπει να επικρατήσουν ηγεμονικές στρατηγικές και πρακτικές, που παραμερίζουν τις βασικές αρχές του σημερινού διεθνούς συστήματος, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ κι αναλαμβάνοντας πολεμική δράση κατά περίσταση.

Η Ρωσσία υποστηρίζει την ανάγκη πανευρωπαϊκής πολιτικής για την ασφάλεια, με αναβαθμισμένο ρόλο του ΟΑΣΕ. Ανάλογη προσέγγιση πρέπει να υπάρξει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει στρατηγική και πολιτική οντότητα στις διεθνείς εξελίξεις, προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας ειρήνης και συνεργασίας.

Αποφασιστικός παράγοντας για την προώθηση αυτής της στρατηγικής είναι η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να στηρίζει τη ρωσική στάση και να μην κινείται στο γενικό μονόδρομο της κυβερνητικής πολιτικής.

4. Στο εσωτερικό της Ρωσίας υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα, που επιδεινώθηκαν από τη χρηματιστηριακή κρίση του Αυγούστου.

Η υπόθεση ενός ειρηνικού κόσμου και μιας Ευρώπης με κοινωνική συνοχή, κοινή ανάπτυξη κι ασφάλεια, είναι συνδεδεμένη με τη δημοκρατική σταθερότητα και την ανάκαμψη της Ρωσίας. Όσοι ποντάρουν στη διάλυση της Ρωσίας προωθούν ολέθρια πολιτική. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να βοηθήσει τη Ρωσία να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμένει αδρανής ή να παίζει με όσα συμβαίνουν στη Ρωσία, αφού η πορεία τη αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Αριστεράς στη Ρωσία δίνουν τον αγώνα της πολιτικής ομαλότητας κι εξέλιξης της Ρωσίας, γιατί είναι ιστορικά άδικο και προκλητικό, αυτός ο ηρωϊκός λαός να απειλείται με λεηλασία και διάλυση της χώρας του".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου