Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/02/1999

Τα προβλήματα της γεωργίας και οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Τα προβλήματα τηςγεωργίας και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Αναφερόμενο στα προβλήματα της γεωργίας και τις αγροτικές κινητοποιήσεις το Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Σε μια περίοδο που τα συσσωρευμένα προβλήματα απειλούν το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και συμπιέζουν διαρκώς το αγροτικό εισόδημα η κυβέρνηση αθετεί τις δεσμεύσεις της και ακυρώνει ακόμη και τα μέτρα που εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας.

Η κυβέρνηση πυροδοτεί με την αδιαλλαξία και τις παρελκυστικές της μεθοδεύσεις τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου Είναι εκτεθειμένη τόσο για την πλήρη ασυνέπειά της έναντι των περσινών της δεσμεύσεων όσο και για την απραξία της όλα τα περασμένα χρόνια.

Ο ΣΥΝ έχει υπογραμμίσει έγκαιρα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των υπέρογκων επιτοκίων, την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την επιστροφή του ΦΠΑ, για τη μείωση της τιμής των καυσίμων και τη σχεδιασμένη αναδιάρθρωση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα μέσα και από τη διεκδίκηση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ και της Agenda 2000. Έχει προειδοποιήσει ότι ή διαιώνιση των προβλημάτων θα οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις.

Ένα χρόνο μετά τις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις, ο συνολικός κυβερνητικός απολογισμός είναι τραγικά ανεπαρκής. Παραμένουν και οξύνονται προβλήματα που έχουν σχέση με το υψηλό κόστος παραγωγής, τον περιορισμό των επενδύσεων στη γεωργία, την απουσία πολιτικής για την προώθηση των προϊόντων σε νέες αγορές, την κατάσταση των συνεταιριστικών οργανώσεων και την έλλειψη σύγχρονου θεσμικού πλαισίου.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες για σωρεία καθυστερήσεων, αθέτηση υποσχέσεων, ένα νόμο διάτρητο από τις πελατειακές σκοπιμότητες, για τη ρύθμιση των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων και ένα νόμο για τους νέους αγρότες που ακόμα, δυστυχώς, δεν έχει τεθεί σε ουσιαστική εφαρμογή.

Η κυβέρνηση αντί να εκτοξεύει απειλές και να επιχειρεί με αποπροσανατολιστικές μεθόδους να φέρει τους αγρότες σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινωνία, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύσεις στα ώριμα και δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου