Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/01/2013

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στο ραδιόφωνο του Σκαϊ (Λυριτζής – Οικονόμου)


-       Έχετε ενημερωθεί για την πρόταση που έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, προτείνουν στην κυβέρνηση να ανοίξει διάλογος, να ισχύσει η συλλογική τους σύμβαση το επόμενο τρίμηνο, μέχρι τον Απρίλη, που είναι να ισχύσει και να ανοίξει ένας διάλογος για την υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης .. και αν δεσμευτεί η κυβέρνηση, διακόπτουν την απεργία. Τι λέτε εσείς, που έχετε εκφράσει και τη συμπαράστασή σας στον αγώνα των…

 

Νομίζω ότι είναι μια απόλυτα λογική πρόταση, που αντιλαμβάνεται και τις επιπτώσεις από την απεργία. Ταυτόχρονα βεβαίως νομίζω ότι είναι και η ενδεδειγμένη οδός, αντί αυτής της πολεμικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση απέναντι στους απεργούς. Πρέπει να αντιληφθούμε κάποια στιγμή, με δεδομένη την αποτυχία αυτής της ισοπεδωτικής λογικής, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι. Και μακάρι να γίνει αφορμή αυτή η απεργία, έτσι ώστε να σταματήσει πια αυτή η ισοπεδωτική εξοντωτική λογική απέναντι στους μισθωτούς, που θέλει ανεξαρτήτως θέσεων κ.λπ. να τους υπαγάγει όλους στο ενιαίο μισθολόγιο με σκοπό να συνεχίσει να υλοποιείται το σχέδιο της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης.

 

-       Ναι, αλλά αυτό είναι επιταγή του μνημονίου, της τρόικας, όπως ξέρετε..

 

Ναι, γι αυτό λέμε ότι πρέπει να σταματήσει. Δεν το ξέρατε; Τώρα το ανακαλύψατε; Προφανώς, εκεί είναι η πέτρα του σκανδάλου…

 

-       Ναι, αλλά αυτό δεν αλλάζει άμεσα, αυτό θέλω να πω. Δηλαδή αν η κυβέρνηση υποχωρήσει τώρα σʼ αυτό και πει ότι πάω ένα βήμα πίσω με το ενιαίο, θα έχει πρόβλημα με όλους τους κλάδους των εργαζομένων…

 

Το αντιλαμβάνομαι, γι αυτό θεωρώ ότι έχει μια συμβολική αξία η συγκεκριμένη  κινητοποίηση Κι η επιτυχία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μακάρι θα έλεγα επιπλέον να αρχίσει το ξήλωμα αυτής της πολιτικής από τη συγκεκριμένη αυτή κινητοποίηση. Βεβαίως πρέπει να τελειώνουμε με το μνημόνιο.

 

-       Ναι, αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά και εσάς, έτσι όπως το λέτε…. Δηλαδή αν, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ μεθαύριο γίνει κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι εσείς θα πάτε πίσω από μια τέτοια απόφαση  και θα επιστρέψετε τα πάντα στους πάντες…

 

Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι αυτό που είπε και πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις ΗΠΑ, ότι το μνημόνιο είναι νεκρό. Και ξέρετε ότι τους νεκρούς είτε τους θάβουν, είτε τους καίνε. Θα καταγγείλουμε λοιπόν το μνημόνιο.

 

-       Αυτό, επειδή είστε και έμπειρος στην πολιτική, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τίποτε  ότι το μνημόνιο είναι νεκρό. Το μνημόνιο εφαρμόζεται. Δηλαδή θέλω να πω το μνημόνιο μπορεί ως σύμβαση να μην σημαίνει τίποτα για κάποιους πολιτικά, στην πραγματικότητα όμως ζούμε την εφαρμογή του, δηλαδή ζούμε τα μέτρα τα οποία έχει υπαγορεύσει, ζούμε την αφαίρεση των μισθών, των συντάξεων, το νέο θεσμικό περιβάλλον κ.λπ. Επομένως δεν είναι νεκρό. Είναι το διαμορφωμένο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Και γι αυτό η ερώτηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τι θα κάνετε μʼ αυτό… Άσε στα χαρτιά.. χαιρετίσματα…

 

Μα αυτό το περιβάλλον, το οποίο είναι αποτέλεσμα του μνημονίου, θέλουμε να αλλάξουμε και γι αυτό μιλάμε για ακύρωσή του. Νομίζω ότι αυτό ήταν γνωστό από τον Μάιο, τον Ιούνιο, στις εκλογές.. κι όλο αυτό το διάστημα. Είναι πολύ ξεκάθαρη και σαφής αυτή η θέση και όπως επίσης είναι σαφές ότι δεν το σχετίζουμε με το θέμα της αναγκαίας επαναδιαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση..

 

-       Ναι, η δανειακή σύμβαση δεν είναι συνδεδεμένη;.. δηλαδή εννοώ το χρέος και η δανειακή σύμβαση…

 

Είναι συνδεδεμένη με βάση την παρούσα πολιτική. Στη δικιά μας αντίληψη νομίζω ότι πρέπει να αποσυσχετιστεί και να το δούμε ξεχωριστά.

 

-       Τώρα πάμε και στο βίντεο να δούμε τι έγινε τελικά… Αισθάνεστε δικαιωμένοι απʼ αυτή την ιστορία;..

 

Και οργισμένοι αισθανόμαστε και δικαιωμένοι. Θεωρώ τελικά ότι είναι τομή στα μεταπολιτευτικά πολιτικά πράγματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ευκολία να υιοθετεί ένα πλαστογραφημένο τελικά βίντεο το οποίο μάλιστα να αφορά ένα τεράστιο ζήτημα, το θέμα της τρομοκρατίας., στο οποίο περίπου θεωρείται ως ηθικός αυτουργός του τελευταίου χτυπήματος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πράγμα είναι χωρίς προηγούμενο..

 

-       Πάντως η κυβέρνηση λέει ότι εντάξει.. υπάρχει μια παραδοχή ότι αυτό που έγινε δεν ήταν και το καλύτερο… καταδικάζεται από διάφορους βουλευτές κ.λπ. και από τους εταίρους της και από βουλευτές της Ν.Δ., αλλά από εκεί και πέρα, λέει, αν βάλεις όλη τη δήλωση του συγκεκριμένου βουλευτή του κ. Διαμαντόπουλου είναι πάνω-κάτω τα ίδια συμπεράσματα, λέει, θα βγάλεις…

 

Ε, δεν είναι έτσι. Φαντάζομαι ότι την έχετε διαβάσει…

 

-       Εμείς την έχουμε διαβάσει και την έχουμε ακούσει.. Είναι δουλειά μας…

 

.. Άρα είναι σαφής η καταδίκη και το γεγονός ότι δεν αποτελεί η βία δική μας επιλογή. Αντίθετα μιλάει για τις πολλαπλές μορφές βίας αυτή τη στιγμή. Βία είναι κι αυτό που κάνει ο κ. Κεδίκογλου όταν τρομοκρατεί όλη την κοινωνία. Γιατί έχει ένα στοιχείο τρομοκράτησης της κοινωνίας, όταν λέει πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει υπόγειες διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.. Έτσι δεν είναι;..

 

-       Ποιον ευνοεί αυτή η ιστορία όμως;…

 

Ποιον βολεύει; Βολεύει την κυβέρνηση…

 

-       Βολεύει την κυβέρνηση.. Δηλαδή δεν είναι παρανοϊκό… να χρησιμοποιείς ένα μέσο το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι φτιαγμένο ας πούμε, να υφίστασαι την κριτική απʼ όλες τις πλευρές, ακόμα και από τους κυβερνητικούς εταίρους.. για να κερδίσεις τι;  Την ώρα που υπάρχουν ένα σωρό θέματα πολιτικά.. Εγώ θα σας έλεγα ακόμα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προοπτικές της χώρας, τις πολιτικές που ακολουθεί το κάθε κόμμα που θα μπορούσε να ανοίξει ένας διάλογος επί της ουσίας…

 

Οι παρατηρήσεις σας είναι εύλογες. Αλλά θεωρώ ότι εδώ ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας, το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται. Αυτή η τακτική των πλαστογραφιών, της προσπάθειας διαστρέβλωσης θέσεων είναι πλέον κυρίαρχη στη Ν.Δ. και τα επικοινωνιακά της επιτελεία από τον Μάιο..

Ποιο είναι τώρα το ακόμα χειρότερο που συμβαίνει;  Ότι έχει ενσωματωθεί σε μια στρατηγική έντασης και διχασμού. Γιατί γίνεται αυτή η επιλογή αυτής της στρατηγικής; Πρώτα απʼ όλα για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα επίδικα, για να μην συζητάμε για το φορολογικό, για τη ΔΕΗ, για τις απολύσεις στο δημόσιο και όλα αυτά τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα. Δεύτερον, να γίνει μια προσπάθεια να αποκοπεί η επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ευρύτερο κοινό που παρακολουθεί και ελπίζει στην πολιτική του. Τρίτον, μέσω της προσπάθειας στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά να δημιουργήσει ένα γενικευμένο κλίμα τρομοκράτησης και ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων..

 

-       Μήπως την πατήσατε όμως κι εσείς λίγο;. μπαίνοντας σ΄ αυτή την αντιπαράθεση και μάλιστα οξύτατη…

 

Όταν είσαι αμυνόμενος, πρέπει να απαντήσεις. Τι να κάνουμε; Να αφήσουμε να βγαίνει ο κάθε υπουργός… Βλέπετε ότι συνεχώς ολοένα και περισσότερο σηκώνουν τους τόνους. Βγήκαν την επομένη και λέει ο κ. Δένδιας σας καλωσορίζω στη νομιμότητα. Δηλαδή τι είμαστε; Παράνομοι;  Εγώ δηλαδή είμαι ο εκπρόσωπος Τύπου ενός παράνομου κόμματος; ..

 

-       Έτσι όπως σηκώθηκε.. ναι…. Αλλά εγώ ήθελα να σας ρωτήσω αν ζητάτε και την αποπομπή του κ. Κεδίκογλου, την παραίτησή του ή οτιδήποτε άλλο.. γιατί για τον κ. Δένδια το έχετε πει ευθέως…

 

Εμείς ζητάμε την καταδίκη -κι αυτή έχει ουσιαστικά επέλθει στη συνείδηση του κόσμου αυτής της πολιτικής. Θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνη για την πολιτική ομαλότητα και τη δημοκρατία αυτή η πολιτική.

 

-       Τώρα για τον κ. Τσίπρα… όπως το είπε κι ένας ακροατής… θα γυρίσει με ζιβάγκο από τις ΗΠΑ.. Πώς θα γυρίσει; Γιατί βλέπουμε μεγάλη στροφή….

 

Δεν είναι της μόδας πια τα ζιβάγκο, όπως δεν είναι και της μόδας ο ανδρεοπαπανδρεϊσμός. Κι όλοι αυτοί που μιλάνε για αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβουν  ποια είναι η τομή που έχει συμβεί στη σύγχρονη ιστορία πια με το μνημόνιο. Το παλιό δικομματικό σύστημα δεν μπορεί κανείς να το αναστηλώσει.

 

-       Αναβιώνεται ένα τέτοιο άρωμα δικομματισμού…. Αυτή η κόντρα που βλέπουμε μεταξύ ημών και υμών.. αυτή είναι..

 

Δεν είναι έτσι. Δεν ήταν χαρακτηριστικό της μεταπολιτευτικής πολιτικής ζωής αυτού του είδους η κόντρα, από τη Ν.Δ. για παράδειγμα. Αυτό, όπως έχω πει κατ΄ επανάληψη,  είναι κάτι το οποίο χρεώνεται στον ίδιο τον κ. Σαμαρά ο οποίος με τους ακροδεξιών πεποιθήσεων συμβούλους του ουσιαστικά έχουν ξηλώσει κι αυτή τη μεταπολιτευτική καραμανλική ταυτότητα της Ν.Δ.

 

-       Του μεσαίου χώρου δηλαδή…

 

Ακριβώς.

 

 

To Γραφείο Τύπου