Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/02/1999

Επίσκεψη του Ν.Κωνσταντόπουλου στην Ηλεία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος βρίσκεται στην Ηλεία για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης.

Σε συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ, με την ευκαιρία της επίσκεψής του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε:

"Η πολιτική ζωή διανύει περίοδο μεγάλων αντιφάσεων.
Η πολιτική δυσφορία που προκαλείται από την αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα του πολιτικού σκηνικού δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με θεσμικές ρυθμίσεις και εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις, αλλά με όρους επικοινωνιακής δημοσιότητας
Η κοινωνική δυσφορία που προκαλεί η μονόπλευρη και άδικη κυβερνητική πολιτική, δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με μέτρα κοινωνικής στήριξης και δικαιοσύνης, αλλά με πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και κυβερνητικού αυταρχισμού.
Με ευθύνη της κυβέρνησης η πολιτική ζωή γίνεται περισσότερο παζάρι καλλιστείων και λιγότερο πεδίο ιδεών. Σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα αντιτάσσεται η λογική του �άστο να σαπίσει� και στην αναστάτωση της κοινωνίας αντιπαρατίθεται η εφήμερη ευφορία των χρηματιστηρίων.
Την ώρα που είναι ώριμες οι συνθήκες για ριζικές τομές και ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης και κράτους, παίζονται μικρομακιαβελλικά παιχνίδια παρασκηνίων της εξουσίας, για να μείνουν τα πράγματα υπό τον επιθυμητό έλεγχο.

Ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του δηλώνουν διαρκώς ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους και για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας προσφεύγουν στις επικοινωνιακές συνταγές ωραιοποίησης της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση φτιάχνει μια μαγική εικόνα αισιοδοξίας για την κατάσταση της χώρας, αλλά η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς:

Όπου κι αν γυρίσει κανείς το βλέμμα του θα διαπιστώσει δυσαρέσκεια των πολιτών, αγωνία κι ανασφάλεια, προβλήματα, παλιά και νέα, που παραμένουν ανοιχτά.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση του κ.Σημίτη, κουφή και τυφλή, δεν βλέπει και δεν ακούει τίποτε. Έχει εμπιστευθεί την πορεία της χώρας στον αυτόματο πιλότο της αγοράς και του χρηματιστηρίου. Ο κ. Σημίτης απλώς ασκείται σε αριθμητικές εξισώσεις, για το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, για τις σφυγμομετρήσεις των συνεντεύξεών του στα ΜΜΕ, για τις δημοσκοπήσεις, για τις δημόσιες σχέσεις με συγκροτήματα συμφερόντων, για τις κινήσεις παρασκηνίου ώστε να είναι υπό έλεγχο οι πολιτικές εξελίξεις ερήμην του ελληνικού λαού.

Κάνει λάθος, όμως, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, εάν πιστεύουν ότι μόνο με τη βοήθεια των ΜΜΕ και τις ετοιμοπαράδοτες συνταγές παρασκηνίου, μπορούν να χειραγωγήσουν τον ελληνικό λαό και την πολιτική ζωή.

Ο Ιούνιος είναι κοντά και ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα πολύ πιο ηχηρό μήνυμα από αυτό των δημοτικών εκλογών.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής κι ενίσχυσης των δυνάμεων της Αριστεράς, που αγωνίζονται για αλλαγή του σημερινού πολιτικού συστήματος, για αλλαγή των πολιτικών που ασκούνται και των συσχετισμών που τις εναλλάσσουν και τις διαιωνίζουν.

Ο ΣΥΝ απευθύνεται στον ελληνικό λαό με αίσθημα ευθύνης.

Η κεντροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και το σύστημα διακυβέρνησης που συντηρεί με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο είναι από τις βασικές αιτίες των σημερινών αδιεξόδων του.

Σε αυτήν την πολιτική μία είναι η ουσιαστική απάντηση:

Αλλαγή συσχετισμών για μετατόπιση του άξονα των εξελίξεων προς τα αριστερά".

Για τα σενάρια περί κόμματος Αβραμόπουλου

"Το κόμμα του κ.Αβραμόπουλου θα κριθεί όταν δημιουργηθεί από τις θέσεις του, από τα πρόσωπα που θα εμφανιστούν, από τις προτάσεις του για τα προβλήματα της χώρας και από τον στόχο ίδρυσής του - έναντι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Τότε θα αρχίσουν τα πραγματικά όργανα, θα αποσαφηνιστεί το κλίμα, θα γίνει βαρύτερο για την πολιτική ζωή και θα εμφανίσει ένα συνωστισμό στο κεντροδεξιό χώρο. Μέχρι τότε η τεχνική Αβραμόπουλου αποτελεί υπόθεση επικοινωνιακής πρακτικής και πολιτικού μάρκετινγκ, που τροφοδοτείται από πολλές πλευρές προκειμένου να κρατηθεί με αναπαλαιώσεις το πολιτικό σκηνικό, που μπάζει από παντού και κρατάει αιχμάλωτες τις εξελίξεις".

Για τις δηλώσεις Σημίτη περί προεδρολογίας και πολιτικού κλίματος εν όψει ευρωεκλογών

"Βλάπτει η πρόωρη προεδρολογία τόσο το πολιτικό κλίμα όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ.Σημίτης λέει για τις ευρωεκλογές ότι έλεγε και για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Θέλει να είναι δημοψήφισμα υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής.
Για το στόχο αυτό χρησιμοποιεί τα πάντα: Και γραμμάτια της ΟΝΕ προεξοφλεί, και λευκές επιταγές εκδίδει, και την πρόωρη προεδρολογία ενεργοποιεί . Και στα ΜΜΕ προσφεύγει για να μακιγιάρει την πολιτική του. Ο κ.Σημίτης τα παίζει όλα στο βωμό της προεκλογικής σκοπιμότητας. Και την ΟΝΕ και τον Πρόεδρο και τον Αρχιεπίσκοπο και τα ΜΜΕ και τα παρασκηνιακά σενάρια για κόμματα και πρόσωπα".

To Γραφείο Τύπου