Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/01/2013

Αποσπάσματα δηλώσεων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στον Real FM

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Ν.Χατζηνικολάου), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η πρωτοβουλία που έχουμε προαναγγείλει ότι θα αναλάβουμε ως ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο θεωρούμε ότι θα στηριχθεί από όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου. Ήταν η μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για την οποία ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί ότι θα συγκροτηθεί άμεσα, κι όχι σε τρία τέρμινα.

Και κάτι ακόμη: το 2010, η ΝΔ ισχυριζόταν ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 9% και όχι 15,5% και κατήγγειλε τον κ. Γεωργίου, όταν διορίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα μέσα της ίδιας χρονιάς. Τώρα, στον προϋπολογισμό του ʼ13 και με πρωθυπουργό τον Σαμαρά, η ΝΔ λέει ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,5% και όχι 9% και κρατάει τον κ. Γεωργίου ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι πολύ χοντροκομμένες αυτές οι αντιφάσεις για να περάσουν χωρίς σχολιασμό και ερμηνεία.

Διευρύνεται ο κύκλος των συνομιλητών του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή και η άλλη πλευρά συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αλλάξει θεσμική συμπεριφορά. Σε πείσμα ορισμένων που μέσα στη χώρα μας κάνουν χολερικά σχόλια για αυτές τις συναντήσεις, οι δηλώσεις Σόιμπλε, οι δηλώσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης Ομπάμα και του ΔΝΤ δείχνουν άλλη εικόνα. Η προσπάθειά μας είναι δύσκολη, αλλά βήμα-βήμα, μέχρι τώρα, θεωρούμε ότι είναι αποδοτική, γιατί προσπαθούμε να ανατρέψουμε την καρικατούρα του «μπαμπούλα» και επικίνδυνου ΣΥΡΙΖΑ που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση με τη βοήθεια των συμμάχων της.

Είναι λογικό, κυβερνήσεις όπως η γερμανική, η αμερικανική ή μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί όπως το Δ.Ν.Τ να σκέφτονται ότι αύριο, μπορεί η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να είναι ο κορμός της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης. Γνωρίζουν την πολιτική μας, γνωρίζουν ότι διαφωνούμε με το καταστροφικό πρόγραμμα της μονομερούς λιτότητας και της ύφεσης, αλλά ο διάλογος έχει μεγαλύτερη αξία όταν υπάρχουν διαφορές. Δεν είμαστε βολικοί και εύκολοι συνομιλητές, αλλά είναι υποχρεωμένοι να συζητούν μαζί μας.

Η αθλιότητα με το χαλκευμένο βίντεο Κεδίκογλου που βγήκε με εντολή Σαμαρά προφανώς, και για την οποία θα δώσουμε και δικαστική συνέχεια, προκάλεσε εκτός των άλλων και ενδοκυβερνητικές αποστάσεις και τριβές. Ζητώ λοιπόν από τον πρωθυπουργό, για να διαψεύσει και τις θεωρίες ότι στην ιστορία είναι ανακατεμένος και ο έμπιστός του κ. Μουρούτης, να «μαζέψει» αμέσως τον κ. Κεδίκογλου και το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ και να σταματήσει να «μιζάρει» στην επικίνδυνη θεωρία που βάζει τη μισή Βουλή να κατηγορεί την άλλη μισή για ενθάρρυνση της τρομοκρατίας.

Είναι συλλογική μας θέση και προσωπική μου εμμονή και προτροπή να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, όσο πιο σοβαρά και συγκροτημένα γίνεται, στην επεξεργασία, διατύπωση και προβολή του συγκεκριμένου, εναλλακτικού, κυβερνητικού μας προγράμματος. Να μην το εμφανίσουμε  παραμονές των επόμενων εκλογών, αλλά πολύ πιο σύντομα. Και να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τις εκλογές η δύναμη που θα κάνει καμπάνια αλλά και αντιπολίτευση, με γνώμονα ένα πρόγραμμα πιο επεξεργασμένο, πιο κοστολογημένο, πιο ρεαλιστικό.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν απαιτήσεις του κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να τις καλύψουμε με το διπλό στοίχημα: εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα-γρήγορη και ουσιαστική μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, χωρίς φάλτσα και παραφωνίες. Επίσης, πρέπει την κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική αλλά δεν την έχουμε πείσει ότι είμαστε η καλύτερη εναλλακτική λύση, να την κερδίσουμε ή έστω να πάψουμε να την έχουμε απέναντι.

To Γραφείο Τύπου