Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/02/1999

Κρίση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας

Αναφερόμενο στην κρίση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις αναδεικνύουν την κρίση και την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με αποκορύφωμα το δημόσιο νοσοκομείο, η εικόνα του οποίου παρουσιάζεται απαράδεκτη έως αποκρουστική. Οι επιπτώσεις από αυτή την κατάσταση είναι οδυνηρές για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού, που χρειάζεται την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των υπουργών Υγείας είναι τεράστιες -γιατί οι επιλογές τους που οδηγούν στην απαξίωση του δημόσιου τομέα υγείας και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, την αύξηση της παραοικονομίας, την ανεξέλεγκτη παρέμβαση των ιδιωτών-προμηθευτών, το πολύ άσχημο περιβάλλον που γίνεται η περίθαλψη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλειοψηφία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες γιατί:

Δεν προχωράει ούτε ένα βήμα, χρόνια τώρα, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την αναβάθμιση των κέντρων υγείας, την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού, τη δημόσια και σχολική υγεία.

Δεν προχωράει ουσιαστικά η αποκέντρωση με ενίσχυση των μονάδων της περιφέρειας, έτσι ώστε να αυτονομηθεί και να ισχυροποιηθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας, πρωτοβάθμιας αλλά και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Δεν προχωράει η ανασυγκρότηση των δημόσιων νοσοκομείων

Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι αν δεν παρθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα, η κρίση και απαξίωση στη δημόσια υγεία συνεχώς θα επιδεινώνεται και οι ευθύνες θα ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου