Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/01/2013

Αποσπάσματα ομιλίας Ρ. Δούρου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σε πάνελ με θέμα την Ευρώπη και την αναζωογόνησή της

Στο πάνελ με θέμα την Ευρώπη και την αναζωογόνησή της, που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Οικονομικό Ινστιτούτο Levy, μετείχε το απόγευμα της Πέμπτης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ρένα Δούρου.

 

Η βουλευτής στην παρέμβασή της αφού επεσήμανε ότι «δεν είναι νομοτελειακή» η φθορά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, υπογράμμισε: «Απλά, όσο περνάει ο καιρός αυτή θα γίνεται όλο και περισσότερο ορατή. Ειδικά δε όταν δεν διαφαίνεται η απαραίτητη πολιτική βούληση της ευρωπαϊκής ηγεσίας, γενικά, και της γερμανικής, ειδικότερα, για αλλαγή ρότας». 

«Εκείνο που χρειάζεται σήμερα η ΕΕ είναι μια στρατηγική δημοσίων επενδύσεων σε απασχόληση, υποδομές, εκπαίδευση, έρευνα.

Αυτά και μόνο μπορούν να είναι τα οχήματα μιας προοδευτικής ατζέντας για να ξαναβρεί η ΕΕ την προωθητική δύναμη των πρώτων ετών της, την αξιοπιστία της έναντι των λαών της.

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου, μακράς πνοής σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Σήμερα «βιώνουμε μια κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (…) χρειαζόμαστε μια αναγέννηση της έννοιας της δημοκρατίας, την οικοδόμηση αντι-εξουσιών», είπε σε πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια «διαδικασία αποδημοκρατικοποίησης» των κοινωνιών μας και σκιαγραφώντας έτσι το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί. Έναν δρόμο που περνά μέσα από δημόσιες επενδύσεις, ενδυνάμωση των δημοκρατικών / αντιπροσωπευτικών θεσμών, αναζήτηση μιας δημόσιας λογοδοσίας των ευρωπαϊκών θεσμών έναντι των πολιτών της Ευρώπης.

Με άλλα λόγια, και κλείνοντας, σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Ευρώπη ή «θα αναμορφωθεί και θα ανασχεδιαστεί με ριζοσπαστικό τρόπο» (Μπαλιμπάρ), ή απλά θα σβήσει».

 

To Γραφείο Τύπου