Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/01/2013

Αποσπάσματα απο τις ομιλίες Γελαλή και Αλεξιάδη στην εκδήλωση με θέμα: «Το νέο Φορολογικό Ν/Σ και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ»


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΛΑΛΗΣ: Επτά μήνες η τρικομματική κυβέρνηση βυθίζει την χώρα στην ύφεση και τους πολίτες στην απόγνωση

Από  τις  προεκλογικές  εξαγγελίες της  εκλογικής μάχης στης 17 Ιούνη και  τα περίφημα 18 μέτρα  που εξήγγειλε ο κος Σαμαράς για την οικονομία και τη δέσμευση του ότι δεν  θα  υπάρξει καμία άλλη μείωση μισθών και συντάξεων, φτάσαμε στα ισοδύναμα και τους εκβιασμούς για τη δόση.

Στις 13 Δεκέμβρη η τρικομματική κυβέρνηση πανηγύριζε την εκταμίευση της νέας δόσης και την υποτιθέμενη ανάκαμψη της οικονομίας .

Την προηγούμενη μέρα είχαν υπογράψει  την ΠΝΠ με αριθμό 240, με την οποία εκχώρησαν  στην  τρόικα, το δικαίωμα κατάσχεσης κάθε εθνικού περιουσιακού στοιχείου της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις!

Το  «πρόγραμμα  σωτηρίας της χώρας» είναι αποτυχημένο, όχι επειδή δεν εφαρμόστηκε καλά αλλά γιατί είναι πρόγραμμα καταστροφής της οικονομίας. Οδηγεί συνεχώς σε επιδεινούμενη  ύφεση και αύξηση του χρέους ως  ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και σε μείωση της απασχόλησης.

Ο κ. Σαμαράς εφάρμοσε τα δραματικότερα μέτρα λιτότητας σε καιρό ειρήνης με αποτέλεσμα την φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του λαού, την ανεργία και 3.124 αυτοκτονίες συμπολιτών μας .

Με  άλλοθι την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας η συγκυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει το χρέος (από 164% σε 178%).

Μέσα σε αυτό  το κλίμα της εντεινόμενης ανασφάλειας, αβεβαιότητας, απόγνωσης  και εθνικής κατάθλιψης, ψηφίστηκε το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο.

Είναι ένα φορολογικό σύστημα που λειτουργεί ως μηχανισμός βίαιης αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πολύ λίγων, ώστε οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει:

-Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Από 1/1/2013 τα εισοδήματα τους μειώνονται εξ αιτίας της αύξησης της παρακράτησης, η οποία μάλιστα γίνεται μεγαλύτερη, όσο περισσότερα παιδιά έχει ο φορολογούμενος. Το ατομικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καθώς και το επιπλέον για κάθε παιδί καταργούνται.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων: Φορολογούνται  με 10% για το εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και για το υπερβάλλον ποσό 33% .

-Ακίνητα:Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 με συντελεστή 20%.

-Εισοδήματα από τόκους:  Aυξάνεται ο φόρος  στον τόκο καταθέσεων από 10% σε 15% από την 1η Ιανουαρίου 2013.

-Έμποροι-Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο και φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ, με δύο συντελεστές φόρου 33% και 45%.

-Αγρότες : Θα τηρούν  βιβλία εσόδων-εξόδων και θα  ενταχθούν στο «κανονικό» καθεστώς ΦΠΑ, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 13% για όλους. Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους έχουν γίνει κόκκινο πανί για την τρικοματική κυβέρνηση.

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Εμείς αντιπροτείνουμε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να είναι δίκαιο απλό και αποτελεσματικό, ώστε να νομιμοποιείται κοινωνικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει και ιδεολογία και σχέδιο και προτείνει:

-Ένα σύστημα που θα καλλιεργεί και θα εμπεδώνει  ένα κλίμα φορολογικής συνείδησης όπου υπάρχει δικαιοσύνη στην φορολογία, και ανταποδοτικότητα μέσω της κοινωνικής  πολιτικής.

-Θα φορολογεί όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα, με περισσότερους συντελεστές, ώστε να αποκατασταθεί ο προοδευτικός χαρακτήρας της φορολογίας και θα θεσπίζει  αφορολόγητο όριο σύμφωνα με το όριο της φτώχιας .

-Θα βασίζεται στην πλήρη και απόλυτη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για όλους.

-Στην άμεση εφαρμογή του περιουσιολογίου όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-Φορολόγηση της μεγάλης και πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.

Στις σημερινές συνθήκες της επιδεινούμενης  ύφεσης, ανεργίας  και φτώχιας  το σύστημα αυτό πρέπει να συνδυαστεί  με την εφαρμογή  μέτρων που θα αντιστρέψουν την αναδιανομή του πλούτου, μέσα από την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και την φορολόγηση του πλούτου.

 

 

 

 

To Γραφείο Τύπου