Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/01/2013

Η επαναλειτουργία του Πριστηρίου Φουρνά Ευρυτανίας - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων

Το Πριστήριο Φουρνά στην Ευρυτανία, αποτελούσε μια από τις αποδοτικότερες κρατικές μονάδες δευτερογενούς παραγωγής στην Ελλάδα. Συντηρούσε για τρεις δεκαετίες, εννέα χωριά της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας τη βασική πηγή οικονομικών εσόδων των κατοίκων.

Με την υπʼ αριθ. 18163/13-3-1984 Απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας, παραχωρήθηκε οικοπεδική έκταση κυριότητας του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών,  στην Ένωση Δασικών Αγροτικών Συνεταιρισμών Ευρυτανίας (Ε.Δ.Α.Σ.). Η Ε.Δ.Α.Σ. εισέφερε την παραπάνω έκταση ως εταιρική εισφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Δασικές Βιομηχανίες Ευρυτανίας (ΔΑ.ΒΙ.Ε) [ιδρυτική συμβολαιογραφική πράξη 2421/7-6-84]. Η παραγωγική δραστηριότητα του Πριστηρίου, διήρκησε μέχρι 10-11-1997, οπότε και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με βάση την απόφαση του Εφετείου Αθηνών Νο 9197/97 (ως εκκαθαριστής ορίστηκε  η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.). Με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Γεωργίας (1024054/2136/Α0010 - 5/7/2002), το Πριστήριο Φουρνά μεταγράφηκε στον τόμο 8 του Βιβλίου Μεταγραφών του τέως Δήμου Κτημενίων (2-9-2002). Ως εκ τούτου, ο τίτλος κυριότητας επέστρεψε στο Δημόσιο. Έκτοτε, παραμένει ανενεργό και υπό καθεστώς οριστικής εγκατάλειψης.

Θετικές εισηγήσεις για την επαναλειτουργία του Πριστηρίου, έγιναν τόσο από το Δασαρχείο Φουρνά, (έγγραφο 07-05-2003, αρ. πρωτ. 885), όσο και από Μηχανολόγους Μηχανικούς της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών & Δ.Π., Τμήματος Δασικών Βιομηχανιών & Τυποπ. Δασ. Προϊόντων (Ενημερωτική Έκθεση Αθήνα 17-08-2004). Σε αυτά τα έγγραφα, τονίζονται μεταξύ άλλων, οι ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του Πριστηρίου (δασικό σύμπλεγμα έκτασης 23.830,9 Ηα., ετήσιος αποληπτέος τεχνικός όγκος ελάτης 10.000 ΚΜ., πυκνό δασικό οδικό δίκτυο μήκους 518 χλμ., μέση απόσταση μεταφοράς του ξύλου 17 χλμ. κοκ).

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται επτά Δασικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί [ΔΑΣ] (Φουρνάς, Κλειστού, Μολόχας, Βράχας, Αγ. Χαράλαμπου, Χόχλιας, Αγ. Τριάδας), που κρατούν με τεράστιες δυσκολίες τη βιωσιμότητα του κλάδου. Παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, η ζήτηση του προϊόντος (ξυλεία ελάτης), είναι ακόμα υψηλή και η απορρόφησή του άμεση. Ελλείψει όμως του Πριστηρίου, οι ΔΑΣ αναγκάζονται να πωλούν το προϊόν σε ξένες επιχειρήσεις, με διαρκώς μειωμένες τιμές, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στο λειτουργικό κόστος των ΔΑΣ και το κόστος διαβίωσης των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, εκτιμούμε ότι το Πριστήριο πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα.   

Με δεδομένα:

•    Τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της ευρύτερης βορειοανατολικής περιοχής της Ευρυτανίας, που επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

•    Την αδικαιολόγητη εγκατάλειψη του Πριστηρίου Φουρνά, που ειδικά λόγω της οικονομικής συγκυρίας, η επαναλειτουργία του θα απέδιδε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

•    Τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες επαναλειτουργίας του Πριστηρίου, όπως αυτές προκύπτουν από τα παραπάνω.

•    Την έλλειψη πολιτικής βούλησης, για την ανάπτυξη ενός στρατηγικού οικονομικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού, προς αξιοποίηση του δασικού πλούτου της περιοχής (η Ευρυτανία κατέχει το 1/5 των ελατοδασών της Ελλάδας). 

•    Την πάγια πεποίθηση των κατοίκων, για τη σπουδαιότητα της επαναλειτουργίας του Πριστηρίου.

•    Τη διοικητική και οργανωτική υποβάθμιση του Δασαρχείου Φουρνά, χωρίς την εύρωστη λειτουργία του οποίου, καμιά τοπική αναπτυξιακή προσπάθεια δεν είναι εφικτή. 

•    Τη συνολική διοικητική και οργανωτική υποβάθμιση του Τομέα Δασικής Πολιτικής και τη συρρίκνωση των Κεντρικών Δασικών Υπηρεσιών.

Ερωτάται ο κ.  υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

1.    Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει, για τη διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση του Δασαρχείου Φουρνά και πως θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα του προσωπικού και των πιστώσεων;

2.    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, για την επαναλειτουργία του ζωογόνου για το νομό της Ευρυτανίας, Πριστηρίου Φουρνά;

3.    Υπήρξε κάποια οικονομική και κοινωνική μελέτη, για τις συνέπειες της εγκατάλειψης του Πριστηρίου; Θα υπάρξει ανάλογη μελέτη για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, στη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής; 

4.    Προτίθεται να διερευνήσει το περιβαλλοντικό κόστος της εγκατάλειψης των δασών στην Ευρυτανία;

Ερωτάται ο κ. υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων:

1.    Ποιος είναι ο ειδικός σχεδιασμός του Υπουργείου του, για την πλήρη αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα στην εν λόγω περιοχή του νομού Ευρυτανίας.

2.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για την επαναλειτουργία του Πριστηρίου Φουρνά Ευρυτανίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σαμοΐλης Στέφανος

Σταθάκης Γιώργος

Διώτη Ηρώ

Πετράκος Θανάσης

Σταθάς Γιάννης

Κυριακάκης Βασίλης

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καφαντάρη Χαρά

Ουζουνίδου Ευγενία

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Μιχαλάκης Νίκος

Μπάρκας Κώστας

Τριανταφύλλου Μαρία

Βαρεμένος Γιώργος

Γελαλής Δημήτρης