Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/01/2013

Διασπάθιση δημοσίου χρήματος για κατασκευή πεζογεφυρών στο Μαρούσι - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Εσωτερικών

Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός εξαθλιώνεται από τα πάσης φύσεως χαράτσια λόγω των μνημονιακών πολιτικών, δήμοι προχωρούν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Συγκεκριμένα, ο δήμος Αμαρουσίου προχώρησε στην κατασκευή δύο πεζογεφυρών πάνω από τη λεωφόρο Κηφισίας, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα από διαβλητές διαδικασίες, με τίμημα κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταβάλλουν άλλοι δήμοι για παρεμφερή έργα.

Έτσι οι δύο πεζογέφυρες (μεταξύ της οδού Αναβρύτων και μεταξύ των δύο τμημάτων της οδού Δημητρίου Γούναρη) ανατέθηκαν για κατασκευή σε εργολάβο με τη διαδικασία του διαγωνισμού με προσκλήσεις και όχι του ανοιχτού διαγωνισμού.

Η εξέλιξη αυτή χρονολογείται από τις 20 Μαΐου 2008, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αμαρουσίου, με την υπʼ αριθ. απόφαση 237/2008 ενέκρινε την υπαγωγή στο νόμο 1418/84, άρθρο 4 παράγραφος 2γ, του έργου με την ονομασία «Σύνδεση του Ανατολικού Αμαρουσίου με το Διοικητικό Κέντρο του Δήμου» και την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού με πρόσκληση περιορισμένων εργοληπτικών εταιριών.

Ο λόγος της υπαγωγής του ανωτέρω έργου στη διαδικασία του κατεπείγοντος - που συνεπάγεται την εκτροπή από την συμμετοχή ελευθέρως όσων εργολάβων έχουν το κατάλληλο εργοληπτικό πτυχίο που τους επιτρέπει τη συμμετοχή στην δημοπρασία αυτού του έργου και επιτρέπει τη συμμετοχή σε αυτή σε αυτό περιορισμένου αριθμού εργοληπτών, οι οποίοι καλούνται  δια προσκλήσεως  από την δημοπρατούσα αρχή και χωρίς καμία προϋπόθεση για τον τρόπο της εκλογής τους - ήταν, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Δ.Σ., η δυσκολία στην μετάβαση των κατοίκων της περιοχής του Ανατολικού Αμαρουσίου με το διοικητικό Κέντρο του Δήμου, «καθώς η αύξηση της κυκλοφορίας στην Λ. Κηφισίας  επιβάρυνε τη διέλευση των πεζών, και οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των ατυχημάτων, κάποια από τα οποία κατέληξαν και σε θανατηφόρα».

Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της δεύτερης πεζογέφυρας, τη Δευτέρα 3-9-2012, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε να βρει χρηματοδότηση για την κατασκευή και άλλων δύο πεζογεφυρών.

Δεδομένου ότι και ο δεύτερος διαγωνισμός που έγινε από το Δήμο διεξήχθη πάλι με προσκλήσεις (κλειστός) και όχι με ανοιχτές διαδικασίες (όπως και ο προηγούμενος),

Δεδομένου ότι και ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε δύο αποφάσεις για κατασκευή πεζογεφυρών σε βασικούς άξονες του Λεκανοπεδίου της Αττικής, υιοθετώντας την μέθοδο δημοπράτησης με ανοιχτή διαδικασία,

Δεδομένου ότι η μέθοδος αυτή (διαγωνισμός με προσκλήσεις) έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιείται επανειλημμένα από τη διαπλοκή προκειμένου να αποφεύγεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και να ακριβοπληρώνονται οι εργολαβίες,

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1.    Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, προκειμένου να μην κατασπαταληθεί δημόσιο χρήμα;

2.    Ποια μέτρα θα πάρουν για να διερευνηθεί η υπόθεση πριν από την υλοποίηση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ειρήνη Δούρου

Σοφία Σακοράφα

Γιώργος Σταθάκης

Δημήτρης Στρατούλης