Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/01/2013

Ανακοίνωση-Καταγγελία Τομέα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηλείας σχετικά με τις νέο κύμα συγχωνεύσεων-καταργήσεων νοσοκομείων Νομού Ηλείας

Με την κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3499/ 31-12-2012) που δημοσιεύτηκε το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και το νοσοκομείο των Κρεστένων συγχωνεύονται με αυτό του Πύργου. Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ως αυτοτελές νομικα πρόσωπα δημοσίου δικαίου  (ΝΠΔΔ) και προκύπτει ένα ενιαίο ΝΠΔΔ που περιλαμβάνει και τα τρια νοσοκομεία του νομού, μαζί με συγχωνευμένους  τους οργανισμούς τους και ενιαίο ΑΦΜ.

Πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην περιοχή μας, σε μετακινήσεις εργαζομένων και σε απολύσεις.

Τα οργανογράμματα των νοσοκομείων και των συγχωνευόμενων νοσοκομείων  που δίνονται αυτό τον καιρό στη δημοσιότητα καταγράφουν και επίσημα την πολιτική της συρρίκνωσης του ΕΣΥ, των κλινικών του, των δομών του, καθώς  και της υποστελέχωσής του. Αποτελούν υλοποίηση μνημονιακών επιταγών που ξεκίνησαν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα επί υπουργίας  Λοβέρδου (μείωση των νοσηλευτικών κλινών των Νοσοκομείων κατά 11.000 και συγχώνευση- κλείσιμο 660 Τμημάτων και Κλινικών ) και εντάσσονται στις γενικότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με στόχο την πλήρη συρρίκνωση των δομών και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα υγείας, την παραχώρηση  και άλλων υποστηρικτικών  υπηρεσιών των νοσοκομείων (προμήθειες)  στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους και την δημιουργία συνθηκών (κενό αντιστοίχων  υπηρεσιών υγείας) ώστε να αναπτυχθούν οι δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα υγείας και ιδιαίτερα των μεγάλων επιχειρήσεων του χώρου.

Ήδη μέσα από αυτό το πρώτο  κύμα  συγχωνεύσεων –καταργήσεων και υιοθέτησης νέων οργανογραμμάτων,  μια σειρά από νοσοκομεία της χώρας (περίπου 50) χάνουν την αυτοτέλειά τους και μετατρέπονται σε απλά κτηριακά παραρτήματα .

Ταυτόχρονα από πλευράς περιεχομένου τα νέα οργανογράμματα αποτελούν μνημεία προχειρότητας , πραγματικά γονατογραφήματα  αλλά και αποτελέσματα  ιδιοτελών παρεμβάσεων.

Στόχος της συγκυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι, μέσα από τις περιβόητες «αξιολογήσεις»  δομών , υπηρεσιών και προσωπικού , να περάσει  σε ένα ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ –ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΝ νοσηλευτικών μονάδων , τμημάτων , καθώς και μετακινήσεων και  απολύσεων προσωπικού , παραχώρησης και άλλων υπηρεσιών ( αυτή τη φορά κλινικών τομέων ) στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με την εφαρμογή του νέου μνημονίου προχωρά στην ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων .

Ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων του μνημονίου και της τρόικας για κλείσιμο δεκάδων Νοσοκομείων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποστερήσει από το ήδη αποσαθρωμένο σύστημα υπηρεσίες και κρεβάτια που είναι απόλυτα αναγκαία.

Ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας περίπου το 30%, στερούνται του δικαιώματος να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι ανασφάλιστοι, ευπαθείς ομάδες και κοινωνικά αποκλεισμένοι αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα και αδυναμία να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες υγείας.

Ο  ΕΟΠΥΥ βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, γεγονός που θα οδηγήσει  στην απουσία οποιασδήποτε παροχής σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) μεθοδευμένα απαξιώνονται και υπολειτουργούν ενώ την ίδια ώρα, διοχετεύονται υπηρεσίες διαγνωστικές και νοσοκομειακές στο μεγάλο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό κεφάλαιο στην υγεία.

Άμεσο καθήκον  μας είναι να αγωνιστούμε:  Για την διάσωση των δημόσιων δομών. Για υπηρεσίες υγείας που θα είναι προσβάσιμες στους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς, τη θρησκευτική τους επιλογή ή την καταγωγή τους. Για άμεση χρηματοδότηση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΠΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των δομών πρόνοιας, πρόληψης και ψυχικής υγείας. Για να μην κλείσει κανένα κρεβάτι στο ΕΣΥ λόγω συγχωνεύσεων, για να μην ερημώσουν κι άλλο από προσωπικό οι δημόσιες δομές υγείας.

Η δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία για όλους, ενός μετώπου που παλεύει για τη σωτηρία των δημόσιων δομών υγείας αποκτά σήμερα βαρύνουσα σημασία. Το μέτωπο υγείας πρέπει να αγκαλιάσει όλα τα λαϊκά στρώματα, να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή, πόλη και γειτονιά και να προχωρήσει σε ανοικτές πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις.

ΤΟΜΕΑΣ  ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  Ν.ΗΛΕΙΑΣ
Πύργος 24/1/13